Milyen profilképet tölts fel magadról egy randiszájtra?

Az egyik legsikeresebb randiszájt, az OKCupid.com munkatársai arra voltak kíváncsiak, hogy melyek a legsikeresebb profilképek. A több százezer felhasználó közül valamivel több mint 7000 - az ő besorolásuk szerint "átlagosan kinéző" - olyan felhasználót emeltek ki, akiknek csupán egy profilképük van. Majd azt vizsgálták, hogy a profilképek típusa milyen statisztikai összefüggést mutat a felhasználók új online kapcsolatainak alakulásával.

A mosoly fontossága

Bár a nők - a férfiakhoz képest - sokkal gyakrabban töltenek fel magukról olyan képet, amin mosolyognak, az adatok szerint mégsem ez a legfontosabb szempont. Hanem a szemkontaktus. A nők esetében a kifejezetten flörtölő, kamerába néző profilképek a leghatásosabbak, míg a férfiak esetében éppen ellenkezőleg: az a nyerő, ha az illető nem mosolyog, és nem is néz a kamerába. A lehető legrosszabb pedig - mindkét nem esetében -, ha az illető ugyan csábítóan néz, de nem a kamerába.

A kép minősége és kontextusa

Az OKCupid adatelemzése szerint egyáltalán nem igaz, hogy a jó minőségű profilképek a sikeresebbek. A statisztika szerint nagyjából mindegy, hogy milyen minőségű a fotó: egy mobillal készített profilkép még valamivel sikeresebb is, mint egy jó minőségű, fényképezőgéppel készített felvétel.

Ha a kép kontextusát nézzük, akkor a legiskeresebb fotók azok, amiken látszik az is, hogy készítője mobillal lőtte a képet, jellemzően tükör előtt. Ezt Amerikában "MySpace felvétel"-nek hívják, de itthon is ismert jelenség. Szinte kizárólag nőkre jellemző. Valószínűleg ezen képek intimitása is közrejátszik abban, hogy sokkal népszerűbbek - legalábbis randizás szempontjából -, mint mondjuk egy átlag nyaralásos profilkép.

Felső test és dekoltázs

Ami a csajoknál a tükörbe fotózott mobilkép, az a pasiknál a felső test mutogatása. Meglepő, de a statisztika szerint azok a férfiak sikeresebb randizók, akik olyan profilképet készítenek magukról, amin felhúzzák a pólójukat. Náluk már csak azok számíthatnak több megkeresésre, akik házi kedvencükkel fotózzák le magukat. A nőket tehát a cuki háziállatos, kockahasas kombináció csábítja a leginkább. Fontos megjegyezni, hogy minél idősebb egy férfi, annál kevésbé jön be a kockahas-trükk. Érdemes tehát a 30 fölöttieknek inkább kiskutyust az ölükbe venni, mielőtt profilképet készítenek magukról egy randiszájtra.

Ami a pasiknál a fedetlen felsőtest, az a nők esetében a mély dekoltázs. Minél idősebb egy nő, annál hatékonyabb kivágott ruhás profilképpel randipartnert keresnie.

Az arc

A kutatás talán legérdekesebb és megmeglepőbb megállapítása, hogy nem feltétlenül célravezető, ha látszik az arcunk is a profilképen. Azok a fotók, melyek valami izgalmasat, szexit, sejtelmeset ábrázolnak, képesek legalább annyira felcsigázni az ellenkező nem érdeklődését, mint egy mosolygós arcfotó.

Ennyi. Nem tudom, hogy mennyire relevánsak a fenti megállapítások mondjuk nem kifejezetten randiszájtok esetében. Érdemes például megjegyezni, hogy az arcot ábrázoló thumbnail- és profilképek általában jobb átkattintást hoznak, például egy videó- vagy fotómegosztó szájton. Persze nyilván más a helyzet - miként egy randiszájt esetében is - ha a sok, arcot ábrázoló profilkép között kell kitűnni a tömegből.

Érdekes lenne mondjuk a Csajok és Pasik több mint félmillió magyar felhasználójáról hasonló statisztika. Az OKCupid kutatásáról més módszertanáról lásd hivatalos postjukat.

Címkék: fotó stat társkereső randi profilkép
2010.01.24. 15:12. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha a kép kontextusát nézzük, akkor a legsikeresebb fotók azok, amiken látszik az is, hogy készítője mobillal lőtte a képet, jellemzően tükör előtt.

Valószínűleg ezen képek intimitása is közrejátszik abban, hogy sokkal népszerűbbek.

>>intimitás, inkább igénytelenség.
Introspekció eredménye, tehát nem reprezentatív, de engem minden olyan kép megfog, amin az arcnak csak az egyik fele (jobb/bal) látszik. Biztos kulcslyuk-hatás, kíváncsi vagy a másik felére is.
"Ha a kép kontextusát nézzük, akkor a legiskeresebb fotók azok, amiken látszik az is, hogy készítője mobillal lőtte a képet, jellemzően tükör előtt. "

Egyet értek a felettem szólóval, ez pusztán igénytelenség. Nem nagyon vagyok oda az ilyen képekért.
Ritkán fényképezem magam, de ha ilyen előfordul, inkább időzítőt használok... de többnyire anélkül is fotóznak akaratom ellenére (a jelenlegi avatáromat speciel egy csajszi csinálta rólam az én gépemmel). :)

"Az OKCupid adatelemzése szerint egyáltalán nem igaz, hogy a jó minőségű profilképek a sikeresebbek. "

Nem mondom, hogy legyen profi, de az agyon pixelesedett, életlen, vagy olyan avatárokért, amiken nem tudom kivenni semmit az illetőből, nem éppen vagyok oda. :S

Jah és igen, én az arcról (is) készült képeket bírom, mert ha valaki a lábfejét és egyéb dolgokat fényképez, az nekem nem nagy kuriózum.

A fentebbi kis írásom természetesen a saját (szubjektív) véleményem. :)
:-) Tetszik, ahogy a hozzászólók a lényeget ragadják meg :-D de komolyan... akadémikus szinten előadják, hogy ők miért nem tesznek így...

Engem pl (bár valami hasonlóra azért számítottam)mégis meglepett egy-két állítás... pl az arc "nemfontossága" szemben a szexussal...

Amiről itt HH ír, ugyanis nem vélemény és nem is tudományos kísérlet eredménye, hanem a legtisztább, legegyszerűbb statisztikai elemzés... nah.

Gondolom megnézték a 7000 embert, megnézték, hogy hánynak volt kint a pöcse és mennyinek a szép szeme, aztán megnézték, hogy kinek hány randi jött össze és milyen a reputációja... majd ugyanígy tettek a többi kérdésnél is.

Mondjuk az tény, hogy velvet után megírni ciki... :-D
ja és a lényeg :-D mivel nem tudom hogyan viselkednek az emberek a randiszájtokon, ezért nem tudom elmondani, hogy az én fotóm milyen mesteri bi-bi-bi, de az biztos, hogyha ezeket a fenti sorokat olvasva randiznom kéne, akkor én is biztos myspace-felvételt csinálnék egy kölcsönkutyával... :-D

...már csak a statisztikák miatt.
Most itt mindenki írja, hogy milyen igénytelen a myspace-stílusú kép, de nem lehet hogy ezért nem vagyunk fent egy randioldalon sem ? :DD
kocka has meg aranyos kutya hasonmás? fuj :/
Szerintem az avatar inkább a belsőt, mint a külsőt mutatja...
De nem is randisitera rakom :)
Érdekes statisztika. Véleményem nincs, mert nem voltam még randi sájton.
a felsőtest egy szó. felsőtest, nem pedig felső test, nem jelzős szerkezet hanem egy főnév.
megelőztél a cikkel:)