Melyik lesz a nyerő a magyar geekek körében: a Foursquare vagy a Gowalla?

Hatalmas háború indult meg az év elején két rivális amerikai webes szolgáltatás között. Mindkettő nagyjából ugyanazt tudja. A vérre menő versengést pedig a Twitter mindent vivő közösségi platformmá erősödése, és az okostelefonok terjedése, az Android platform és az iPhone előretörése hozta el.

Merthogy a Foursquare és a Gowalla is pont ugyanarra épít: a lokációalapú mobil közösségi információmegosztásra. És ez az egész laptopokkal még nem nagyon működött jól a 2000-es évek második felében. Kellett a sikerhez  a fent már említett két mobilplatform térnyerése. Hogy az emberek zsebében legyen a számítógép.

A Yelp volt/van a lokációalapú helyértékelés úttörője az amerikai piacon. Csakhogy a Yelp kizárólag az amerikai felhasználókra fókuszál, úgyhogy idehaza nem is terjedhetett el. Mint ahogy kis hatása volt az olyan magyar kezdeményeknek is, mint a sok éve indult Jó-hely vagy a Kocsmakereső. Mindkét szolgáltatás túl korán érkezett, és kizárólag a webre koncentrált, a mobilra (pontosabban: a platformfüggetlenségre) nem. Sőt, volt nekünk egy Bluespotunk is, ami már a mobillal akart valamit kezdeni, csakhogy a bluetooth kapcsolatban látták a megoldást. A világ meg közben másmerre fejlődött.

A Foursquare és a Gowalla tavaly év végén robbant be a közösségi web piacára. A Foursquare valamivel előbb, és ők egyből az iPhone mellett androidos és blackberrys verzióval is jelentkeztek. Bár a hátrányát mostanra ledolgozta a Gowalla is. Sőt, mindkét szolgáltatás elérhető bármilyen típusú, Opera Mini-képes készülékről: m.foursquare.com, m.gowalla.com.

Mindkét szolgáltatás jól mixeli a meglévő és sikeres cuccokat: a Twitteren és Facebookon felépülő közösségi hálóra, valamint a mobil geolokációs képességére és az emberek azon vágyára épít, hogy szeretik megosztani ha valahol a városban történik velük valami érdemleges.

Idehaza, amennyire látom, mindkét szolgáltatást elkezdték próbálgatni a geekek. Az iphone-osok természetesen megosztottabbak, hiszen ők a Gowallát is tudják használni a kezdetektől. Ugyanakkor az is világos, hogy két ugyanolyan szolgáltatás nem lehet sikeres a piacon. Még a magyar geekek körében sem. Mégpedig azért, mert a kapcsolati hálónak egyben kell tudnia maradnia. Előbb-utóbb tehát az egyik szolgáltatásból meg fog indulni az átvándorlás a másikba. 

Ahogy ez történt 3 éve a Jaiku vs Twitter vs Plurk háromszögben is. Ugyanakkor jelenleg a Foursquare és a Gowalla is viszonylag kevés magyar felhasználóval rendelkezik. Úgyhogy még nyitott a verseny. Még akkor is, ha pillanatnyilag a Foursquare van előnyben.

Azoknak, akik még hezitálnak, íme egy (nem túl friss) összehasonlítás a két szolgáltatásról. Bár én amondó vagyok, hogy a közösségi szolgáltatások esetében inkább dönt az ember aszerint, hogy melyikben van fent több ismerőse, mint aszerint, hogy mi a technikai és funkcionális összevetés eredménye.

Én jelenleg a Foursquare-t próbálgatom. Ugyanakkor a Gowalla gui-ja és dizájnja sokkal meggyőzőbbnek tűnik. Még nem döntöttem véglegesen. Egyelőre kivárás (plusz telefonvárás) van, és figyelem, hogy hol bukkannak fel döntő számban az ismerőseim. A tömegvonzás dönt. Mint minden közösségi szolgáltatásnál...

(Még valami. Mindkét szolgáltatás használatakor nagyon fontos hangsúly van a privacy-n. Tényleg csak ismerőseimmel szeretném megosztani, hogy éppen hol vagyok, hol voltam az imént a városban. Még akkor is, ha néha érdemesnek tartom ezt az infót arra, hogy Twitteren vagy Facebookon is megosszam... De ez így is van jól. A Foursquare/Gowalla az igazi baráti, ismerősi viszonyokra helyezi a nagyobb hangsúlyt.)

Ti melyiket használjátok? Miért? Miért nem? Kell-e nekünk ebből a témából egy saját, magyar szolgáltatás? 

Címkék: mobil social network iphone blackberry android foursquare gowalla helyzetmegosztó
2010.03.28. 14:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem ismerem es nem hasznalom egyiket sem, de a gowalla eleg erosen ott van dijaznilag.
en azt hasznalnam.
a foursquare-t használom pár napja, mert ahhoz van Nokia N95-ös kliens (Gravity), de a Gowalla dizánja jobban bejön.
Én Gowallázom iPhone-on egy ideje. Pontosan azért ezt választottam, mint amit @kukac7 is ír: gyönyörű a kezelőfelülete.
Én Foursquare-rel kezdtem, mert a Waze (ingyenes) navigációba bele van integrálva. Decemberben kezdtem és azt kell mondjam, hogy a Foursquare weboldala sokszor leáll és a bejelölt spotok későbbi szerkesztése is bőven lemarad a Gowalláéhoz képest.

Plusz Gowallában sokkal több típus közül lehet választani, amikor létrehozunk egy spotot.

Én már Foursquare-t nem is használok igazán. Gowalla a nyerő! :)

gowalla.com/users/roncsak
Kezdtem Foursquare-rel, de átálltam Gowalla-ra, főként szintén a design miatt, meg valahogy jobban tetszik a kialakított struktúra. A Foursquare nagyon estimerrebulizósnak tűnt, míg a Gowallában irtó jól lehet mindenfélét kategorizálni, így sokkal értékesebb adatbázis jön össze a helyekből.
Ellentipp: egyiket sem használom, nem is fogom, és nem is hiszem, hogy lesz belőlük valami értelmes.

Szórakoztató lesz ezt visszaolvasni két év múlva, akár beválik, akár nem.
Főleg hogy 2 év múlva valszeg egy jelenleg még ismeretlen 3-ik fogja letarolni a piacot itt is, mint álalában.
Én is csak a nevükkel találkozom állandóan az angol blogokban, meg a twitteren, valamint én is várok a htc desire-re, úgyhogy egyelőre tökmindegy, nekem az IRL ismerőseimet még arra sem sikerült rávennem (az asszonyon kívül), hogy a google latitude-öt használják, mert mindenki attól parázik, hogy onnantól fogva [insert tetszőleges google paranoia]...
Feliratkoztam gowallára. ŐŐŐŐ, now what?
@Asszem: keresd meg a twitterezo, facebookozo ismeroseidet.
@hírbehozó: na, akkor nálam itt bukott el a dolog... :-)
Egyébként az E72, amin opera minivel próbálom gowallában nem tud lokalizálni, legalábbis már tíz perce keresi a koordinátákat, pedig az ovi maps már belőtte hol vok, míg a foursquare valami hülye helyre rakott.

persze ez is csak egy jó érv az androidos tella mellett (esetleg samsung galaxy s...)
Na még egy komment, utána nem floodolok tovább.

Bár a szociális funkciójának a sikere asszem még váratni fog magára (az én IRL környezetemben legalábbis biztosan), de az, hogy helyszínekhez to-do listát lehet kötni, már csak GTD szempontból is figyelemreméltó, úgyhogy most fogom és szépen beállítom Foursquare-en a legfontosabb boltokat, ahol mindig elfelejtem, hogy mit is akartam venni.
@ebertek: hogyan állítod be a gravity-t? alapból nekem a twitter, stateup(?), facebook beta, google reader van benne, de külső gps-t használnék, vagy cella infot.
E50-en.
Köszi
A Brightkite-tal mi van? Jóval hamarabb kint volt iPhone-ra, mint a fenti kettő.
@moyirto: 1.30 build 6355 verziót használok, abban már benne van. a 2500 Ft-ot, amit fizetnem kellett érte, azt azért sokallom, de jó a design, szeressük.
A post hatására feltettem most mindkettőt. A gowalla több helyet ismer a környéken(meglepően sokat), tetszik benne ez a túrateljesítős-túracsinálós móka.

A foursquarenek viszont jobban tetszik a kezelőfelülete szifonon, és gyorsabb is.

Gowalla-t fogom elkezdeni használni
@ebertek: ezaz nekem 1.24-van, de lehet h maradok a wapos megoldánál. bár ha sok a frissítés az idegesítő.. azért köszi!
Eddig nem is hallottam róluk, úgyhogy jól jött a poszt:)

Azt mondjuk nem értem, miért kell kizárólag magyar szolgáltatás...A Prezi is megmutatta, hogy lehet ennél szélesebb kört is figyelembe venni úgy, hogy a magyarokat kiemelten kezeli.
Én mindkettőt használom. A foursquare tényleg gyakran haldoklik, a gowalla pedig nem mindig kezeli jól a rögzített címeket és az aktuális helyszínt.
Remélem hamar el tudom végre dönteni, hogy melyiket érdemes választani.
A poszt után több ismerősöm is megjelent foursquare-n, de a gowallan meg mindig több helyszín van. Hmmmm nagy dilemma...
Bírom ezeket a releváns indokokat, mint a "szép a kezelőfelülete":D:D:D

gyermekeim a szépség belülről fakad:D

Hogy ON témára tereljem a szót, mind a kettő fasza, az egyiknek ki kéne jönni valami olyasmi újítással, ami vonzza a gyíkokat...most így hétfőn viszont egy sem jut eszembe, hogy mi lehetne az :D
@zéka: Sajnos ez a felhasználóknak kifejezetten fontos. Terminálharcoskodni jó, csak éppen nem felhasználóbarát dolog. Igenis, a dizájn számít.
@zéka: "az egyiknek ki kéne jönni valami olyasmi újítással, ami vonzza a gyíkokat...most így hétfőn viszont egy sem jut eszembe, hogy mi lehetne az :D"

Egyértelműen azt tenne jót nekik ilyen szempontból, ha az történne velük mint a twitterrel: a kelebek is elkezdik használni. Mert a twittert eleinte a geekeken kívül senki nem használta, aztán jött estonkucser, puffpapa stb, és elkezdtek ott szivárogtatni. Ezek a szivárogtatások aztán úgy jelentek meg a hírekben, hogy "Xy a twitteren..." A többit el tudod képzelni sztem.

A "gyíkokat" így lehetbe behozni a rendszerbe. Zimányi Linda megossza foursquareen vagy gowallan, hogy bizonyos kozmetikai szalonban van, és itt ilyen meg olyan a kiszolgálás. Ezt aztán lehozza a Velvet, a Blikk meg az összes bulvárlap, másnap garantáltan beregisztrálnának pár ezren valamelyikre.
@Greg-0: ja, aztán csalódottan írnak panaszlevelet az ombudsmannak vagy a velvetnek, hogy hiába mentek el a helyre, ahova begowallált a celeb, oszt mégsem találták ott...

Nem celebek kellenek, hanem értelmes felhasználók, akik értelmesen el tudják mondani nem geek ismerőseiknek, hogy mire jó ez az egész, utána a többi már megy magától.
Párhuzamos használom mindkettőt. Annak ellenére, hogy a 4sq előbb indult, a Gowalla lényegesen kidolgozottabbnak tűnik. Nemcsak GUI tekintetében, hanem a helyszínek kezelésében. A Gowalla sok olyan funckiót vezetett be, amit mára a 4sq is átvett vagy nagy valószínűséggel át fog venni. Ilyenek például a helyszínek kategórizálása, lokális túrák készítése, a kép feltöltés, stb. Egyébként a 4sq is törekszik a fejlődésre. A korábbi meglehetősen fapados verziót elég szépen kipofozták és természetesen ők is bevezették a helyszínek csoportra bontását és a felülete is elég csinos lett. Azt is mondhatnám, hogy bizonyos dolgokban jobbak lettek, mint a Gowalla. A 4sq nagy problámája a sok kezeletlen helyszín-duplikáció, amit Gowallának már sikerült kiküszöbölnie azzal, hogy felépített egy belső moderátori csapatot, akik masszívan takarítják és kezelik a helyszínekkel kapcsolatos elírásokat, duplikációkat, kategóriákat. Mindkét alkalmazásnak van előnye és hátránya. A 4sq hátránya, hogy megengedi a távoli bejelentkezést, a Gowalla esetén csak a helyszín közvetlen környezetében teheti meg ezt az ember. Viszont a Gowalla hátrányára írható, hogy lehetővé teszi a egymás utáni bejentkezést, a 4sq esetén elég hamar átmeneti felfüggesztést kap az ember, ha túl sokszor akar egymás után bejelentkezni egy helyszínre. Ezek után mindenki döntse el, hogy melyik alkalmasabb a fair használatra, mert azért azt nem szabad elfelejteni, hogy a legtöbb ember számára ez inkább játék, mintsem tudatos helyszín adatbázis-építés.
engem a Gowalla nem talál hosszabb idő után sem opera minin, csak gps-el megy?
@ZZZZZ:
Az érvek között nem szerepelt a felhasználóbarátság. A dizájn kurvára nem egyenlő azzal. Magyarul, a többség a parasztvakításra (na, jó: a funkcionalitáshoz képest mégiscsak másodlagos esztétikai értékekre) bukik...
Az miért előny, hogy több helyszínt ismer az egyik program, hiszen bárki vehet fel új helyszínt? Mondjuk a foursquare esetében néha tényleg zavaró, hogy duplán vannak fenn az egyes helyek...

Én eddig a foursquare-t hazsnáltam, nekem eddig még sosem fagyott be, habár ez könnyen lehet csak mák, ma viszont a gowalla is felkerült a szifonra. Az dönt, hogy hol alakul ki nagyobb felhasználóréteg. Nálam egyelőre a foursquare vezet...
"Bár én amondó vagyok, hogy a közösségi szolgáltatások esetében inkább dönt az ember aszerint, hogy melyikben van fent több ismerőse, mint aszerint, hogy mi a technikai és funkcionális összevetés eredménye."

ez ilyen rekurzió. de az első barát mi alapján dönt? pont arról van szó, hogy az elején ezen felül is el kell tudni dönteni, úgy érzem.