A Blog.hu új funkciói: Indanetbe gubancolódva

Pénteken élesedett egy új funkció a Blog.hu-n, pontosabban az Indaneten. A lényeg, hogy ha ven egy blogod a Blog.hu-n, akkor azt összekapcsolhatod egy indanetes oldallal, és akkor innentől kezdve már ott is kommentelhetnek a blogod olvasói, nem csak a blogodon.

Mi értelme megkettőzni a kommunikációs felületet? Nem tudom. Szerintem egy blog köré épülő közösség alapvetően a kommentfelületet szereti használni. Ha meg ezen felül is kommunikálni akar a blog szerzője az olvasókkal, akkor ott van a Google Friend Connect biztosította közösségi hub, esetleg egy Facebookos rajongói oldal vagy csoport.

Merthogy az Indanet nem ad túlságosan sokat hozzá a közösségi élményhez: ott is lehet irogatni, meg linkeket beszúrni. Ezt meg lehet tenni a blog kommentfelületén is. Nem az a legnagyobb baj, hogy nem tudni, miért is kellene nekem mondjuk a Comment:com indanetes felületét néznem, vagy oda irogatnom. Az érdekel, hogy mit írnak a blog szerzői. Azt meg meg tudom nézni a blogjukon, és ha mondandóm van, odaírom a kommentmezőbe, vagy elolvasom a kommenteket. Pont.

Sőt, mégcsak nem is az a legnagyobb baj, hogy én például többszöri nekifutásra sem tudtam "összekötni" a blog.hu-s nicknevemet létező indanetes profilommal. És gondolom csak ezt követően tudnám kitenni a blogomra a widgetet. Vagy nem? Nem tudom, idáig nem sikerült eljutnom. Pedig jó lett volna letesztelni, hogy a Webisztán olvasói mit kezdenek egy indanetes közösségi oldalon.

A legnagyobb problémának továbbra is azt érzem, hogy az Inda nem ismeri föl, hogy a népszerű szolgáltatására, vagyis a Blog.hu-ra kéne építkeznie. És nem behazudni a blog.hu-s felhasználókat egy másik szájtra (Indanet). Mert ennek aztán tényleg csak annyi lesz az eredménye, hogy az egyszeri kommentelő úgy érzi, hogy dobálgatják őt itt felületről felületre. Csak azért, hogy két helyen is "egyedi látogatóként" tudják bemérni a statisztikákba.

Szerintem a jó irány az volt, amikor a blog.hu-s felhasználóknak létrejött a saját aktivitásoldaluk. (Az enyém például így néz ki.) Itt nem csak az látszik, hogy mely blogokon vagyok aktív az adott nicknevemmel, de az is, hogy mik ezek az aktivitások. Illetve van benne egy üzenetküldő felület is. Nos, innen már tényleg csak nagyon picit kellett volna reszelni a felületen, hogy valódi közösségi aloldallá váljon minden blog.hu-s felhasználó adatlapja, esetleg az általa működtetett blogok adatlapjai.

Röviden mondom: az Inda növekedése továbbra is a Blog.hu-ban keresendő. És ha a Blog.hu funkciókészletét bővítenék a srácok, az sokkal szexibb és eredményesebb is lenne.

Gondoljuk meg: a blog körül kialakult közösség tagjai úgy jelennének meg egymás számára, mint a Twitteren az egymást követő felhasználók. Aki postol erre a felületre linket, képet, videót, zenét, azt a közösség tagjai is megkapják.

És mivel a Blog.hu-nak hatalmas felhasználóbázisa van, egy nagyon könnyen és egyszerűen használható blog.hu-s közösségi felületet valószínűleg sokan örömmel és rendszeresen használnának.

Jövőre a magyar piacon többen is meg fognak próbálkozni kezdeni valamit ezzel az egész blogolás/mikroblogolás témakörrel. Nem lenne túlságosan értelmes, ha ebbe a versengésbe épp a Blog.hu nem szállna be. Nekem úgy tűnik, hogy ez a mostani fejlesztés, miként a korábbi is (blog.hu-s kommentavatart csak Indaneten keresztül lehet csinálni) tévút, és nem szolgálja a Blog.hu fejlődését.

Amúgy optimista vagyok, és hiszek abban, hogy 2010 lesz az az év, amikor a Blog.hu újra megtalálja azokat a megoldásokat és módszereket, mellyel még sikeresebb tud lenni, és funkcionalitásában úgy tud bővülni, hogy azoknak is tetszeni fog, akik amúgy eddig csak véletlenül tévedtek be (pl. Index címlapról bepottyanva) egy-egy blog.hu-s blog felületére.

Giga disclosure: a szerző 2006 és 2009 között az Index és az Inda tanácsadója volt. 2009-től annál a Virgo Systemsnél dolgozik, mely többek közt az Origo Zrt. tulajdonában álló iWiW-et is fejleszti.

Címkék: blogok blog.hu magyar bloggerek kommuniti inda indanet
2009.12.05. 11:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jó, hogy végül megírtad :) remélem, hogy a 2010-es év arra is jó lesz, hogy majd rájönnek, nem kell mindenből saját, és ha már ennyi ideje nem robbant be, nem is túl valószínű, hogy be fog.
Költői kérdés: Virgosként te az Origónak is a Google Friend Connectet javasolnád az iWiw-vel történő összekötés helyett?

Fura, hogy nem tudod elképzelni, hogy egy blog összehozza a közös téma iránt érdeklődő embereket, akik közösséggé alakulnak, találkoznak esetleg élőben és nem csak odavetnek az írónak valami véleményt és szaladnak is tovább.

Szerintem nem látod teljes egészében az Indanetes közösség felülete által kínált lehetőségeket sem! Nem kettőződik meg a kommunikációs felület, hanem kiegészül.

A fal egyrészt használható gyors tartalom, link, video, kép, gondolat megosztásra akkor amikor a szerző nem akar egész postot írni. Esetleg használható közvetítésre ahelyett, hogy ugyanazt a tartalmat kéne updatelgetni.

A karc nem kommentfelület, hanem párbeszéd a tagok között. Ahol nem kell megvárni amíg a szerző ír az adott témáról, hogy kommenetezni lehessen, hanem fel lehet vetni, illetve független párbeszéd is kialakulhat.

Ezt írod:
"Gondoljuk meg: a blog körül kialakult közösség tagjai úgy jelennének meg egymás számára, mint a Twitteren az egymást követő felhasználók. Aki postol erre a felületre linket, képet, videót, zenét, azt a közösség tagjai is megkapják."
Ez most nem a közösség karc felületének leírása?
teljesen jogos a poszt. én se nagyon értem ezt az új rendszert. nekem még a blogteres "követem a blogot meg szavazok rá és címlapra kerül a bejegyzés" megoldás is sokkal működőbbnek és jobbnak tűnik... amúgy javaslom a cikk írójának az apróbetűk alapján, hogy itt az ideje újragondolni az egész iwiwet is, mert sokak számára egyre irritálóbb, és még mindig elég suta, lassú és bugyuta, főleg a facebookhoz képest.
@Horváth János: az origo es az iwiw gondolom tudja, hogy hogyan meg mit szeretne. ha az oket erinto temak erdekelnek, szerintem kerdezd meg oket.

ha az en maganvelemenyemet kerdezed, akkor azt tudom mondani h azert az iwiw es az indanet kozott van nemi kulonbseg. :)
a hasonlosag csak annyi h az indaneten is az iwiw a legnepszerubb kozosseg:
inda.hu/kozossegek/osszes&ordering=members

kulonbseg pl: az iwiwnek nincs szuksege kulso szajt tamogatasara ahhoz h kozossegkent tudjon mukodni.

en azt allitottam h a bloghu-n belul is meg lehetne csinalni azokat a ficsoroket, amiket most az indaneten keresztul eroltetsz. szoval az allitasom az volt h a bloghu felfejlesztesen erdemesebb lenne munkalkodni, mint azon ugykodni h hogyan bonyolitsatok el a bloghus kommentelok es bloggerek eletet ezzel az indanet-eroltetessel.
Egy "csoport" a blog köré elég, és a Facebookon már megvan. Kettő nem kell.

Sajnos az ötlet jó, csak egy évet késett. Minimum.
Lehet, hogy én értettem félre, de az összekapcsolással az Indaneten nem lehet külön kommenelni posztokat (az ilyen alternatív, blogon kívüli kommentelésnek, megkettőzött kommunikációs felületnek - lásd még a TurulMeme-et, a Google Readert vagy akár a SearchWikit - én sem látom sok értelmét), ugyanakkor blogger profilt már jó ideje be lehet kötni az Indanetbe, ott lehet üzengetni, avatart is csak így lehet passzítani. Szóval a Fal meg a Karc inkább csak potenciális alternatív felület egy nagyobb blog körüli közösségnek.

Az látszik, hogy az Index nagyon kerüli a külső dolgokat, Google Friend Connectet, Facebook alternatívákat, mindent maga akar lefejleszteni. Ott van például az Indaneten a Karc, ahogy elnézem, a kutya sem használja, az indexesek sem, talán azzal meg lehetne pörgetni, ha a cég vezető újságírói tolnák, vagy legalább beköthetnék a Twitter accountjukat. (Hasonlóképp, a Blog.hu-ba is jó lenne, ha bárki beköthetné a Tumblr-t, ahogy a Cvikli esetében megoldották.) A Karc még ott is sántít, hogy csak szelektíven jelenít meg aktivitást, így még erre sem jó, egyelőre.

Ennek a még fejlesztés alatt álló (lásd a Szevasztok! blogot) összekötősdinek jelenleg tényleg egy haszna lehet, a törzskommentelőket be lehet hívni egy karámba, és egy durvábban pörgő blognál náluk fel lehet oldani az előzetes moderációt. Ugyanakkor, ahogy Zoli vagyok Zoli rámutatott, amíg szabad a közösséghez csatlakozás, nem kell az adminnak külön leokéznia az embereket, a trollok elé mindez nem gördít sok akadályt, egyelőre ez is haszontalan.

Az Indanet felület valóban kicsit áttekinthetetlen, a jobb felső sarokban, a Beállítások gomb után, az Indás nickek bekötése fülön lehet bekötni a nicket.

Röviden, egyetértek a poszttal, az egész iWiW-nek, Facebooknak, Twitternek, Google Friend Connectnek és még sok egyébnek készülő Indanet jelenleg nem túl életképes, egyrészt sok embert megijeszt (adatvédelmi aggályok, lustaság), másrészt felesleges, harmadrészt zavaros, negyedrészt úgy tűnik, a cégtől sem használja szinte senki (mondjuk most Sixx elkezdte kicsit komolyabban). Változhat és javulhat persze - remélem a komment nem tűnik fikának.
@Médiageci: "Ott van például az Indaneten a Karc, ahogy elnézem, a kutya sem használja, az indexesek sem, talán azzal meg lehetne pörgetni, ha a cég vezető újságírói tolnák, "

Az "eating your own dog food" elvnek, ami manapság elég alapvető mindenféle fejlesztésben, valóban nemigen látni nyomát, ami nem sok jót ígér.

Hiszen ha a cég sem használja mindenhol a saját termékét, ahol csak tudja, akkor miért használnák mások, akiknek számos egyéb alternatíva áll a rendelkezésére?
pontosan attól a naptól kezdve értelmetlen erőlködés ez az indanet, amióta megszületett.