Magyar keresők: sufniból a Google trónjára?

Az elmúlt egy évtizedben sokan próbáltak már idehaza jó webes keresőt fejleszteni, ám sorra kudarcot vallottak. A keresőpiacon azóta nem történt semmi érdemleges, hogy a Google agyonverte konkurenseit a 2000-es évek elején. Pontosabban, most a Microsoft-féle Bing próbálkozik még rákapaszkodni a tabellára. Nekik van némi alapjuk az optimizmusra, hiszen hatalmas felhasználói bázisuk van, akárcsak a Google-nak vagy a Yahoo-nak, akiket - ha ügyesek - valamilyen százalékban meg tudják nyerni keresőjüknek.

Idehaza mostanában három versenyző próbálkozik százaléknyi piaci részesedést szerezni a magyarországi keresőpiacból. (Ne feledjük, idehaza a legnépszerűbb weboldal nem más, mint a Google.hu.)

  • Johu.hu - A korábban Polymetaként ismert kereső a Yahoo és a Morphologic összeborulásából született.
  • Szörcs.hu - Pár lelkes fiatal próbálkozása egy nyitottabb, "magyarosabb" keresővel. Jelenleg bétában, nyitott api-ban gondolkodnak.
  • Miner.hu - Blogkeresőnek indult tematikus híraggregáló szájt. Hamarosan megújul. Állítólag lesz valami tartalomremixelés is, bármit is értsenek alatta.
  • +1 Csuuzly Na ez már valamivel jobb: magyar trendek, keresőkifejezések toplistája...

A fent idézett szájtok közös gyengesége, hogy nem (vagy nagyon rossz hatásfokkal) tudják csak megmondani, hogy mi érdekes éppen most a magyar weben. A helyzet úgy áll, hogy a Mitörtént.hu mind felületre, mind pedig működésre érdekesebb, és még a híraggregálás is relevánsabbnak tűnik. Általános keresésre meg ott a Google. Miért is használnánk mást?

Magyar startupnak megpróbálni jobbnak lenni a Google-nál nyilván teljesen felesleges öntökönszúrás. Megpróbálni jobban aggregálni a magyar vonatkozású híreket, mint mondjuk az Index címlapja, vagy a Turulmeme, ez persze lehetséges. Más kérdés, hogy kismillió hasonló aggregáló szájt van már most is a weben. De valahogy egyik sem képes előrukkolni egy olyan ötlettel, ami érdekessé, újszerűvé tehetné a webes információkeresést, tartalomfogyasztást.

Sajnos a fenti három próbálkozás közül egyelőre egyik sem képes kifejezetten a magyar netezők számára érdekes keresőlogikát, tartalomajánlót, vagy akár csak interfészt összedobni. Nem tudom, hogy az ötletek, a vas, vagy a munkaórák száma hiányzik-e jobban, de abban bizonyos vagyok, hogy a magyar keresők jelenlegi állapotukban halálra vannak ítélve.

Akkor mégis miért érdemes őket működtetni? Hát azért, mert a webes kereső, ha nem is túl népszerű, nagyon nagy hatékonysággal tudja kipörgetni a targetált szöveges hirdetéseket. Lásd: Google.com + AdWords. Ez a mini üzleti modell pedig sokak számára vonzó lehet.

Ennél többre láthatóan egyik magyar webes kereső sem akar/tud vállalkozni.

Segítsünk nekik! Írjátok meg, szerintetek mik a Google keresőjének legnagyobb előnyei és fogyatékosságai. Milyen fícsörök, megoldások hiányoznak a webes információkereséshez? Ha ti fejlesztenétek webes keresőt, mire koncentrálnátok, mit tartanátok fontosnak? Miben térnétek el a Google keresőjétől?

Címkék: google keresők magyar startup bing
2009.07.21. 14:56. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A szorcs.hu-t épp ma próbáltam. Regisztráció kereséshez? Nem szeretek adatbázisba kerülni, de legyen - viszont saját magamra rákeresve kevésbé releváns találatokat adott, mint a Gugli...
Magyar keresőnek a mindroom.hu-t is érdemes megemlíteni, ami ugyan nem Google versenytárs, de olyat tud, amit a Google nem, ugyanis videókban keres.
A google-al versenyezni jelenleg nem tul ertelmes megoldas egy kisebb ceg szamara. Egyszeruen nem tudnak annyi adatot osszeszedni es tarolni, amennyi a versenyhez szukseges lenne. Csak valamilyen a google altal nem erintett teruleten lehet labdaba rugni, ahol kevesebb adatra van szukseg es ezek kevesebb helyrol osszeszedhetoek, viszont jelenleg nem tudja feldolgozni oket egyik nagy kereso sem.
Magyar keresőnek abban látnám egyedül értelmét, hogy ha rákeresek egy adott szótőre, mint mondjuk búza, akkor ennek a ragozott formáit, egybe írt szóösszetételeit is értse, mint például búzakalász...
A Google nagy erőssége, amit viszont simán tudhatna egy magyar kereső is, az kalkulátor, a mértékegység- és valutaváltó, meg hasonló kiegészítő funkciók. Ilyen szempontból viszont lehetne jobbnak lenni a Googlinál is, mert például a nm a Googlie szerint nanométer, de igazából a "nautical mile"-nak is ez a rövidítése, ezt mégsem dobja be a találatok közé. (Ebből következik rögtön, hogy a találatok tálalásán a Google-nél lehet jobbat, bár ebből a szempontból például a Szörcs nem szar...)
nekem aszt mongya mega kereső hogy hol a legolcsóbb a gagyisör oszt viszon-látomásra. esetleg a kannásbor. a viszont-áldomásra.
A mitörtént.hu kurvajó:
An error has occurred while establishing a connection to the server. When connecting to SQL Server 2005, this failure may be caused by the fact that under the default settings SQL Server does not allow remote connections. (provider: SQL Network Interfaces, error: 26 - Error Locating Server/Instance Specified)

(A továbbiakat inkább lehagytam)
saabi: a mai nap folyamán éppen karbantartások vannak/voltak a szájttal kapcsolatban, ezért utólag is elnézést!
magyar kereső?
én a magyarok közül megemlíteném a
csuuzly.com -ot mindenképpen.
Csak néhány apró pontosítás:

Agyvihar: a Mindroom egy pazar eszköz, én személy szerint is nagyon drukkolok a sárcoknak! A pontosság kedvéért azonban meg kell említeni, hogy speech to text keresője van a Guglinak is, ez a Google Gaudi(labs.google.com/gaudi). Amiben a mindroom metalálta a rést, hogy ők magyar szövegre tudják nyomni, amit a gugli csak angolra. Na ez a jó hazai taktika!

laze: a magyar szótövezés nemrégen bekerült a gugliba is. Ha jól tudom, a johu is használja, több ilyen program is van itthon pl. a szószablya vagy a morphologic megoldása, amit fel lehet használni a célra

A guglit igazán nem infótömegben lehet/kell megverni (kinek van olyan vasa, robotja, stb?), hanem információszervezésben, tálalásban, lévén abban tulajdonképpen alig mentek előre. A találati lista ugyanaz a fapados linkömleny mint 7 éve. Na ebben be lehet őket borítani, sőt most már ideje is, hogy eljöjjön az okosabb találatszervezés ideje.
néztem ez a csuuzly.com-ot, és valaki az "aranyeső"-re keresett. leestem a székről :D
A magyar keresők közül a keres.sztaki.hu/ -t se felejtsük el. Próbálkozásként mindenképp érdemes megemlíteni.
@MiTortent: azért azt belátod, hogy a karbantartásra utaló statikus oldal helyett egy hibaüzenetet adni elég szánalmas dolog, nem?