Múzeumlátogatás 2.0

A világ egyik legjobb múzeumának új webes projektjén fogjuk bemutatni, hogy miért is írunk ezen a blogon annyit az ajánlórendszerekről, a közösségi szájtok kisalkalmazásaiban rejlő lehetőségekről, a nyitott api fontosságáról...

A New York-i Modern Művészetek Múzeuma új webes projektet indított, "Summer at MoMA" néven. A szájt célja végtelenül egyszerű: segítsünk a netezőnek megmondani, hogy mely napokon a legérdemesebb számára ellátogatni a múzeumba.

Mindenekelőtt meg kell adnunk egy időintervallumot, hogy mikor van lehetőségünk egyáltalán ellátogatni a MoMA-ba. Majd elkér tőlünk pár adatot: életkor, nem, érdeklődési kör.

Ezt követően (a Facebook Connect segítségével) hozzáférést adhatunk a MoMA szoftverének facebookos adatainkhoz. A szoftver pedig végigszkenneli facebookos aktivitásainkat, olyan infók után kutatva, melyek segítenek neki betájolni érdeklődési körünket.

Végül ezeket az adatokat összeveti az adott időintervallumban futó kiállításaik jellemzőivel, és így kapunk pár nyitvatartási napot, ami a szoftver szerint a legjobban passzol hozzánk.

Végezetül pedig a kiválasztott napot elmenthetjük Facebook profiloldalunkba, és megoszthatjuk azt a facebookos ismerőseinkkel.

A szoftver működése nem túlságosan bonyolult, mégis, egy szép webdizájnnal kiegészülve nagyon kellemes és hasznos segédlet a múzeumlátogatóknak. Egyben jó mintapéldája annak, hogy egy múzeum miként használhatja okosan a nyitott api-val rendelkező közösségi szájtokat arra, hogy népszerűsítse saját kiállításait.

Címkék: api social network facebook múzeum facebook connect
2009.07.24. 11:57. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Főleg, ha van aktív Facebook-accountunk. Mert ha wiw, hi5 vagy akármi más van, akkor segget törölhetünk vele.
Végre, végre. Persze meszse van ide az amerikai álom, de legalább a remény megvan, sőt mi több kiváló érv lehet ez "az interneten csak szenny van" állítások ellen.
Nem tudja valak hogy lehet SMS-el twittelni?
mi ebben a szép webdesign? a szép az szubjektív fogalom, nekem például egyáltalán nem tetszik, max. az elmegy kategória
@akyyy:
Van valami telcsiszám, a Twitter oldalán szépen megkeresed, oszt arra kell küldeni. Angol.
És az nem drága? Nem olcsóbb egy Java alkalmazással wapon? :D
@KGyST: ja, mert egy New Yorki múzeumnak egy Magyarországi, IWIW felhasználó a célközönsége...
@KGyST: Mo-n ezek elhanyagolhatóak. Facebookos userek vannak még sokan, de az is csak pár százezer.