Meetup visszatekintő: magyar keresők 5-5 percben

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én ezeket láttam élőben. A bluu előadását vártam a legjobban, de csalódtam. Kaptam tőlük tesztelési hozzáférést, és meg kell mondjam, nem találtam a programban semmi használhatót. Nem akarom megsérteni a srácokat, mert még nagyon fiatalok, kellene nekik egy jó mentor, vagy hasonló... mert ennek így nem sok jövője lesz. Tényleg, ha ezt olvassátok, ne sértődjetek meg, mert amit a következőkben írok, az lehet hasznotokra válhat. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy teljes mértékben a jó szándék vezérel.

Vegyük végig sorra a program által támogatott funkciókat:

1) PHP programozási segéd: Beírjuk egy PHP függvény nevét, és külön kiemeli a találati lista elején a függvény leírását...stb Ez a programozókat érinti, tehát itt kizárhatjuk az átlagfelhasználók zömét. Egy gyakorlott webfejlesztő viszont Firefoxal dolgozik, ami lehetővé tesz a keresesi eszköztárak használatát, így pl a PHP.net-ét is. Én is ezt használom, és ugyanazokat a találatokat kapom ugyanazokra a kulcsszavakra amiket a bluu esetén. Ráadásul így nem kell megnyitva legyen semmilyen kereső munka közben, mert az eszköztár mindig ott van felül.

Ami pozitívum, hogy az u.n "szótövező" módszerrel is használható, amit hozzáteszem a bluu team fejlesztett ki, és nagyon jól működik. Így ha nem tudjuk a PHP függvény pontos nevét, nyugodtan körülírhatjuk, és a szótövezésnek köszönhetően nem kell odafigyelnünk a ragogra. Nagyszerű funkció. Kifejezetten a magyar nyelvre épül, így ebben veri a világ összes keresőjét magyar érdekekkel nézve. Viszont én emiatt nem fogom nyitva tartani a bluu keresőt, mert ugyanezt a google-el is meg tudom tenni, még lehet gyorsabban.

2) Cégkereső: Megadjuk hol vagyunk éppen, és különböző szavakra, mint például fogorvos, autószerelő... megkapjuk az adott hely kulcsszónak megfelelő intézménylistáját névvel, telefonszámmal ... ellátva. Hasznos dolog, de még nagyon hiányos, próbáltam kisebb városokkal, de nem sok dologt kaptam eredményül. Viszont ha a google-el probálkozok a következő módon: "település neve" + "orvos", akkor megkapom ugyanazt az esetek döntő többségében.

3) Időjárás: Beirunk egy tetszőleges települést (az összessel működik), és megkapjuk első találatként az időjárást és hozzá térképet (google maps). Az a baj, hogy ez hasznos lenne, ha a google nem tudná már egy éve ezt a funkciót. Így működik: "Település neve" + "weather"

4) Valutaváltó: Egyértelmű. A google is tudja. Nem annyira innovatív. Ahogy néztem, a google sokkal frissebb adatokkal dolgozik. Működése a google esetén: 500 euro in forint. A bluu esetén: 500 euro forintban. Ha összeszámoljuk, kiderül, hogy ráadásul ugyanannyi karakter a két utasítás. :)

5) TV műsor: Egyértelmű. Teljesen a port.hu ra épül. Ha beírjuk, hogy tv2 holnapi műsor, akkor átirányít a port.hu-ra. Hátránya, ha a port.hu nem megy, ez sem működik. Kiírták, hogy ez még béta funkció, ezért ezt nem kell még figyelembe venni. Megint egy google példával élve, ha beírom, hogy tv2 holnapi műsor, ugyanezt megkapom, éppen csak egy kattintással több.

6) Celeb határozó: Beírjuk egy híres ember nevét, akkor első találatként megkapjuk kiemelve az összes adatot erről a személyről. Forrás a velvet.hu

7) Programletöltő: Ha beírjuk egy program nevét, utánna pedig, azt hogy "letöltése vagy letöltése..", akkor megkapjuk az oldalt, ahonnan le lehet tölteni. Ezzel két gond is van: Az egyik, hogy ezt a google is tudja, egyszerű pagerankal is meg lehet kapni ezt az eredméynt. A másik probléma, hogy a programletöltés nem egy olyan gyakori feladat, amit egy keresőnek kellene elvégeznie. Ezzel nem érdemes foglalkozni, szerintem.

8) Sorozat adatbázis: Sorozat neve, majd kiad róla egy képet és leírásokat. Nem sok hasznát vettem, mert a google is tudja. Csak egy kattintással több. De ha a "Jó napom van" gombra kattintunk, még annyival se több..

9) Commander üzemmód: P.l. beírjuk, hogy origo, akkor egyből oda leszünk irányítva. Ez már tényleg a "Jó napom van" gombra hasonlít, csak máshogy hívják.

10) Térkép: Beírjuk egy település nevét és első találatként megkapjuk az adott település térképét. A googleben úgyszintén. Itt is google mapset használnak a srácok, így ezt szintén a googlenek köszönhetjük. A bluunál még nehezebb, mert így kell beírni, hogy "hol ban/ merre van Győr" ..stb a googlenél elég a településnév.

11) Angol magyar szórár: Ha beírunk egy nagol szór, kiírja legfelül magyyarul. Napjainkban ez már nagyon primitív dolog, a nagyok már fordítóprogramokkal foglalkoznak, ráadásul már nagyon sok online szórár létezik, valószínűleg a srácok is egy nyílt szótáradatbázist használtak, nem egy nagy varázslat. Annyi az innovatív, hogy egy keresőbe építették bele. :(

12) Állatmeghatározó: P.l. ha egy kutyafajtát beírunk, kiadja róla a megfelelő képeket, + infókat. Ezt is tudja a google, felülre teszi a teljesen releváns képeket, 2. találat pedig a wikipedia. Uygan ott vagyunk. Anyi hogy a google nem veri nagy dobra, nem fogja ezt Speciális Allatmeghatározó Bioalgoritmus Kutyabarát Keresőfunkció-nak hívni, mert ez a minimum, ha egy keresőről beszélünk.

+++ Vannak még funkciók, de már elfáradt a kezem: Autó típus felismerő, Országok, Receptkereső, Életrajzi lexikon, Fogalommeghatározó, Driverkereső, Mobiltelefon felismerő. Összesen ennyi. Ezek az utóbbiakat is produkálja a google és egyéb keresők.

Észre lehetett venni, hogy az összes funkció elérhető más keresőkben is, csak ők nem nevezik meg őket. A google is egy csomó rejtett dolgot tud, például sokan mai napig nem tudják, hogy a google számológép funkcióval is rendelkezik és még sorolhatnám---

Ha a bluu megfogadja tanácsom, akkor a szótövező algoritmusukkal kellene a legtöbbet foglalkozni, mert attól lesz ez a rendszer értékes a magyarok számára. Ha ez nem elég tökéletes, úgysem fogják a google helyett vagy párhuzamosan használni. Mert az összes többi dolog nem egyedi. A szokás nagy úr, egyszer próbáljatok meg egy freemail-est a gmail-re kényszeríteni. Én próbáltam, nem megy...
Vannak még érdekes dolgok, amit kihagytam, például CSS alapján indexelik az oldalakat. Ezt az előadáson is elhangzik, úgy kell elképzelni, hogy ha egy tartalom az oldal tetején van, akkor feltételezetten értékesebb, mint ami a lap alján.

Ez egy nagyon érdekes dolog, nem tudom, hogy a google használ-e hasonló megoldásokat, mert ez az üzleti titkokat érintené.

Elfelejtettem a sebességről beszélni. Nem túl gyors de nem is lassú. Gondolom nem rendelkeztek akkora erőforrásokkal, mint a google. Van egy ötletem, mi lenne ha a találatokat sorba dobná ki, először az első 3-4, aztán ajaxal a többit már az oldal betölttése után. Ez azért jó, mert lényegesen gyorsabb 3-4 találatot kiadni, mint egyszerre 10-15, így nő a sebesség, valamint statisztikák szerint a felhasználók egyből az első 3-4 találatra fókuszálnak, és néhány (1-2-3) másodpercet ott el is időznek, addig meg szépen betöltődik a maradék találati eredmény.

Összegezve, remélem tudtam segíteni, mert ez volt a szándékom. Nagy örömmel tölt el, hogy vannak még ilyen lelkes magyar fiatalok. Nem tudom mi a szándékotok a keresővel, de a google-t úgysem tudjátok legyőzni, még a magyar piacon sem. Ne kábítsátok magatokat. Úgy értesültem, hogy Szűcs József kezdte egyedül ezt a projektet, ami nagy szó. Ne foglalkoztatok a pénzzel, ahogy Albert Einstein mondaná: "Ne sikeres próbálj lenni, hanem értékes."
vazzz Árpád, miért a bluut vártad! zerking volt a történelmi :-))

hajrá Szörcs.hu!!!
Teljesen jó elképzelés a Bluu -s srácok részéről, a megjelenítés alapú indexelés, de..
Azért ne gondolják, hogy a külföldi vetélytársaik nem súlyozzák másképp' (Google, Bing) az egyes oldal tartalmak különböző jellegű blokkjait, a szövegelemzésnél, mert az kikerülhetetlen.

Tudományosabb Microsoft anyag a témában ami a vizuális részletekre helyezi a hangsúlyt
research.microsoft.com/apps/pubs/default.aspx?id=70027

Mindenesetre szimpatikus volt az előadás és tetszett, hogy komolyabban a mélyére ásott a srác a "problémáknak" és bemutatta példákkal, a kihívásokat a magyar nyelvi sajátosságokkal szemben.

Zerking és Bártházi doktor is jó volt és hajrá mindenkinek, sok-sok munka van ezekben a projektekben, az biztos.
hajrá zerking, szűcs és bártházi
@Longhand: Én is azt mondtam, hogy lehet a google is használ megjelenés alapú indexelést, de sosem tudhatjuk meg biztosan, mert üzleti titkokat érint.

A SZÖRCS meg elég bénának látszik. Próbálgattam, de vetélytárs keresőknél relevánsabb találatokat nem kaptam. Így egyelőre nem sok értelmét látom, sok-sok fejlesztésre lesz még szükség...
@Takács Árpád: Köszönjük szépen az építő jellegű kritikát.
A jelszót is tartalmazó emailben szépen leírtuk, hogy a funkciók mindössze 35%-a működik a többit egyenlőre nem tettük hozzáférhetővel.
Igazad van abban, hogy sok munka van még vele, ezért is késleltettük ennyire a BETA tesztelés lehetőségét.

Szeretnék reagálni kicsit az általad közölt leírásra:
1) Ezt a funkciót a kényelemért készítettem. Mindenesetre köszönjük a kritikát, hamarosan más nyelvekre is elérhető lesz (JAVA,C++).

2) Itt valóban hiányos az adatbázis, hamarosan ez javulni fog. A Google-höz képest viszont van egy előnyünk. A Google úgy általában csak a nagyobb településeknél ad meg elérhetőséget az adott szolgáltatásokról, a Bluu-val pedig az isten háta mögött is azonnal elérhetőségeket kapsz. Próbáld ki kisebb településeknél a Google-al. Pl keress fogorvost egy kisebb településen.

3) Sokan nem tudják, hogy a Google-al ilyen módon időjárást is lehet nézni. De a probléma itt is ugyanaz, próbáld ki kisebb településekkel a Google-ban.

4) Próbálj a Google-al cseh koronát forintra váltani. Ugye mennyivel egyszerűbb a Bluu-ban.

5) Én beírtam a Google-ba a "tv2 holnap műsor" kifejezést amire első találat a tv2 honlapja. 1 kattintás és a tv2 honlapján vagyunk 2. kattintás és a holnapi műsort láthatom. 2 kattintással több a Google-ből indulva.
És ez általánosságban is elmondható. Arra törekszem, hogy a felhasználóknak a lehető legkényelmesebb legyen a rendszer kezelése. Szerinted hány átlag user tudja, hogy a Google-ban településnév + weather kiadja az időjárást?

6) Erre nincs mit reagálnom.

7) Teljesen igazad van, hogy ebben a formában nincs értelme. Viszont ha az ember nem tudja, hogy mi a program neve csak körülírja, akkor van értelme a programletöltő funkciónak. Ez a rész félkész ezért még nem elérhető.
De a végleges változat tud majd "videovágó program" kulcsszóra is programot ajánlani, természetesen azonnal a letöltő oldalra visz, hogy neked a lehető legkényelmesebb legyen.

8) Itt is megfogtad a lényeget "Csak egy kattintással több". A jó napom van gomra kattintva pl "A Szökés" kulcsszóra egy nem működő "http://www.prisonbreak.hu/" jött be. A mi rendszerünk ezesetben viszont adott találatot.

9) Ez a funkció tényleg nem a gyakorlott felhasználóknak készült. Rengeteg olyan emberrel találkozom akik nem annyira értenek a számítástechnikához. Nekik érdekes szokásuk, hogy beírják a keresőbe, hogy "youtube" majd az első találatra rákattintanak. Itt is nekik szeretnénk egy kattintást spórolni.

10) A Bluu esetében is elég a településnév, majd utána a "Mutasd a térképen" opcióra kattintani. A Hol van/merre van megfogalmazásra pedig átirányítjuk a Google Mapsre. Miért oda? Talán azért mert nincs sokmillió dollárunk saját térképszolgáltatást kifejleszteni.

11) Néha a primitív dolgok tudnak nagyon is hasznosak lenni. És most minden webisztán olvasó tegye a szívére a kezét és gondoljon csak bele, néhányszor mennyire jól jött volna ha a Google is tudja ezt a funkciót. Én bevallom szívesen használtam volna, de mivel nincs, így meg kellett írnom.

12) Ebben igazad van.

"Észre lehetett venni, hogy az összes funkció elérhető más keresőkben is, csak ők nem nevezik meg őket. "

Nem az összes funkció, és nem ilyen kényelmesen érhető el más keresőkből.

"A google is egy csomó rejtett dolgot tud, például sokan mai napig nem tudják, hogy a google számológép funkcióval is rendelkezik és még sorolhatnám---"

Itt a rejtett funkciókon van a hangsúly. A Bluu a szövegértelmezésnek köszönhetően megérti (,hogy a user valutát akar váltani, vagy a TV műsorra kiváncsi) és közelebb hozza ezeket a funkciókat. Elég magyarul megfogalmazni a felhasználóknak, hogy mit szeretnének a Bluu pedig megpróbálja a megfelelő szolgáltatást nyújtani a felhasználóknak. Ez a fajta könnyedség és kényelem az amit szeretnénk a Bluu keresővel elérni. Mert hiába tud a Google valutát váltani, ha a userek x %-a nem tudja, hogyan kell. A Bluuban pedig bárhogyan megfogalmazva megteheti.

Én Freemaileseket mindig mail kliens (pl. Thunderbird) segítségével szoktam átcsábítani. Elég megmutatni nekik, hogy milyen kényelmes klienssel megnézni a leveinket mint belépni a Freemailbe. A freemailnek pedig ugye smtp-je sincs mint a Gmailnek, ami abban az esetben ha a szolgáltató nem biztosít jól jöhet. És levelet küldeni is kényelmes mail klienssel... Nekem eddig az esetek többségében erre rámutatva ment az "átszoktatás" :)

Sajnos az első 3-4 találat külön dobható ki, mert a sorrendezéshez az összeset figyelme kell vennünk. Erre megy el az idő nagy része egyébként. De köszönjük a tippet.

Összegezve: Nagyon sokat tudtál segíteni, köszönjük szépen, és várjuk a hozzád hasonló építő jellegű kritikát. Nem kábítjuk magunkat tudjuk mekkora a Google. Viszont úgy gondolom, hogy életképes alternatívát (ha kész a rendszer) fogunk tudni nyújtani. A profi usereknek a kényelmünkkel, a kezdőknek pedig az egyszerűségünkkel és a magyar nyelvközeli felfogásunkkal.
Sajnos az első 3-4 találat külön NEM dobható ki, ezt helytelenül írtam az előző hozzászólásomban, elnézést mindenkitől.
franc. kár, hogy ilyen tetű a vimeo. pedig nagy kereső fan vagyok. De hetek kérdése, és letőltődik...
"Ami pozitívum, hogy az u.n "szótövező" módszerrel is használható, amit hozzáteszem a bluu team fejlesztett ki, és nagyon jól működik. Így ha nem tudjuk a PHP függvény pontos nevét, nyugodtan körülírhatjuk, és a szótövezésnek köszönhetően nem kell odafigyelnünk a ragogra. Nagyszerű funkció. Kifejezetten a magyar nyelvre épül, így ebben veri a világ összes keresőjét magyar érdekekkel nézve. Viszont én emiatt nem fogom nyitva tartani a bluu keresőt, mert ugyanezt a google-el is meg tudom tenni, még lehet gyorsabban."
jhunlang.sourceforge.net/jmorph/jmorph.html