Mit tudtam meg a Web 2.0 Symposiumon?

Blogok. Azt, hogy a Blog.hu-nak nem feladata a pénztermelés, vagy csak áttételesen, az Index miatt. Szóval a Blog.hu továbbra is egy növekedésorientált startup, üzleti modell nélkül - következtettem, amint Blumit és Uj Pétert hallgattam arról beszélni, hogy a Twitter vagy a Tumblr jó dolog, és van hatása a blogokra, de nem úgy, hanem máshogyan. Illetve volt valami olyasmi téma is, hogy a blogok gyorsabbak a hírversenyben, mint a hírszájtok. Viszont az újságírók számonkérhetők, és ez adja létjogosultságukat blogosodó világunkban. (Azt pontosan nem értettem, hogy a blogok/bloggerek miért ne lennének számonkérhetőek.)

Pornó. Azt is megtudtam, hogy Kovi nagyon nem szereti a torrentezést. És nem érti, hogy miért nem fognak mindenkit perbe, aki fájlcserél. Azt hiszem, arról is szó volt, hogy az online pornóipar már régen nem akkora biznisz, mint egykor. Hígul a piac. És sok a tartalomlopás. De lehet, hogy erre rosszul emlékszem.

Mobil. Sajnos az egyetlen, szerintem valóban érdekesnek ígérkező előadásról jól lemaradtam. Akik ott voltak, azt mondták, joggal sajnálkozom, tényleg jó előadás volt. Úgyhogy Körmendy Domonkost és Kubatov Márkot ezúton is kérjük, hogy foglalják nekünk össze az elhangzottakat.

Izé. Viszont hallgattam Doranskyt ahogyan az SMO-ról beszél. Azt hiszem, az volt a lényeg, hogy a Facebook és az iWiW nagyon fontos platformok, amiken keresztül el lehet érni sok embert. Volt pár jó megállapítás is. Például, amikor arról beszélt, hogy a közösségépítő szájtokról érkező forgalom nem egyenletes, hanem inkább egy "fogas" grafikonra hasonlít. És hogy ezt el kell fogadni.

Startup verseny. A startupok versenyének számomra az volt a tanulsága, hogy a zsűri nagyon nem szereti a kockázatot. Viszont a webes startupok mindegyikében jókora kockázat van, úgyhogy ebből a dilemmából nem sikerült kikavarodni. Érdekes volt, hogy a zsűri egyetlen online piaci példát vagy ellenpéldát sem hozott fel, amikor a startupokról mondott véleményt. Sőt, egyszer-egyszer elhangzott az is, hogy a zsűri egyik-másik tagja nem tudja, hogy az adott startup/megoldás/ötlet egyáltalán létezik-e már a világon, vagy hogy a piac nagy szereplői törekednek-e hasonló megoldások bevezetésére. Szóval inkább úgy álltak a startupokhoz, mint bármilyen más induló üzleti vállalkozáshoz. Kár, hogy éjjelnappalik nem nevezhettek...

Talán Simó Györgynek voltak a legjobb meglátásai. Nem csak az üzleti megtérülést kérte számon a startupok képviselőin, de azt is, hogy hogyan lesznek ezek az induló vállalkozások sikeresek a közösségi szolgáltatások uralta weben.

A végére maradt egy comingout is. Straub Elek és Simó György - azt hiszem - először vállalták nyilvánosan, hogy ők állnak a Doransky-féle Peer mögött. (Nem a fodrászatról, hanem a tanácsadó cégről van természetesen szó.)

Sőt, egy bejelentést is sikerült elcsípni: a Csajok és Pasik című iwiwes alkalmazás felnő, és hamarosan saját domainen, önálló szolgáltatásként is megpróbálja kamatoztatni az iWiW-en elért sikereit.

Amúgy a startupversenyt a PocketGuide nyerte. Második a gépelő.hu Otthonról.hu, harmadik pedig egy iwiwes alkalmazás, a Jószaki. Én meg gondolatban a Moly.hu-nak adtam a különdíjamat. Aztán irány a ruhatár.

Címkék: magyar konferenciák web2symposium startup
2010.03.11. 11:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2010-ben leginkább azt lehet megtudni a webkettőről, hogy over.
Témajavaslat. Én szívesen olvasnék valamit arról, hogy a startupoknak érdemes-e levédetni az ötletüket a Szabadalmi Hivatalban, vagy ez felesleges. Egyáltalán, egy webes ötletre/alkalmazásra a szerzői jog vagy a szabadalmi jog érvényes? Előfordulhat-e, hogy egy multinak megtetszik egy ötlet, azt levédeti az egész világon, majd küld a csóró startupnak egy e-mailt, hogy "Pá, puszi, köszönjük, ennyi volt, lehet csomagolni..."
Nem voltam ott, de úgy hallottam azt is mondták, hogy CONTENT IS KING. Ekkor rájöttem, hogy nagyön pörögnek itt az évek, és máris 2003-at írunk.
Megtudtuk azt is, hogy az eseményt támogató bank létrehozta sikeres.hu oldalt. Megnéztem: a web 2 jegyében blog menü is van (feed nélkül), meg szavazógép! :P

Simó György megnyilvánulásai többnyire valóban szimpatikusak és értékesek voltak, az a megjegyzése, hogy nem tudja az iwiw előtt voltak -e hasonló külföldi oldalak, viszont joggal vált gúnyolódás tárgyává... :(
@Anibell: hat ugyanabban az evben (2002) indult a friendster es a wiw is. ugyhogy azert ezzel sem mondott nagy hulyeseget.
"De lehet, hogy erre rosszul emlékszem."

Papír, ceruza?

Vagy ha modernm akarok lenni netbook? :)
Ez elég szürkének tűnik a beszámolódból. :(
Jószakiék az installscreenre nem érezték gáznak a felscalezett, vízjeles stock-ot? FAIL.
@hírbehozó:
Őőő ezt nem értem (mondjuk, amit én írtam, annak sem volt túl sok értelme :) )

Egyébként remélhetőleg egy hónapon belül lenyomja :)
a classmates.com vagy pl a sixdegrees.com azert mar 97-98 tajekan mukodtek, mas kerdes, hogy akkoriban ugyanolyan gyanusan meregettuk a bannereiket, mint a szabadsagszobros "win a green card to usa"-t es tarsaikat :)
@hírbehozó: <- erre ment az elozo persze
@SeilerSeiler: De, le lehet védeni ötletet is, ha jól specifikált, bár nem ingyen játék és ált. csak az adott országra vonatkozik.

Ezzel együtt nekem úgy tűnik h nincs ma a neten olyan ötlet amire ne lenne már egy tucat megvalósítás. Csak jól körbe kell nézni, és lehet h nem pont olyat, de hasonlót biztosan találsz nem egyet. Lehet h te könyvkedvelőknek indítasz közösségi portált, egy házzal odébb pedig a párkeresők megcélzására esküsznek. Leprogramozni a kettőt szinte ugyanaz, és ma már nem is nagy költség.
A lényeg utána jön: behúzni valahogy a látogatókat és ami még nehezebb, ott tartani. Na itt már nem segít a Szabadalmi Hivatal.
Jószaki: ez az app nem több egy Arany Oldalaknál, vagy egy kerületi Kisokosnál. Pont a lényeg maradt ki az egészből, hogy az ismerőseim által ajánlott szakikat listázza - 50, senki által nem ajánlott autószerelő közül most kit válasszak?

Disclaimer: mondom ezt úgy, hogy van egy hasonló tematikájú appom a facebookon.
A Pornó még mindig nagyon jó fejőstehén. Persze a megfelelő stratégiával.
Hát... Én ezt az egész iwiw dolgot nem értem. Minek arra bármit is fejleszteni. Ott van az aranyos fészbúk, lassan mindenki, aki csalódott az iwiw/myvip párosban átvonul oda.
Én azt gondolom oda kellene koncentrálni. Mert ez a hozzáállás csak ahhoz fog vezetni, hogy a kárpátok népe megint kimarad mindenből, mert nekik jó az ami az övék, még ha kicsit savanyú is. Rá kellene vezetni mindkét felet, hogy a nemzetközi szájtok sokkal innovatívabb módon állnak hozzájuk. Szóval tessék már twitterezni, fészbúkolni, felfogni mi az hogy openid... Sok jó dolog, de még mindig néznek rám furán, ha erről beszélek.

Nah egyébként Kovi is twitterezik, bár az inkább ilyen aranyköpések gyűjtemény. Néha felnézek rá, jó poénok vannak :D

Startup? Az a baj - saját tapasztalat, hogy elindítani ellehetne, de összefogni egy jó csapatot, szinte lehetetlen. Senkiben nincs elég lelkesedés, és még csak el sem hiszik, hogy mekkorát lehet egy-egy ilyen ötlettel durrantani.
Mobil eloadas fobb temai:
* iphone fejlesztesek ket fo iranya (egyedi alkalmazas vs. iphone-ra optimalizalt weboldal) - mikor melyik eri meg
* appstore jovahagyasi procedura - mennyire kiismerheto, mennyire gyorsithato
* iphone kepessegei - fejlesztoi kisertes
* letoltesszamok
* egyedi terjesztesi modok (ad-hoc, cydia)

Amugy mindket eloado lesz majd az iphone vs. androidon is, bar nem egy beszelgetesben.