Az Apple kidobta az App Store-ból a hotspotkereső alkalmazásokat

Ne menjünk el szó nélkül a tegnapi hír mellett, miszerint az Apple kidobta az AppStore-ból a wifi-detektálást tartalmazó alkalmazásokat. Korábban beengedték ezeket az appokat, de most valamiért úgy döntöttek, hogy inkább mégsem szabad wifi-detektálással operáló alkalmazást használni iPhone-on.

Szóval tegnap megoszottam ezt a hírt a Buzzon, és ki is alakult egy thread erről az egész Apple-témáról. A vélemények nagyjából egybehangzóak: egyre kiszámíthatatlanabb iPhone-ra fejleszteni és iPhone-t használni.

Az egyik károsult, a WiFi-Where írt egy postot a történetről. Kiderült, hogy az Apple minden olyan alkalmazást kirúgott az App Store-ból, mely aktív wifi-keresést foglal magában. Ugyanakkor azok az appok bent maradhattak, melyek hotspot adatbázist használva, a felhasználó GPS adatai alapján mondják meg, hogy hol van a közelben hotspot.

Az Apple egyelőre nem kommentálta a lépést. Csupán az érintett alkalmazások fejlesztői kaptak egy körülményes magyarázatot: 

There are no published APIs that provide the ability to manipulate the wireless connection or the show level of information regarding the wireless connection as demonstrated in the application....

Igazából majdnem mindegy is, hogy mi a hivatalos indoklás. Önmagában az a tény, hogy ezeket az alkalmazásokat a kezdetektől fogva kiengedték az App Store-ba, aztán most hirtelen mégsem engedélyezik őket, azt mutatja, hogy iPhone-ra fejleszteni valóban rizikós vállalkozás.

Egyesek szerint a mostani lépés csak a kezdet. És az Apple a jövőben egyre szigorúbb szabályokkal próbálja úgy alakítani az App Store kínálatát, hogy saját üzleti érdekei és irányelvei érvényesüljenek. Ez viszont sok fejlesztőt el is kedvetleníthet. Sőt, az Android felé fordíthat...

Címkék: dev mobil apple iphone app store
2010.03.05. 16:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A mai napon ez a 2. ok/hír, hogy android mellé tegyem le a voksom.

Mi jöhet még? Milyen applikációk nem esnek egybe az Apple terveivel? Van valakinek 5lete, mert nagyon elgondolkoztatott a téma.
Tegnap kocsmában elővettem a HTC Heromat, és két iPhoneos gyerek azonnal meg akarta nézni, hogy mennyire menő, és, hogy Android :)
Szerintem azért szedték le ezeket, mert a hülye r=1 userek nem jöttek rá, hogy a keresés alatt is folyamatosan használják a WiFi-t, ezzel merítve az aksit. Aztán panaszkodtak, hogy merül.
Mindez persze nem menti fel az Apple-t, ez a cenzúra már nevetséges.
Egy biztos, a fart appokat nem fogják letiltani. :D
én nem értem ezt az iphone akármit. minden szarhoz app kell? nokiába ilyen wifi kereső alapból bennevan. sőt vakon állítom egy kazal dolog benne van, ami a iphoneba nincs, vagy pénzért.
Háát, ha már új platformot kell megtanulnom és választanom kell az Android és az iPhone között, akkor Android. Persze a legjobb az is-is. :-)

Érdekes lesz ez, Android jön föl, iPhone kicsit hanyatlik, meglátjuk.
@Gerusz: azért valószínűbb az a verzió h valamilyen módon keresztezi az Apple jelenlegi, de inkább jövőbeni terveit az említett kategória...
"There are no published APIs that provide the ability to manipulate the wireless connection"

Pár hónapja volt hír, hogy a privát API-kat használó alkalmazásokat eleve be se engedik.
Lassan már az iPhone sem fér bele az Apple üzleti terveibe. Akkor is maradok náluk bár a múltkor volt szerencsém az új HTC-t nyaggatni kicsit. Nem kell mondanom, hogy honnét szedtem fel az állam. :)
@3bit: Kérdés, hogy ez a tendencia meddig fog tartani..
Nincs ebben semmi különös, az AppStoreban lévő alkalmazások száma elkezdte elérni a teljesen átláthatatlan mennyiségű kategóriát, valahogy el kell kezdeni szűrni a tartalmat és kivágni a felesleget.

Wifi kereső van alapból az iPhoneban, én eleve soha nem értettem minek 20 különböző wifi finder app amikor alapból is tudja a teló.

Szóval nem kell Sherlock Holmes-nak lenni ahhoz hogy megmondjam a választ a cikkben feltett kérdésre:

Mit érdemes fejleszteni, amit tuti nem fognak kivágni?

Olyan appot ami olyan szolgáltatást nyújt, amit nem tud alapból a telefon.
Az egyébként miért van, hogy a linkelt Buzz oldalon én egyetlen darab kommentet sem látok?
@Victoorius: szerintem el fog tartani egy darabig, pláne ha bejön a Nexus One Európába. Valőszínűleg az iPhone OS marad az első, de nagyon fel fog zárkózni hozzá az Android, mondjuk 10-15 százalékkal elmaradva.

Szerintem.
@3bit: Jelenleg a Symbian a legelterjedtebb mobilplatform :)
@Krokodil: nem menő, csúnya nagy tégla. Mondjuk az menő volt, mikor azzal jelezted, hogy hozzak még sört :-)))