Megmentettek 10 ezer oldal digitális ügynökaktát

Barczi Imre (vagyis setalosas, Mr. Blog.hu) írt egy hosszabb lélegzetvételű publicisztikát az ÉS-be. A történet arról szól, hogy felkértek pár szakértőt és informatikust, hogy mentsenek le néhány mágnesszalagról adatokat. A nehezítés annyi volt, hogy a szakértők nem tekinthettek bele az adatállományba. 

A történelmi fontosságú projekt azonban nem ment simán.

A nyikorgás és a begyűrődés arra mutatott, hogy talán szorulnak valami miatt a szalagok, így először arra gondoltunk, hogy kézzel minden szalagot áttekerünk, hogy kicsit meglazuljanak.  A megoldást aztán természetesen az interneten találtuk meg, teljesen véletlenül, amikor alaposabban rákerestünk a hosszú tárolás alatt kialakuló lehetséges szalagromlásokra. Egy nagyon fura dologra bukkantunk: a régi szalagok körében meglehetősen gyakori egy SSS vagy Sticky-Shed Syndrome nevű betegség. Ezt nehéz lefordítani, de azt jelenti, hogy a mágnesezhető bevonatot a szalag műanyag alapjára rögzítő ragasztóréteg nedvességet szív magába, ha évekig nem elég száraz helyen tárolják. Ettől aztán felpuhul, és az egész szalag ragadóssá, nyúlóssá, olvashatatlanná válik. A jelenség annyira közismert, hogy még Wikipedia-bejegyzés is létezik hozzá. És persze gyógymód is, ami elsőre rossz viccnek tűnik: a szalagot sütni kell (igen, a szalagsütéshez is tartozik a Wikipediában külön bejegyzés). A sütés nagy hőfokon (50-60 Celsius-fok) történik, és akár több napig is tarthat, a lényeg az, hogy a felpuhult réteget kiszárítja, és a szalag a sütés után egy ideig újra olvasható lesz.

Végül az adatok kimentése sikerrel megtörtént. Az ugyanakkor nem világos, hogy mikor fogják nyilvánosságra hozni az előző rendszerre vonatkozó, valószínűleg nem érdektelen kordokumentumokat. 

Valószínűsíthető, hogy nem szöveges adat, hanem adatbázisok vannak a szalagokon, tehát nem lehet közvetlenül értelmezni őket, előbb vissza kell fejteni a rekordformátumot, de ez nem tűnik túl bonyolultnak. A szalagokról közel negyven megabyte adatot sikerült lementeni. Mivel az adatok nincsenek tömörítve, ez szöveges adat esetében megfelelhet tízezer gépelt oldalnak, adatbázis esetében (ez a valószínűbb) néhány tízezer rekordnak.

A digitalizálásról még pár érdekes adatot itt lehet olvasni.

Címkék: politika biztonság adatmentés digitalizálás
2010.01.25. 16:06. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem kötekedni akarok, de ha valami adatbázisban van tárolva mágnesszalagon, az már eleve digitális formában van vagy tévedek ? (legalábbis én úgy értelmeztem, hogy azokon a szalagokon nullák meg egyesek voltak, az meg elég digitális)
ami nagyon olyan, azt már alapból ledarálták
@gyorsiro: termeszetesen. javitottam a ketertelmu reszeket. koszi.
Namost hogy is van az a 70 évre titkosítás? Erre nem vonatkozik? Kiskapu? Vagy majd jön a hivatal, köröz és lecsap?
@Androidus: de vonatkozik ra, hacsak fel nem oldjak kozben, de ez politikai szint mar, nem informatikai.
És ahogy a szerző említi a dolog előéletéről (inkább) nem nagyon írt, amikor az illetékes állami szervek még úgy nyilatkoztak, hogy kb. "nem visszaállítható ezeknek a szalagoknak a tartalma, mert annyira régi számítógéppel készültek"(Ahogy ezek papíros változatai is "valahogy" eltűntek/megsemmisültek anno).

Lásd még Kenedi szélmalomharcát más anyagok titkosításának feloldásáról (amik igazából nem is különösebben lennének szenzációsak valószínűleg), amiben már európai szintű bírósági döntés is mellette áll, mégis tesznek rá az állami illetékesek.
A szövegben leírt technikai nehézségek olvastán legalább kevés az esélye annak, hogy a rendszerváltás óta machináltak az adatokkal.

Minden eltelt évvel nőnek a nehézségek, ahogy eltűnnek a régi olvasó/író eszközök, úgyhogy hacsak egyből a rendszerváltás környékén nem manipuláltak, akkor minden évvel egyre kisebb esély volt az ötletszerű, hirtelen módosításokra.
@agyvihar: pontosan igy van. ha manipulaltak, azt valoszinuleg csak a 90-es evek elejen tudtak megtenni, kulonben nem faradtak volna be a szalagok azota.
@sztahanov: az adatbázisformátum visszafejtését ki fogja csinálni? Azt nehéz lenne úgy megcsinálni, hogy a visszafejtő nem tekint bele az adatokba.
a visszafejtőnek elég hozzá kb. egy oldal is: azon belül megvan a formátum utána az egész adatbázisra
másrészt nem hinném ,hogy akárkinek is érdeke lesz feloldani a titkosítást. csak valaki "véletlenül" nyilvánosságra hozza...