LeWeb: a platformok és a valós idejű tartalmak a legfontosabb témák

A LeWeb a legfontosabb európai webes konferencia. Ez egyrészt azért van így, mert erre a rendezvényre valóban a nagy halak vezetői jönnek el, másrészt pedig valódi bejelentéseket is szoktak tenni az online szolgáltatások vezetői.

Az egyik ilyen bejelentést Ryan Sarver, a Twitter platform divíziójának igazgatója tette. Eszerint 2010 elején megnyitják limitációk nélkül a komplett adatfolyamukat külsős fejlesztők számára. Vagyis hamarosan pontosan ahhoz a twitteres adatfolyamhoz férhetnek majd hozzá webes szolgáltatások, amihez például a Google.

A szolgáltatást nem lesz ingyen: a Twitter bevételmegosztási modellben gondolkodik. Mindenestere, elnézve a Google-Twitter integrációt, várhatóan jövőre számos alkalmazás fogja maga alá húzni a komplett twitteres adatfolyamot, azért, hogy saját szolgáltatása fogyasztóinak adott témákra a lehető legfrissebb és legátfogóbb információfolyamot tudja biztosítani.

Ha már élő tartalom: a LeWeb-re időzítette a Ustream.tv a sok-sok hónapja várt bejelentést: az élő közvetítésre alkalmas broadcasterük immár elérhető az AppStore-ból, ráadásul ingyen.

Ide kapcsolódó téma, hogy a LeWeben Chad Hurley, a YouTube vezetője azt mondta, bár valószínűnek tartja, hogy a videómegosztó szájton havi rendszerességgel közvetítsenek néhány kiemelt eseményt élőben, közösségi szinten egyelőre nem fogják támogatni a live streamelést. Viszont nyitottak arra, hogy külső, livestreaming szolgáltatások valamilyen módon beágyazódhassanak a YouTube-ba.

A LeWeb-en egyébként rengeteg szó esett a platformfüggetlenségről, valamint a platformok konszolidálódásáról. A kerekasztalbeszélgetéseket hallgatva az a benyomásom, hogy abban kezd konszenzus lenni, hogy a Facebook Connect és a Twitter API-ja szolgáltatják az egész web számára a közösségi és tartalmi hálót. A két szolgáltatás konkurensei (pl. MySpace) pedig egyre kevésbé saját konkurens platformok építésében, mint inkább a meglévő és sikeres platformokhoz való csatlakozásban gondolkodnak.

Ezek a fejlemények alapvetően befolyással lesznek a 2010-es évre.

Itt, a Webisztánon az év utolsó napjaiban majd részletesebben is foglalkozunk jövő évi előrejelzésekkel, trendelemzéssel.

Címkék: dev stream api konferenciák facebook twitter platform ustream.tv real time leweb
2009.12.09. 16:46. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

erősen centralizálódni fog a net?
Továbbra is kíváncsi vagyok a fast webre. Két éve a csapból is a szemantikus web folyt, abból sem lett semmi. Ész nélkül nem megy, na.
"az a benyomásom, hogy abban kezd konszenzus lenni, hogy a Facebook Connect és a Twitter API-ja szolgáltatják az egész web számára a közösségi és tartalmi hálót. "

Ebbe a közösségi hálóba bőven lesz beleszólása a Googlenek is.
Én kíváncsi vagyok, lép e ezzel és a live search-el új szintre a web.

Szerintem nem centralizálódni fog vagyis nem ez a jó kifejezés. Csomópontok fognak kialakulni,de nagyobbak, mint eddig könnyeben lesz elérhető az aki valamilyen formában jelen van a neten.