Opera Unite: egy majdnem érdekes próbálkozás

Előre bocsátom, hogy mélységében még nem volt módom áttanulmányozni az Opera Unite-ot, viszont az áttekintő cikkek és leírások alapján azt kell, hogy mondjam: az Opera nem "újrafeltalálta" a webet, hanem: (legalábbis részben) a webes trendekkel szembe menetel. Miért?

A p2p tartalommegosztás éppen annyira nem új dolog, mint saját gépet szerverré alakítani, saját gépen futtatni olyan szoftvereket, melyet mások (via internet) is elérnek.

Hajaj, azok a gonosz szerverhotelek és hoszting szolgáltatók, ugye...

A trend sokkal inkább az, hogy a szoftvereket webes szolgáltatásokként használjuk. Csetalkalmazást beágyazni weboldalba nem egy eszement nehéz dolog, mint ahogy fájlokat megosztogatni, távoli elérést biztosítani fájljainkhoz sem az.

Olvassuk csak a forradalmi bejelentést: 

You can even run chat rooms and host entire Web sites with Opera Unite.

Én kérek elnézést...

A Unite tehát mint ötlet, egyáltalán nem erős. Mégis. Az egyetlen dolog, ami miatt az Opera Unite figyelemre méltó kezdeményezés, az az, hogy a netezők nagyon egyszerűen érhetnek el sok, nagyon alapvető p2p szolgáltatást. (Hasonló kezdeményezések voltak már, például Firefoxra is.)

Szóval jó a felismerés, hogy hiába szól az egész web a tartalommegosztásról, az egyszerű, nagy mennyiségű, gépek közti fájlmegosztás továbbra is csak a geekeknek egyszerű és magától értetődő.

Ugyanakkor a lényeg itt mégis az, hogy az Opera (teljes joggal) végképp elveszettnek látja a böngészőháborút, úgyhogy megkísérli egy erős marketingkampánnyal újradefiniálni önmagát. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az Opera rossz böngésző lenne, és ezért kényszerülnek valami teljesen másra felfűzni a márkát. Csupán annyi történt az elmúlt években, hogy az Opera nem volt képes felvenni az erős riválisokkal a piaci versenyt. Egyszerűbben szólva: megbukott.

És most elérkezettnek látták az időt, hogy valami olyan cuccal álljanak elő, melyhez nem kell feltétlenül Opera böngészőt használni. Az Opera Unite (bármilyen blődségeket is írjanak róla az interneten) nem forradalom, és nem is lesz meghatározó történése 2009-nek.

Ha az egyszerűen használható (értsd: a tömegek igényei szerint való) fájlmegosztásban tudnak is újat, jót mutatni, majdnem biztos vagyok benne, hogy abban a pillanatban fog a megoldás szerves részévé válni például a Firefoxnak.

Akárhogy csűrjük-csavarjuk, az Operának a mobilböngészők piaca jutott osztályrészül. Ott kell kaparniuk, míg el nem önti azt a piacot is az iPhone-HTC-Palm diktálta új hullám.

És akkor majd jöhet egy újabb, forradalmi ötlet. Például a http vagy az ftp újrafeltalálása...

Lássuk be, hogy az Operának megint sikerült rávennie a geekek többségét arra, hogy megint telepítsék az Opera böngészőt, és tegyenek még egy utolsó próbát. Meglátjuk, mennyire tudnak élni ezzel az utolsó utáni eséllyel...

Címkék: opera opera unite
2009.06.17. 11:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én ezt már tegnap tudtam:D bár a véleményem kb ugyanez...
hírbehozó megint a geekekre gondol egyedül. azt szívesen megnézném pedig, ahogy az egységsugarú Jucika a kilencbéből apacheot konfigurál, hogy az egész osztály le tudja tölteni a kirándulás fényképeit.

amúgy a reinvent tényleg erős, de ahogy te is elmondtad: az operának is át kellett térnie az ilyen erős kampányokra, ha valamit is el akarnak érni. pont, mint a többiek.
Hehe. Az Opera szerintem sem fog áttörést elérni ezzel, de azzal, hogy azt mondod, "megbukott", pontot teszel egy történet végére, de már miért is? Küzdeni fognak továbbra is (máshogy sajnos nem megy nekik, mint innovációval :D), ahogy eddig. Egyes régiókban (pl. Oroszország) elég erősek, tehát a sírjukat ásni még talán korai.

Az, hogy ez az ötlet szembemegy a webes trendekkel, részben igaz, angelday tegnap kicsit pontosabban fogalmazott az anticloud címkével. Dehát a p2p már csak anticloud marad... és a p2p a web2-jelenség egyik meghatározó komponense.

„Csetalkalmazást beágyazni weboldalba nem egy eszement nehéz dolog”

Ez egy érdekes kijelentés. 0 információtartalma van, mit nevezünk nehéznek? És kinek nem nehéz? És akinek nem nehéz, még annak is valszleg nagyságrendekkel könnyebb be se ágyazni.

Na, 0 cikk, jóvan.
@Bruzsy: Nem kell apachet állítgatni. Feltoltja Picasara és onnan letöltik.
ha másra nem is, arra valóban jó volt az "újrafeltaláljuk a webet" kijelentés, hogy mindenki erről ír/írt, esetleg kipróbálta először/újra. és talán marad is egy pár felhasználó mellette.

azt mondjuk nem értem, hogy miért fintorog mindenki az Opera hallatán, miért tartja valaki rosszabbnak mondjuk az FF-nél. Tényleg kíváncsi lennék.
ja, és lehet hogy bukásra áll a böngésző harcban, viszont egy stabil, nyereséget termelő cég, és amíg ez így marad, addig szerintem nem futott le a böngésző meccs
"...Előre bocsátom, hogy mélységében még nem volt módom áttanulmányozni az Opera Unite-ot..."

Talán, akkor előbb próbáld ki és utána mondjál véleményt és ha lehet a kész verzióról...
@kaliban01: en magarol az otletrol irtam inkabb. meg most volt kedvem irni rola. a blogolas mar csak ilyen. :)
@tigerstein: ofkósz, és gondolom annak a szabópisti örülni fog, hogy az flickr-n mindenki elérheti, ahogy mattrészegen hány a sarokban.
Én szurkolok az Operának, már csak azért is, mert azt használom :)

(na jó, volt egy fél év, amíg foxit használtam, de azt inkább mégse)
"Csupán annyi történt az elmúlt években, hogy az Opera nem volt képes felvenni az erős riválisokkal a piaci versenyt. Egyszerűbben szólva: megbukott.

És most elérkezettnek látták az időt, hogy valami olyan cuccal álljanak elő, melyhez nem kell feltétlenül Opera böngészőt használni. Az Opera Unite (bármilyen blődségeket is írjanak róla az interneten) nem forradalom, és nem is lesz meghatározó történése 2009-nek."

Erről csak annyit, hogy a hőn szeretett FF-tökben szinte minden az Operától lett lopva. Gondolom ha most a Mozilla találta volna ezt ki, most mindenki extázisban örjöngene, hogy micsoda újítás.

Szerintem a következő nagyobb FF kiadásban már ez is benne lesz. Úgyhogy erről ennyit...

@fraki: "Ez egy érdekes kijelentés. 0 információtartalma van, mit nevezünk nehéznek? És kinek nem nehéz? És akinek nem nehéz, még annak is valszleg nagyságrendekkel könnyebb be se ágyazni.

Na, 0 cikk, jóvan."

Pontosan. :P

@wut: "azt mondjuk nem értem, hogy miért fintorog mindenki az Opera hallatán, miért tartja valaki rosszabbnak mondjuk az FF-nél. Tényleg kíváncsi lennék."

Erre én is. Sokan azt kifogásolják, hogy nem jeleníti meg az oldalakat. Az Isten szerelmére, nézzenek már bele abba a nyamvatt forráskódba. Valid? Nem, hanem IE-re írt. Akkor meg nem kell csodálkozni. Ha szabványkövető lapokat írnának, akkor biztos lehet benne mindenki, hogy tökéletesen jelenítené meg.

---
Szerintem egyszerűen nem kellene lenézni az Operát. Én sem nézem le a FF-t, annak ellenére, hogy ellene kampányolok. Egyszerűen csak nem szeretem, mikor hülyére istenítik, hogy miket tud meg minden. Kiegészítők nélkül csonthülye böngésző, emellett amit tud, mindent az Operától lopott. Ennyi.
@Bruzsy: Meg lehet adni, hogy egy kép publikus-e vagy nem. Probléma megoldva.
Jómagam mondhatni Opera fan vagyok, elolvastam már több cikket és hozzászólást is a Unite-ról, és arra a következtetésre jutottam hogy a többségnek sajnos elég szegényes a fantáziája.
Szerintem nagyon nagy potenciál van ebben a megoldásban, csak talán az volt a hiba hogy ilyen korán megjelentették, de sajnos a marketing nagyon nem az opera erőssége.
Valóban túlzó volt az "újrafeltalálta" kijelentés, de akarod hogy példákat soroljak a konkurensek hasonló túlzásaiból? Nézz csak utánna picit az új Safari marketingszövegeinek, nem hogy túlzások, hanem egyenesen hazugságok.

Természetesen igaz az, hogy amit meg lehet csinálni ezzel a szolgáltatással, azt meg lehet csinálni sima webszervereken is, a kérdés csupán az hogy milyen esetekben éri meg inkább az operát választani.
Pl.: Videó stream, 700Mbyte film, 90 perc, egy 2 Mbps-es feltöltéssel nézheti a jóbarátod a kedvenc filmed mindenféle extra munka nélkül, neked lényegében csak kiválasztanod kell a filmet, a barátodnak pedig csak egy linkre kattintania. De 1 Mbps-es nettel is csak 20-30 percnyi bufferelés kell. Ezzel mégis mi versenyezhet?
@Baldric2: a masodik bekezdesben leirt ervvel en is hajlamos vagyok egyeterteni. mint ahogy azt a postban is jeleztem, ez a fajta instant get fajlmegosztas lehet eppen elonye a cuccnak.
bar szvsz ez az egesz sokkal gyorsabban es jobban terjedne, ha firefoxban lenne.

masik kerdes a biztonsag. ahogy errol sokan irnak is a tema kapcsan...
Azért ha ez az ötlet nem egy Google Wave videó kapcsán jött, akkor nem tudom honnan :)
Btw én itthon inkább használom a ffx-ot, míg más helyen a stickemen lévő portable operát, és nem szívesen váltanék :]
Azt hiszem, szinte mindenki félreértette, hogy miről is szól az Opera Unite. Ez persze nagy részben az Opera hibája, mert rosszul kommunikálta le, mindenféle web5.0-t emlegetve, fájlmegosztást hangsúlyozva. Nem ez a lényeg.

A fejlesztői leírást elolvasgatva kb. egyérteművé válik a dolog. Nagyjából arra használható, hogy egyszerűen tudok futtatni a saját gépemen egy szolgáltatást, amihez a többiek egyszerűen tudnak kapcsolódni. Pl. sakkoznni akarok valakivel, akkor két kattintással felrakom a sakk appot, és elküldöm a saját URL-emet a haveromnak, innentől sakkozunk, profit.

Rövidre fogva: egy nagyon egyszerű p2p fejlesztői és felhasználói platformot nyújt, és mint ilyen, tényleg egyedi. A szerveroldali nyelv a JavaScript, amit kibővítettek egy-két funkcióval (pl. fájlrendszer elérése).

Valószínűnek tartom, hogy lesz egy-két igen ötletes kiaknázása az ötletnek, bár nem hinném, hogy tömegeket vonzana.
amíg ki nem szedték az msn messengerből volt több giga megosztott fájlom tehát az átlag embereknek eléggé szüksége van ilyenekre és ez jó meg minden csak senki nem fogja külön letölteni
Ezzel az Opera Unite-val és más webmegváltó okossággal az a baj, hogy ha véletlenül kiderül, hogy jók valamire, akkor még azelőtt megjelenik Firefox/Chrome extensionként, hogy az Opera bármennyit profitálhatna belőle. És akkor majd jön a szokásos Opera-durcimurci: hogy ezt is az Opera találta ki, mint annyi mindent, de "lenyúlták".

2009-ben meg kellene érteni, hogy a Firefox az extensionjaival egy komplett új oprendszert hozott létre (és a különféle szkriptes dolgaival, a Greasemonkey-jel és az Ubiquityvel egy még újabb réteget) és ahhoz, hogy valaki 2009-ben labdába rúghasson, ezt egyszerűen tudnia kell. Ez kb. olyan, mint hogy az Operánál anno megértették, hogy nem lesz külön Opera-Flash vagy Shockvawe plugin, és kiizzadták, hogy a proggijuk támogassa a Firefox-plugineket.

Én már többször "váltottam" Operára, mert pl. sokkal gyorsabb, elegánsabb, szeretném is használni, de mindig oda lyukadok, ki, hogy el kell indítsak egy Firefoxot is mellé, mert nincs igazi analógja a Wikipédia-szerkesztéshez használt Clippings-nek, innen meg meg lettem lőve, minden, csak nem gyors. Az Awesomebar megjelenésével még egy abszolút előnyt szerzett az Ff, igaz, ez Chorme alatt is jól meg van oldva.
A "könnyen konfigurálhatóságról" meg az a véleményem, hogy valami VAGY jól működik, VAGY könnyen konfigurálható, a harmadik út a szakértői rendszer (és az ön-konfigurálás), de ahhoz meg vagy Microsoft méretű óriásvállalatokra van szükség, ahol kitalálják minden egyedi problémára a megoldást, vagy észre, abból meg mindig hiány van.
A könnyen konfigurálás tipikus példája a fájlmegosztás: a többségnek már az is magas (itt nem a geekek többségére gondolok), hogy különbséget tegyen privát és publikus között.
@KGyST: Ja, mert mindkettő P-vel kezdődik. :)

Nagy potenciál van ebben, de attól félek, hogy az Opera néhány másik ötletéhez hasonlóan ez sem lesz világrengető. (pl. a widgets sem véletlenül olyan amilyen) De ez benne van. A Google-nek hány projektje volt eddig, és hány jött be?

Most letöröltem ezt a buildet, de szerintem nálam ott lesz talonban a véglegesben.
@KGyST: "Én már többször "váltottam" Operára, mert pl. sokkal gyorsabb, elegánsabb, szeretném is használni, de mindig oda lyukadok, ki, hogy el kell indítsak egy Firefoxot is mellé, mert nincs igazi analógja a Wikipédia-szerkesztéshez használt Clippings-nek, innen meg meg lettem lőve, minden, csak nem gyors. Az Awesomebar megjelenésével még egy abszolút előnyt szerzett az Ff, igaz, ez Chorme alatt is jól meg van oldva."

Ez a legnagyobb gond az operával, és a legnagyobb előnye a firefoxnak, nem az hogy nincsenek ezeknek a kiegészítőknek megfelelői, hanem hogy firefoxot használsz, ezt használ egy csomó haverod, és jó eséllyel tőlük tudtad meg hogy van clippings. Ha operás haverod lenne akkor nem a clippingset használnád, hanem az opera jegyzeteket, szintén az Opera találta ki, ki tudja hány éve már, és jobban is működik a clippingsnél, mert nem csak szöveget képes megjegyezni, hanem a címet is ahonnan kimásoltad. És igen, az awesomebar is az ő ötletük volt, vagy legalábbis párhuzamosan gondoltak erre a firefoxal együtt.

Szerintem az számít nagyon sokat hogy új funkciókért, a firefox esetén átnézed mondjuk hetente a kiegészítőket, opera esetén viszont az opera helpet, egyértelmű melyik az érdekesebb, és amíg az operához nem ért valaki, addig nagyon sok mindenről nem tud.
Ettől eltekintve természetesen van a foxnak egy csomó kiegészítője amire nincs megoldás operában, de szerintem ezek a nem túl fontos kiegészítők.
Viszont ha látnád hogy hogy képes kezelni egy hozzáértő operás a böngészőjét, akkor el is felejtenéd a firefoxot.
@Baldric2:
Had kérdezzek meg egy Opera-szakértőt, mert ez a másik abszurdum (nem csak operában):

Ha csinálsz egy bookmarkletet, akkor hogyan lehet Operát arra rábírni, hogy jegyezze meg a faviconját? Mert megőrülök, hogy minden új gomb mellé szöveget kell rakni, mikor az ikonról is meg tudnám jegyezni.

Thx
@KGyST: (off) Ha a bookmarklet csak a könyvjelzőben van, akkor nem tudok segíteni, de ha az egyik toolbarra szeretnéd kitenni, akkor itt lesz a megoldás:
Ha nem szeretnél saját ikont készíteni, és elég az egyik operás ikon (van pár száz), akkor itt egy gombkészítő nontroppo.org/tools/buttonmaker/ . Ennek második sorába beírod a bookmarklet kódját, beírod a nevét, és választasz egy ikont a listából.

Ha saját ikont szeretnél használni, akkor készítesz egyet (lehet png is), ezt bemásolod a "Documents and Settings\felhasználói név\Application Data\Opera\Opera\profile\skin\Aktív_skin.zip\icons" könyvtárába
Ezután a skin.zipen belül az skin.ini fájlt szerkeszted, és valahova beírsz egy név = útvonal párt, például sajat ikon = icons/sajat.png
Ezután az Opera\profile\toolbar könyvtáron belül szerkeszted az aktív toolbart, ebben megkeresed a bookmarkletet, és beírod az ikon paraméterhez (..."gomb felirat", "ikon paraméter") hogy sajat ikon.
@Baldric2:
Köszi, én nem meglepő módon a bookmarklethez a saját faviconját szeretném használni, a toolbaron. Mindig felteszem, jól néz ki, következő bootolás után viszont visszavált a standardra.
Nekem elég, ha megmarad az Opera, és nem nyeri meg a böngészőháborút. A játékiparból hozok egy példát: olyan ez, mint a World of Warcraft és az EVE-Online. A WoW-nak 10 millió előfizetője van, az EVE-nek 250 ezer, de 2003 óta működik folyamatosan és köszöni szépen jól van.
Remélem lesz annyi profitja az Operának (és az EVE-nek is :), hogy tisztességesen meg tudjanak élni belőle, és azt a "szűk" réteget ki tudják szolgálni, aki érdeklődik a termékük iránt.
@Ómájgád: Szerintem még jobb is ha nem nyeri meg a böngészőháborút, biztos hogy részben a kis felhasználói tábor miatt biztonságosabb bármely más böngészőnél.
És nem hinném hogy félteni kéne, olvastam bevételi adatokat már sajnos nem nagyon emlékszem rá, de kb úgy nézett ki hogy a firefoxnak 10-20%-al nagyobb bevétele volt, viszont ezt 90%-ban a googletől kapta, az operát meg nem nagyon támogatja senki, és így is igen szép profitja van.
Kíváncsi vagyok mi történne a foxal ha a google megszakítaná a támogatásokat.

Meg persze azt sem szabad elfelejteni hogy az opera asztali böngészője csak amolyan homokozó a fejlesztőknek, itt jelennek meg elősször a fejlesztések, de nem ez hozza a pénzt.
Az opera rendszere olyan, hogy szinte bármilyen eszközön használható, legyen az mobiltelefon, digitális képkeret, vagy épp a wii, és ezek mind kemény pénzeket fizetnek a használatért, szóval nem kell félteni.
@KGyST: "2009-ben meg kellene érteni, hogy a Firefox az extensionjaival egy komplett új oprendszert hozott létre (és a különféle szkriptes dolgaival, a Greasemonkey-jel és az Ubiquityvel egy még újabb réteget"

Opera mindneféle kiegészítő nélkül is támogatja az UserScripteket. Megint csak az Operái itt a pont.
Azert rettento ertelmetlen a dolog, mert ennek a szemelyes szervernek - aminek talan lesz jovoje - semmi, de semmi koze nincs a bongeszohoz. Akkor viszont oriasi szakmai hiba belegyurni.

Attol, hogy egysegsugaru a juzerunk meg nem kell nekei apache-ot telepitenie. Vannak mas, egyszerubb webszerverek is, sot, lehet meg sokkal egyszerubben kezelhetoket is csinalni. Sot olyat is lehet (es biztos a unite is valoami ilyesmi), hogy az egy kattintassal telepitheto es huzogatos modszerrel file megoszto web szerverbe egy kattintassal telepitunk webalkalmazasokat. Es ennek meg mindig semmi koze a bongeszohoz. Ja, de: ha szopatni akarom magam (pl. a drag&drop hianyaval), akkor lehet vegulis webes a beallitofelulete.

A bongeszo a masik vege a madzagnak, es amugy is tul van mar hizlalva, eszetlen memoriat zabal fel, idonkent magaalaroskad. Minek gyomoszolnenk bele megtobb mindent?

Az opera egyebkent a mobil piacot is elbukta reg, mert azt a webkit es az arra epulo bongeszok viszik (iphone-ban ugye a safari, symbian telok szinten webkitesek, es az uj s40-es nokiak is, a regik meg sose voltak operasok). Nem meglepo, hogy igy tortent, vegulis nagyjabol ok az egyetlen szereploi a piacnak, akik bongeszo gyartasbol szeretnenek megelni. A tobbi versenyzo kereszt finansziroz (MS/IE es Apple) es/vagy reszben (apple) vagy teljesen open source (Mozilla). Ezzel azert eleg nehez versenyezni egy ilyen kiforrott piacon.
@atleta.hu: ha nem indítod el a webszevert, akkor nem fogyaszt semmit sem. Meglátjuk még milyen ötletekkel állnak elő az emberek, mire fogják használni.
Szerintem meg épp a böngésző az, ahol egy p2p kapcsolatot létre lehet hozni gépek között, és platformfüggetlen. Másrészt örülök, hogy nem kell a tömegekkel együtt csiripelnem, fészbúkoznom, iwiweznem, hullámoznom stb. :), annak adok cuccot akinek akarok.
Az ABI Research legújabb jelentése szerint a mobil internet piaca most hatalmas robbanás előtt áll: a 2007-es 76 millióról akár 700 millióra bővülhet a mobilon böngészők száma 2013-ig.

Ebből az egyik norvég lap azt a következtetést vonta le, hogy az Opera részesedése jelenleg 54% a mobilpiacon. Bár ez egy eléggé hozzávetőleges adat, biztosan nem áll távol a valóságtól. Az Opera Mobile 2007-ben 40.8 millió telefonra került fel előre telepítve, és ebben még egyáltalán nincs benne az Opera Mini, amelynek mostanra már kb. 40 milliós aktív felhasználói tábora van.

Ezek alapján az Opera jelenleg magabiztosan vezet a mobil böngészők piacán. És a robbanást már mások is előre látják, hiszen egyre több cég próbálkozik megvetni a lábát ezen a piacon.
@Ómájgád: > ha nem indítod el a webszevert,
> akkor nem fogyaszt semmit sem.

Nem tudom, hogy implementaltak, de nem is a memoriafoglalas miatt irtam, hogy ertelmetlen egybegyurni ket egymastol tok fuggetlen dolgot. Van arra egy csomo ellenerv. Minel nagyobb egy rendszer pl. annal valoszinubb higy valamikor hibara fut. ha meg az tortenik, akkor borul az egesz. Magaval rantja a file megoszto a bongeszoablakot vagy forditva. Tok folosleges.

> Meglátjuk még milyen ötletekkel állnak elő
> az emberek, mire fogják használni.
> Szerintem meg épp a böngésző az, ahol egy p2p
> kapcsolatot létre lehet hozni gépek között,
> és platformfüggetlen. Másrészt örülök, hogy nem kell
> a tömegekkel együtt csiripelnem, fészbúkoznom,

Abban abszolut egyetertunk hogy van letjogosultsaga az egyszeru p2p file cserenek, csak abban nem, hogy bele kell-e gyurni ezt a bongeszobe. Egyetlen egy ervet latok mellette, az pedig az, hogy bongeszot mindenki telepit (meg ha a windows update-tel is). Amugy meg ha elegge szabvanyosak maradnak es tenyleg csak sima http esz a hatterben, akkor igazabol tok mindegy, hogy az opera hogy implementalja mert akkor en hasznalhatok FF-ot hogy egy operas ismerostol toltogessek o meg hasznalhat operat hogy az en X tipusu personal webserverem elerje. Egy kritikus pont van: hogy hogy talaljak meg egymast konnyen a juzerek (pl. skype, gtalk, e-mail integracio, beepitett dinamikus dns kezeles es/vagy valami mas).
@atleta.hu: Egy érv van a beépítés mellett: az Opera jó ideje ezt csinálja. (M2, IRC, BitTorrent, RSS, stb.) Már csak megszokásból nem új alkalmazásokat készítenek, hanem a meglévőt bővítik. Eddig szerintem bevált. Még nem nagyon sikerült megfagyasztani stabil verziót (hacsak az "áldott" Abobe segítségével nem).

Ezt a hogy találják meg kérdést nem igazán értem. Linket küldenek egymásnak, ja kábé dinamikus DNS. Az opera egy saját proxy-t használ. (ebbe nem nagyon ástam bele magam)
két poszttal feljebb pedig ömlengés van a Google Wave-ről, hogy az mennyire a jövő, pedig ez egy grafikus CVS-kliensnek néz ki leginkább, ami szintén egy sok-sok éves technológia. nem kellene ennyire mutatni, hogy a WEB user oldalát érted, a back-endet meg nem. inkább hagyd a technológiai elemzéseket a kommentelőkre.