Please Rob Me: veszélyes-e aktuális helyzetünk publikálása?

Ha kitwiteljük a helyet, ahol épp tartózkodunk, abból egy fontos kérdésre mindjárt választ is kaphat bárki, aki a twitet olvassa: otthon vagyunk-e vagy sem. Erre a veszélyre kívánja felhívni a figyelmet a PleaseRobMe című szájt. A készítők ugyanakkor azt is hozzáteszik, hogy amúgy ők is pártolják a helyzetmeghatározós cuccokat. Csupán a veszélyekre próbálják felhívni a figyelmet: ha tudatjuk a világgal, hogy éppen most nem otthon vagyunk, az kiváló tipp lehet például a betörőknek.

Tegyük gyorsan hozzá, aki egy twit alapján akarja megtudni, hogy valóban nem vagyunk-e otthon, az nagy rizikót vállal. Nem lehet tudni ugyanis, hogy végül tényleg elindultunk-e, időben ment-e ki a twitünk, nem fogalmaztunk-e kétértelműen. Ha azt írom, hogy "a Normafán rétesezés szuper", egyáltalán nem biztos, hogy akkor írtam ezt be, amikor még a Normafánál voltam. Valamint arról sem tudósítanak ezek a twitek, hogy ha én el is mentem otthonról, vajon más nem maradt-e otthon.

És amúgy is, a betörők Twitter nélkül is tudják, hogy mikor nincs otthon az emberek döntő többsége. (Munkaidőben.) Mindamellett érdemes egy pillanatra elmerengeni azon, hogy a geolokáció és a real-time online információáramlás milyen veszélyeket rejt magában...

Címkék: privacy twitter geolokáció real time
2010.02.19. 13:34. írta: hírbehozó
Google Buzz: Geolokációs adatokat is tartalmaz, de talán elrejthető / kikapcsolható ez a funkció.
Azért nem mindegy, hogy azt tudja valaki, hogy munkaidőben valószínűleg nem vagyok otthon, vagy hogy 2 hétre külföldre utaztam. Ugyanis egy Facebook vagy Twitter bejegyzésből ilyen is kiderülhet.
Tény, biztosan vet majd még fel érdekes kérdéseket ez a fajta "ambient awareness" (mondjuk perifériális érzékelés?), amihez ezek a szolgáltatások juttatnak bennünket, vagy akár éppen rossz szándékú embereket.
volt par honapja egy hir, hogy valakit az alapjan raboltak ki, hogy a fb uzeneteibol tudni lehetett, hogy elutazott 2 hetre.
szerintem egy szemfules betoro talal olyan statusokat, amibol ki tud indulni..
Elolvastam a cikket, majd felsírtam ezen a twitter searchben talált twiten :) twitter.com/marlies/status/9333599404
hh, gowalla-n pl csak akkor tudsz check-inelni egy helyen, ha tenyleg ott vagy, tehat 100% biztonsaggal tudhatod a tweetbol, hogy nem otthon. pleaserobme foursquare-s es gowalla-s tweeteket keres, amiket gep generalt. ezeknel azert eleg jo az arany :)
@RGabo: igaz :) de a sima twitekre ez nem igaz.
Gyerekek, ne legyetek már ilyenek! A legtöbb betörő csak csetre meg májvippre használja a netet. Akinek van annyi esze, hogy twitteren nézze ezt, az nem szorul rá, az amúgy is tudja.
minden felhasználható ellened. statisztikai alapon lesz is ilyen alapú betörés. de nem jobban, mint kifigyelés, tipp stb. alapján. ez lesz az élet, minden bajával együtt.

én persze semmilyen adatom nem adom meg. se életkor, se lakcím, se érdeklődési kör, se családi állapot, se iskola, semmi. képet nem töltök fel, játékban nem regisztrálok. de már öreg is vagyok, és nem értem ezt a világot :-)
ha ezt nálunk sokan használnák, szerintem tuti elkezdenék a betörők követni az üzeneteket
@Paradigma: 140 karaktert engedő üzenőfal, követés bejelöléssel
Ezt a fasságot.Mifelénk az a módi,hogy csúzlival megkínálják az ablakot.Na nem a windózt:)Ha a tulaj kijön, majd jönnek máskor.Amúgy a betörők többsége nem észkombájn,lófaszt fognak netelni,a példám is mutatja egyszerűbb módszerek sokkal biztosabbak.
A legkomolyabb az lenne, ha a betörő twittelné ki, hogy éppen hol dolgozik :D
@hh @ gowalla: a foursquare esetében például szabályozható, hogy a felvett profilok közül melyikre küldje el az értesítőt. perpill twitterrel és fbookkal kapcsolható össze. Ha úgy döntesz, egyikre sem megy ki, csak a barátaid látják. Aki pedig az általad korábban látogatott helyek alapján akad rád - you are the major of xy place v bármi - csak az útvonaladat láthatja.
Egyrészt, honnan tudja a betörő, hogy ha a képzeletbeli sünbalázs nevű twitter júzer az hol lakik?

Másrészt, ha este 8-kor nem ég a villany, és/vagy ha nincs a bringa egy U-lakattal a korláthoz zárva, akkor valószínűleg nem vagyok itthon. Ezt egyszerűbben megállapítja a helyszínen, mint hogy twitterrel szarakodjon.

Ez most megint olyan "találjunk ki valami fasságot, tegyünk ki Google adsense reklámokat majd eresszük rá az oldalra a sajtót" típusú barom hír.