A Photosynth feltalálójának újabb nagy dobása

Páran még biztosan emlékeztek arra, amikor 2 és fél éve írtam Blaise Aguera y Arcas kiváló TED-es prezentációjáról, melynek során saját találmányát, a Photosynthet és a Seadragont demózta. Emlékeztetőül, erről az előadásról van szó: 

Arcas technológiáját a Microsoft 2006-ban vásárolta fel, és a Google-nál gondolom azon nyomban el is kezdtek idegeskedni, hogy nem ők vették meg a kiváló és impresszív technológiát.

Nos, Arcast rá is állították a Microsoftnál a Bing térképprojektjére. Meg is lett az eredménye. Virtuális utcaképre vetített Flickr-képek, és élőben streamelt, virtuális térbe ágyazott videók, valamint csillagos égboltképek. Íme, a friss prezentáció az augmented reality kontra webes térkép témakörben: 

További információk a Flickr blogján, és ebben a videóban.

Címkék: microsoft konferenciák ted photosynth
2010.02.16. 13:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az AR egy nagyon fasza technológia!
Ehhez képest a Google maps kispályás hülyegyerek. Go Bing maps! :)
Ez a videó a képen dolog szenzációs! :) Már e nélküli is leverte a Google Earth megjelenítési metodikáját a webes Bing Maps Silverlight, de ezzel mérföldekre ugrik el tőle még jobban.
Hiába no, látszik, hogy a Microsoftnak jót tesz, hogy végre van konkurenciája :)
Nem közvetlenül ehhez a témához kapcsolódik, de pl. a Bing szinte bárhová tud útvonalat tervezni, míg a Google térképe nem nagyon. Erre nagyszerű példa Budapest - Bangkok útvonal. :) Bing: www.bing.com/maps/explore/#/dkcwfkgrr0cdhm9f

Google maps: We could not calculate directions between budapest and bangkok.
WOW. Szenzációs.
@zoltanhosszu: ha nem tévedek a videón látható zoom-olós map Silverlight-on alapul, a Google Maps meg csak sima Javascript-et használ

A kettőt nem fair összehasonlítani, mert JS-ben jóval korlátozottabbak a lehetőségek, viszont annak az az előnye, hogy nem kell külön plugin hozzá.

Plugin-os megoldással a Google is tudna jobb térképet csinálni
@agyvihar: legalábbis a Bing, amikor próbáltam most Silverlight-ot használt, és van ott egy classic nézet kapcsoló, de akkor figyelmeztetett, hogy arra váltok, akkor csomó minden nem fog működni
hehe... remélem a Battlefield 3-ban már egy ilyen mapon lehet hentelni...
Nagyon látványos. A videó-telefon odavert, uhh...
@keseruimre: bing: Sorry, but we can’t calculate a route of this length.
@agyvihar: ez mind rendben is lenne, ha a Google Streetview-ja is tudna hasonló dolgokat (fényképek, mindenféle geotag-elt információk elhelyezése az aktív nézetben).

Pl ez a bemegyek a piacra nagyon vagány, ez lehet a streetview következő fokozata is, de egyelőre biztos nem lesz, mert a Google mászkálósa csak egy egyszerűbben modellezett 360°-os térkép, ez meg az egész város egy (kicsit lebutított) 3D-ben. Jöjjön már a GTA a Bing Mapsre! :D

Attól félek, lassan elkezdődik a Google hanyatlása, de ne legyen igazam :(
@zoltanhosszu: ha a google is a plugin-os irányt követné, akkor nekik is lehetne ilyenjük, de ők szemmel láthatólag inkább a böngészők alapfunkcióra építenek (lásd pl. a flash kinyírását a html 5-tel, ami várhatóan a következő lépés lesz)

A Google szerintem úgy gondolkodik, hogy a userek többsége nem installál plugin-okat, ezért nem érdemes olyan dolgokat fejleszteni, ami csak pluginnel megy.
@agyvihar: és milyen igazuk van!
én pl. silverlightot csak akkor fogok telepíteni, ha égető szükségem lesz rá valamiért, addig minek?
@ldavid: én google-párti vagyok, de önmagában a Bing Maps kipróbálásához is érdemes telepíteni a silverlight-ot

Nagyon tuti vele a map zoom-olás.
2.5 éve is tehetséges volt, és örömmel látom, hogy nem kallódott el a srác.
Vindóz only, gyerekek. Szemét. Jó, persze, értem én, hogy amikor egész életedet az állatkerti ketrecben töltöd akkor el sem tudod képzelni, hogy mi van odakint, sőt, el sem tudom magyarázni. Mint vaknak a színeket, süketnek a zenét.

Ahogy elhangzott: igen, lehet úgy megközelíteni, hogy írunk valamit ami csak a saját cuccunkon megy, és azt kihasználja, és lehet úgy, hogy mindenkinek menjen, és bevállaljuk a komppatibilitással járó kompromisszumokat.

Ami nem hangzott el: nem gondolom, hogy a google ezt nem fogja még jobban megcsinálni, de emellett örülök, hogy a m$ is fejleszt. (Maga a rendszer szépnek néz ki, kár, hogy sosem fogom tudni megnézni.) Kár, hogy ők a zárt, nem szabványos, titkos megoldások hívei, de ezzel pezsdítik fel a tisztességes fejlesztőket is. És lássuk be: a nagy G egyet tud, amit az m$ nem: ad is a közkincsbe, nem csak elvesz onnan. És evil vagy nem, ezt tisztelem bennük, mert az ő pénzük is pénz, és odateszik, nem pedig (csak) Bill új autójába.
@grin: De válaszolok is magamnak, mert úgy tisztességes. Lehet, hogy tévedtem, mert privátban valaki jelezte, hogy ez silverlight létezik vmi félillegális változatban Linux alá is: www.mono-project.com/Moonlight
Egyelőre még nem világos, hogy ez hogy működik egyáltalán (amiket gyorsan utánaolvasva láttam azt sugallják, hogy nem nagyon), de lehetséges, hogy nincs kizárva, hogy a fenti technológia kipróbálható, ha valaki eltekint ennek jogszerűségétől.
Mea culpa (hacsak nem tévedett titkos informátorom).
@grin: miért ne lenne legális? A linked elején ott is van, hogy az MS és a Novell megállapodott, hogy a Novell használhatja a Silverlight teszt eszközeit, szóval az MS-t nem zavarja a dolog.

Az más kérdés, hogy Miguel-t (de Icaza) árulónak tekintik GNU körökben a Mono miatt, mert szerintük az egész az MS trükkje, hogy ha elkezdnek GNU alkalmazásokat fejleszteni rá, akkor az MS majd egyszer csak előhúz néhány szabadalmat, és jól megszívatja majd őket.
@grin:
Azért egyelőre az állatkert és a külvilág közül az állatkert a tágasabb, a komfortosabb, és ott laknak többen...
:)
ebben a videoban a legszebb hogy milyen tapsvihar fogadta a latvanyosabb reszeket, meg a vegen az egeszet
itthon sose lenne ilyen rajongas, mindig csak az irigyseg szolna mindenkibol

balkan