Mit várunk 2010-től? (2. rész) - Közösségi szájtok, portálfejlesztés

Mindenekelőtt beszéljünk a már létező közösségi szájtokról. Ha 2009 a nagy és sikeres közösségi szájtok konszolidációs időszaka volt az USA-ban, akkor 2010 is az lesz. Persze ettől még a fejlesztések nem állnak le.

A Facebook minden jel szerint menedzsmentproblémákkal küszködik. A legfrissebb pletykák szerint ismét visszarendeződés lesz: a korábbi dizájn- és felületi megoldások szellemében módosítják a szájt külalakját. Nem tartom teljesen kizártnak, hogy a Facebooknak már nem tesz jót, hogy Mark Zuckerberg a vezetője.

Sokszor tűnik úgy kívülről, hogy kapkodnak. Privacy-irányelvek módosítgatása, visszavonása, megint meglépése. Felületátalakítások, majd visszaalakítások, majd megint új dizájnfelfogás. Kisalkalmazások támogatása, majd elmeszelése a facebookos felületekről, majd megint előtérbe helyezése. Értesítések pusholása, majd eltűntetése, limitálása, majd megint előtérbe helyezése.

Persze mindezeket hívhatjuk kísérletezésnek is. De egy ekkora méretű szolgáltatás esetében azért megfontoltabb, határozottabb lépésekre lenne szükség. Ettől függetlenül a Facebook folytatja növekedését.

Várható, hogy a Facebook API-n több változás is végbe fog menni. A limitációk, a felhasználható adatok köre biztosan változni fog. Ezzel némileg összefüggő változás lesz az újabb bevételi források keresése. Nem tartom ördögtől valónak, hogy a Facebook API-t legtöbbet használó alkalmazásokkal például egyedi megállapodásokat kössön Zuckerberg csapata.

Idehaza pedig az iWiW-Facebook párviadalnak lesznek érdekes fokozatai idén.

Na de kattanjunk le a Facebookról. Úgyis fogunk még beszélni a szájtról eleget. Mármint 2010-ben.

Általában annyi mondható, hogy a nagy, sikeres közösségi szájtok mellé felnőni komoly konkurensnek 2010-ben sem lesz lehetetlen, viszont sokkal több frontot kell nyitni. Kanyarodjunk is rá a startupokra...

Az idén induló startupoknak nagyon fontos lesz alkalmazkodni az új világrendhez. Az új világrendnek pedig számukra 3 hívószava van: API-használat, mobil, real-time.

Az API-használaton itt azt értjük, hogy az induló szolgáltatások esetében már nincs idő a felfejlődésre. A startupoknak agresszíven és a lehető leggyorsabban kell tudniuk felhasználótábort építeni. És ezt a legegyszerűbben a közösségi szájtok biztosította API-k, autentikációs megoldások implementálásával tudják elérni.

Egy startupnak élete első szakaszában továbbra sem a bevételtermelésre, hanem a dinamikus növekedésre kell fókuszálnia. Aki erre nem képes, mert például nincs egy-másfél évre elegendő erőforrása, az jobb, ha bele sem kezd.

Mint a múltkori postban is említettem, a másik fontos irány a mobil. Mobilplatformra fejleszteni nem csak azért fontos, hogy egy kiemelt demográfiai csoportot gyorsan és könnyedén tudjon elérni a startup. A jelenlegi platformok (iPhone, Android, Symbian, STB.) azért is jók, mert megtanítják a portálfejlesztőket a "keep it simple" elvére.

Aki képes jól szűkíteni a portálja eszköztárát egy mobil kijelzőjére és képességeire, az nagyobb eséllyel lesz sikeres portálfejlesztésben is. Ami nem működőképes mondjuk egy iPhone kijelzőjén, az valószínűleg egy 100 collos monitoron sem lesz működőképes ötlet, szolgáltatás, játék, etc...

Érdekes kérdés, hogy a mobilverzió és a kisalkalmazásverzió mellett vajon mennyire van még szükség önálló portálokra. Egyre kevésbé egyértelmű...

A leglilább köd sokak számára egyelőre ez a "valós idejű web" dolog. Az információáramlás felgyorsítása ugyanakkor egy új versenyhelyzetet fog teremteni a portálok, szájtok között. Ez az egész persze elsősorban a médiatípusú portálokat érinti. Vagyis ahol fontos a kronologikusság, a történések egymásutánja. 

A real-time sztori persze költséges mulatság. Nem is mindenhol lesz pénz az ilyen irányú fejlesztésekre.

Nem akarom agyonírni ezt a postot. Úgyhogy inkább majd holnap folytatom a témázást. Meg jövünk majd egy, a magyar piacot izélgető bejegyzéssel is.

Címkék: dev mobil api facebook iphone startup android real time
2010.01.04. 11:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-Facebook: az a kapkodás, ami ott megy, valszeg belülről úgy látszik, mint sziszifuszi közdelem a spam ellen. Itt levágod a fejét, ott nő másik kettő. A felhasználók bezárkóznak, mert valódi, személyes adatokkal vannak fent, sokkal jobban célozhatóak és megismerhetőek. A Facebook sokkal jobb terepe a spammelésnek, mint az e-mail.

A webkettő haldoklása folyik, a három hívószavadból az API már a múlt/jelen, a másik kettő buzzword. Az egészet a lendület viszi továbbra is, innováció évek óta nincsen.

A mobil/egyszerűség gondolat viszont nagyon igaz szvsz.
az uj designrol lehet tudni valamit? nalam mar 2 napja egyszer az uj jon be egyszer a regi... most jelenleg stabilan az uj. mellesleg tetszik
"Az új világrendnek pedig számukra 3 hívószava van: API-használat, mobil, real-time."

hozzátenném a geot.
A webkettő szerintem egyre jobban terjed. Az iWiW indul lefele, mert a Facebook már magyarul van-bár a fordításnak van egy-két hibája-, és sokkal jobban hozza azokat a funkciókat, amiket az iWiW róluk másolt le.
"A jelenlegi platformok (iPhone, Android).."

Mégjó, hogy csak erre a kettő platformra lehet fejleszteni.. te aztán nagy szakértő lehetsz a mobilok terén.
@p0wer: lemaradt az stb. a zarojel ebben az esetben felsorolast jelent, nem a jelenlegi platformok teljes halmazat. power to the language! :)
@p0wer: Mondj már más mobilplatformokat, amik igazi erővel bírnak!
IWIW mikor jön mobilra? Pl buliban van-e ismerős, vagy kit ismerhetek, keresés...Esetleg van-e a környéken valami klub, nevezetesség(anno csináltak profilt ilyeneknek...) ?!

Bár gondolom amikor az emberek a mobilnet idején azért térnek át a facebookra, mert az 10x rövidebb idő alatt tölt be, akkor nem ez a legnagyobb probléma:S
@balint87:
Persze attól függ, mi az igazi erő. A WinCE-nek még van egy-két felhasználója, a Balckeberryknek, Palmnak szintén. Nem olyan éles a határ, persze a hh által írt kettő az izgalmas.
a világban lehet ez lesz a nagyon menő, de minálunk nagyon kevesen használják a mobilt internetezésre, az átlag fizetéshez képest a mobil internet nagyon drága, egy értelmesebb telefon szintén
@CssaBee: Szereintem azért váltanak iWiWről Facebookra, mert az iwiw másol, a facbook meg jó.
@Macmini: vicces, mert én is idegenedek el az iwiwtől, de a Facebookra meg nem akarok regisztrálni. Igazából az ilyen semmitnemérő közösségi médiától idegenedek el. Öregszem?
a fészbukon én szeretem látni azokat a dolgokat, amiket 1-2 ember beszokott lökni
@zéka: jaja, öregszel. Én az iwiwre csak akkor megyek rá, ha kapok egy üzit. Nekm az a vicces, hogy idegenkedsz.
dögöljek meg ha a facebook meg a twitter használókat képes vagyok megérteni.

ki az a barom akinek az az élvezet, ha nyomorult életét kirakhatja a netre..

ha nekem valaki 10 évvel ezelőtt azt mondja, hogy a világon többszázmillióan arra élveznek el, hogy felpakolják szánalmasan kivetített énképüket a netre majd örömködnek hogy mások örömködnek, akkor azt mondom nem hiszem el...

korcs egy világban élünk, zéka nem öregszel, csak szimplán még józan eszednél vagy.
@ap: nem mindenkinek szánalmas az élete, és sok olyan ember van akitől lehet tanulni
@Barát Csaba:

gondolod hogy oda tanulni jár ennyi ember? :)

hozzáteszem semmi olyat nem lehet ott megtanulni, amit ne lehetne máshol

ezzel a gőzzel akkor mindenki (már aki meg erre van ráállva) azért néz pornót hogy tanulja a szexet?
végül is... lehet belőle tanulni.. valamit.. vagy azt hinni hogy tanultál.

nem mindenkinek szánalmas, ez igaz. de aki felrakja a fél életét oda, az az.