A Facebook féltékennyé tesz?

A Facebookon könnyebb nyomon követni ismerőseink közösségi életét, mint a valóságban. Egy nemrégiben készített felmérés szerint minden ötödik tinédzserben erősíti a féltékenységet az a tény, hogy könnyebben fér hozzá párja közösségi életének egyes történéseihez.

A kutatás nem tűnik reprezentatívnak, és arról sem tudni, hogy amúgy (Facebook nélkül) a válaszadók milyen arányban hajlamosak a féltékenységre, úgyhogy még az is lehet, hogy nincs összefüggés a negatív párkapcsolati érzelmek és a Facebook használata között.

Lehet, hogy csupán arról van szó, hogy a már meglévő féltékenységet esetleg tovább erősítheti az a tény, hogy a közösségépítő szájtok segítségével több információ áll rendelkezésre a másik emberről.

Nyilván sokan nem tudják, hogy aktivitásaik ezeken a szájtokon alapból publikusak, és ez is okozhat némi zavart egy érzelmileg nem teljesen stabil párkapcsolatban.

Jó példa erre az iWiW-en mostanában extrém népszerű Csajok és pasik kisalkalmazás, mely - ha a felhasználó külön be nem állítja a láthatósági szinteket - alapból az ismerősök számára látható aktivitásokat generál arról, ha valaki feveszi vagy használja a társkereső miniappot.

A közösségi szájtok persze semmi olyat nem mutatnak a felhasználóról, amit az ne követne el az adott szolgáltatásban. És minden felhasználó számára adott a lehetőség, hogy egyes aktivitásait elrejtse egyes felhasználók elől. Más kérdés, hogy ettől vajon jobb, stabilabb lesz-e a meglévő párkapcsolat vagy sem.

Megint más kérdés, hogy egyes kutatások szerint a féltékenység nem is minden vonatkozásában negatív dolog: 

While mainstream psychology considers sexual arousal through jealousy a paraphilia, some authors on sexuality (Serge Kreutz, Instrumental Jealousy) have argued that jealousy in manageable dimensions can have a definite positive effect on sexual function and sexual satisfaction. Studies have also shown that jealousy sometimes heightens passion towards partners and increases the intensity of passionate sex.[28][29]

Címkék: iwiw stat social network facebook felmérés miniapp
2009.08.10. 10:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szeretném személyesen megerősíteni ezt a felmérést :D
Nekem komoly cikknek az, amire az általad hivatkozott írás hivatkozik. Mire alapozod, hogy "nem tűnik reprezentatívnak"? Milyen kritériumokat támasztanál ezzel kapcsolatban?
@Ver Sacrum: Bocs: komoly cikknek TŰNIK az,
@Ver Sacrum: többek közt írják, hogy 308 embert kérdeztek meg, köztük 231 nőt. ez már nem reprezentatív, gondolom. sima random felmérésről van szó, ahol nem vizsgáltak semmi előzetes infót.
én anno elfelejtettem kizárni a csajokéspasikat a hírfolyamból.

és lőn armageddon!

a cikk minden szava igaz!!!
Húha... most kiderült, hogy rajtam kívül is van élete? Biztos megcsal a pixelekkel és bitekkel! Anyááááááám ez tűrhetetlen!!!

Istenkém... :P
"Hide what you have to hide, and tell what you have to tell."
Kurvára igaz mert csak az h egy régi iskolatárs ír az üzifalamra vagy én az övére akár egy megoszott videóklipp alá már jött akérdés h mit jópofizok. hát enniyt már arról a csajról :)
Én is megerősíteném:) Bár már tini sem vagyok, és kapcsolatban sem, töröltem a figura megjelenési lehetőségét a környezetemben, így tűrhető tempóban felejtek ;)
Érdekes feltételezés ez az egész. De ha teljes a harmónia a két fél között, akkor jöhet Vivi, Fészbúk, akármi...
Nálunk semmi probléma nem adódik az ilyesmiből. Tehát a mi esetünk kivétel...?
a hírfolyamba nagyjából csak a csajok és pasik posztol, nem nehéz észrevenni :)
@annapeti: Lehet kivétel, mert ti valószínű nem a neten éltek. :)
A myvip-ről hamar töröltem magam, iwiwről meg a drága asse tudja, eszik-e, vagy isszák. A többi pedig facebookot is beleértve soha nem is érdekelt.

Szóval azt hiszem, ez a problémaforrás kipipálva.
@Jesse III: ugy viszonyul a facebook az iwiw -hez, ahogy a bmw a trabanthoz ;)
ha csak a trabantot ismered, nagyon jo kis auto az
Szerintem az iwiw is és bármely hasonló közösségi portál hasonló magatartást képes kiváltani bizonyos személyekből.

isite.hu/internet_hirek/sz%C3%A9less%C3%A1v/20090809/facebook-%C3%A9s-z%C3%B6ld-szem%C5%B1-sz%C3%B6rny