Megújult a hvg.hu: 3 érdekes dolog

Blogajánló. Az új hvg.hu címlapon "Napi merítés" névre hallgat a blogajánló felület, ahova a szerkesztők magyar nyelvű blogbejegyzéseket ajánlgatnak ki. A megoldás azért érdekes, mert bármelyik magyar blog kikerülhet ide, és röviden össze is foglalják az ajánlott postok lényegét. Blogpostokat maguk a netezők is tudnak ajánlani.

És hát a szájt szellemiségéből kiindulva azt hiszem joggal bízhatunk abban, hogy itt a minőségibb blogpost-ajánlgatás lesz az uralkodó, és nem a PI-hajhászás. Szóval talán ezzel a "Napi merítés"-sel lesz egy olyan hely is a magyar online médiában, ahova eséllyel tudnak kikerülni az érdekes és értelmes blogtartalmak. Ahol nem a mindennapi mocsokkal (sic!) kell versengeni.

(Egyébként külön aloldalt is kapott a Napi merítés. Íme.)

Twitajánló. Érdekes törekvés, hogy nem csak postokat, hanem twiteket is ajánlanak a szerkesztők. Egyelőre csak cikkoldalakon látható a doboz, de gondolom, ha valami érdekesebb téma kezd el pörögni a Twitter magyar felhasználói között, akkor a címlapra is ki fogják majd ajánlani az adott témában keletkező magyar twiteket.

Kommentezés Facebook-azonosítóval. Jó irány, hogy a kommentezés immár facebookos azonosítóval is működik. Egyrészt nem kell külön regisztrálgatni, másrészt pedig a valós névvel beírt kommentek azért valószínűleg higgadtabb párbeszédeket fognak eredményezni.

Az angolszász online médiában eddig talán csak a Gawker Media volt képes normális mederben tartani a kommentezést. Lásd még az irányelveiket: "Tips for auditioning to become a commenter: First, leaving multiple high quality comments on different threads (...) increases your chances of having your comments - and therefore your username - approved."

Szerintem ez az a három dolog, amiben a megújult hvg.hu már most irányt tud mutatni a magyar online médiának.

Plusz végre van egy olyan magyar hírszájt, mely egy használható megosztás funkciót tett az oldalaiba: adott cikkeket Facebookon, iWiW-en, Twitteren, Google Readerben és Tumblren is megoszthatjuk. (Tényleg, miért olyan nehéz ezt megugrani a többieknek?)

A dizájn szerintem oké. Nyilván erős az áthallás bizonyos megoldásokban az Indexszel, de figyelembe véve, hogy a két szájtnak ugyanazok kezdetektől fogva az alapszínei, nagyon markáns különbségre nem is számíthattunk.

Én talán csak egy erősebb vezércikk-megjelenítést hiányolok (két hasábos, hatalmas betűmérettel a címben). Plusz kevesebb cikket ajánlanék a first view-ban, viszont gyorsabban cserélgetném azokat.

Ami még jó ötletnek tűnik: a "Top témák" almenüben való megjelenítése. És szép a Nagyítás új, címlapos megjelenítése is.

Szóval ez egy friss és jó irány. Meglátjuk, lesz-e erő és elszántság tovább menni ezen az úton.

Címkék: média blogok magyar facebook blogajánló twitter redizájn hvg.hu facebook connect
2010.02.07. 11:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azért én nem vagyok ettől ennyire elragadtatva.

1. A HVG blogketrece rendszeres(ebb) gondozást igényel, mint az indexé, gondolom, cserében azért, hogy a látogatót ott tartsák. Most van rá erőforrás, de holnap is lesz? Sérülékeny, és nem igazán webkettes.

2. Sosem voltam a Facebookos azonosítástól elragadtatva, az online személyiségemet nem keverem az offline-vel (bár a nick nem anonim, és remélem, nem is vagyok troll). Ez szvsz a kommentelés zsákutcája. A Gawker rendszer, ha a Lifehackerével megegyező, számomra kifejezetten irritáló. Szerencsésebb lett volna egy OpenID vagy egy Twitter login beépítése, bár beismerem, hogy ez kevesebb felhasználót és el, így a Facebook logikusabb. Meg hát ez utólag is megléphető.
Twitter ajánló merre? Több cikkoldalt is megnéztem, de nem látom egyiken se.

Időközben lekerült volna?
klassz, nekem ugyan a tumblr megosztás nem működött

@poTomek a napi merítés oldalon, jobbra
@KGyST: tudsz kommentezni facebookos azonosito nelkul is. mondjuk szerintem nem art ha valaki sajat nevvel is vallalja a velemenyet.
@KGyST: Az irány szerintem nagyon jó, a jövő a föderatív bejelentkeztetésben van, hiszen ha nem kell újra egy sokadik helyen végigmenni a regisztrációs folyamaton, hogy hozzászóljak egy cikkhez, hanem egy már létező azonosítómmal be tudok jelentkezni, akkor sokkal nagyobb eséllyel leszek része az adott oldal közösségi életének, mintha visszaigazoló e-mailekre kell várnom...stb. Nálunk bejött.
Az irány szerintem nagyon jó, a jövő a föderatív bejelentkeztetésben van, hiszen ha nem kell újra egy sokadik helyen végigmenni a regisztrációs folyamaton, hogy hozzászóljak egy cikkhez, hanem egy már létező azonosítómmal be tudok jelentkezni, akkor sokkal nagyobb eséllyel leszek része az adott oldal közösségi életének, mintha visszaigazoló e-mailekre kell várnom...stb. Nálunk bejött.
@hírbehozó:
szerintem meg első a kommentek számának a maximalizálása, utána jöhet az értékesek kiválasztása.

Ha Deep Throat csak névvel felvállalva szivárogtathatta volna ki a Watergate-ügyet, akkor az sosem derül ki. Az anonimitás a gyengébbek fontos védelmezője, főleg egy olyan társadalomban, ahol az establishment csak azt lesi, hogyan lehet a szólásszabadságot korlátozni.
@KGyST: uff, azert deep throatot egy atlag nevtelen kommentelohoz hasonlitani eleg eros. amugy deep throat idejeben nem volt kommenteles, de meg internet se. aztan meg megis...
Ha vasárnap, nulla forgalommal nem megy, mi lesz hétfőn?
@hírbehozó:
A párhuzam a lényeg. Voltak már kis hazánkban is névtelen tippekből indult nagy botrányok, pedig nem mi vagyunk az élen...
@KGyST: rossz az analogia. nevtelen tippeket pl emailben is el lehet kuldeni. es mondom, az internet elott is megoldottak. lasd watergate. a kommentspam szuresehez ehhez nem sok koze van. masreszt minden tartalomgazda maga donti el h hogyan szuri a felhasznaloi tartalmakat. szerintem jo, ha a hvg ebben is a minosegibb kommentezesre fokuszal. a web tobbi reszet meg ki lehet plakatolni a nagyszeru anonim "tippekkel".
@hírbehozó: amugy a webisztan olvasoi is emailben szoktak tippeket bekuldeni, es nem anonim kommentekben. az anonim kommentelest masra hasznaljak az emberek :):
Azt írod, ebben a három dologban irányt mutat a HVG.hu. Viszont az első, a blogajánló az ugye már megvan az Indexnél többek között. Szóval ebben az esetben azért már nem mutat irányt, csak követ.
A megosztás pedig teljesen jól működik az Origón, ott még tumblira is fel lehet lőni, ha tetszett valami.
@ZaZie: a blogajanlonal - mint a postban is irtam - azt gondolom jo iranynak, h egyreszt minosegi postokat ajanlgatnak, masreszt meg nem csak egy blogszolgaltatotol.
@hírbehozó: azért van egy kicsit "akarom is, meg nem is" érzés ezzel az ajánlóval kapcsolatban... Szinte írnak egy teljes cikket a posztból, nyilván mert nem akarják elirányítani az olvasókat a hvg.hu-ról. Jelentős részük feltehetően nem is kattint tovább a blogra, csak átfutja az összefoglalót, ami nem annyira elegáns szerintem, még ha korrekt is a hivatkozás (és rengeteg kapacitást igényel a szerkesztőségben, ha normálisan akarják csinálni). Lényegében leemelik a tartalmat a blogról, ezért bloggerként szerintem még mindig jobb birkózni az indexes "napi mocsokkal" (tényleg az, teljesen igazad van), mert ott az enyém a unique és a PI. Az viszont tényleg bátor, hogy legalább kirakják a linket, miközben a versenytársnál pörög a számláló (nem jellemző, hogy egymásra linkelgessenek a nagy hírportálok).
@Dr. Justice: Nem a hvg az egyetlen a blogajánló tekintetben: www.portfolio.hu/blogger/
Én kifejezetten FB Conect hívő vagyok, szerintem jó irány!!
@cadix: Igen, de több szempontból is különbözik a Portfoliós dolog a hvg-től(disclaimer: a Portfolio.hu-nál dolgozom). Egyrészt csak linket teszünk ki, és a bejegyzésből épp csak egy-két mondatnyit, nem vesszük át a tartalmat, az az eredeti környezetben olvasható. Másrészt automatikusan kimennek a becsatornázott blogokról érkező posztok (amiken rajta van a portfolioblogger címke), nyilván szoros felügyelet mellett, de ez passzív, nem igényel akkora erőforrást a szerkesztőségben (nemrég indult, még nincs is akkora dömping, az tény) - ebből a szempontból épp fordított a logika, mint nálatok. Viszont nálunk is bármilyen szolgáltató szóba jöhet, nem ragaszkodunk a blog.hu-hoz (bár nyilván a nagy testvérünk szolgáltatását szeretjük leginkább), viszont a téma a portál jellegéből fakadóan kicsit kötöttebb, mint máshol. Meglátjuk, hogy mi sül ki ebből a kombinációból.
"Plusz végre van egy olyan magyar hírszájt, mely egy használható megosztás funkciót tett az oldalaiba: adott cikkeket Facebookon, iWiW-en, Twitteren, Google Readerben és Tumblren is megoszthatjuk. (Tényleg, miért olyan nehéz ezt megugrani a többieknek?)"

A webisztánnak nem sikerült :)
@Dr. Justice: még annyi, hogy ezek miatt mi nem is blogajánlóként fogjuk fel Portfolio Bloggert, hanem inkább közösségnek, ezért nincs is akkora merítés, mint a hvg-n vagy az indexen, ezért nem is lehet közvetlenül összemérni velük.
ez durva, hoyg címmel mindennel maguknak is optimalizálnak egy oldalt a blogposztnak, elférjenek a longtailben, legyen plusz tartalmuk
Rss viszont 20 helyett csak 15 bejegyzést mutat az újítás óta... Legalább 30-at kéne ilyen hírmennyiség mellett.
Szerintem szomorú, h egy progressziv irányba törő és a maga szegmensében piacvezető magyar orgánum mindent a facebook-ra és a twitterre fűz fel.. miért nem lehet a jövőbeli fókuszban a helyi szolgáltatásokkal való partnerséget emelni?

Nekem igy kissé olyan ize van a dolognak, mintha trendivé szeretné varázsolni ezzel magát egy erős brand. Ez a hype módszere vajon?

Sztem ennek a brandnek éppen a korporációra lenne érdemes épitenie... igazi social media jelleggel.

persze lehet, h tévedek.