iPhone app fejlesztés idehaza: a Mindmegette.hu példáján

Tegnap a Mindmegette.hu nevű gasztroszájt szimpatikus munkatársaitól kaptam hozzáférést legújabb fejlesztésükhöz, a Mindmegette iPhone-alkalmazáshoz (App Store link).

Mindenekelőtt azt szeretném hangsúlyozni, hogy dícséretes és mindenképpen támogatandó, ha magyar szájtok iPhone vagy Android alkalmazásban is gondolkodnak. Nagyon friss és forró ez a piac, érdemes az első között lenni.

A Mindmegette iPhone-appja alapvetően receptek keresésére, receptek olvasgatására és kedvenc receptek eltárolására alkalmas. Lássuk be, egyszerűbb is a konyhapultnál ácsorogva mobilon kikeresni egy receptet, mint kipakolni a konyhaasztalra a laptopot, a töltőjét, az egeret, beizzítani a gépet, és weboldalakon keresgélni.

A törekvést és a célt tehát értem. Ugyanakkor fájdalmasan hiányzik ebből az alkalmazásból az alkalmazás-jelleg. Jelen formájában a Mindmegette webszájt (ami ugye szintén elérhető az iPhone böngészőjéből) jobb és összeszedettebb, mint maga az app.

Elsősorban a közösségi funkciókat hiányolom ebből a magyar mobilappból is. Például ha kipikkelek egy receptet, és azt el is készítem, jó lenne, ha meg tudnám osztani a saját ételemről készült képet a közösséggel. Vagy ha láthatnám, hogy mások - például ismerőseim - melyik ételt hogyan értékelik. Esetleg mik a legmenőbb ételek a héten, mik a legnépszerűbb alapanyagok, mit főzzek húsvétra, hol van a legközelebbi piac, a legközelebbi szupermarket, a legközelebbi hely, ahol például pirospaprikát tudok vásárolni...

Egy jó iphone-os vagy androidos alkalmazás kihasználja a közösségiséget, és a telefon olyan képességeit, mint a geolokáció, az instant fotózás, képmegosztás. Hogy az olyan dolgokról, mint az augmented reality most ne is beszéljünk. (Kép alapján felismerni, hogy az adott élelmiszer micsoda. Például. Rocket science? Meg kell próbálni!)

Ugyancsak érdemes lenne figyelembe venni az iPhone és az androidos készülékek gui-jának képességeit. Felülettervezésnél jó, ha figyelembe veszik az appfejlesztők, hogy a felhasználó inkább klikkelni, mint írni szeret a telefonján. A képernyők egymásra nyílnak, tehát értelmes rövid workflow-kban, egyszerű műveletekben, egyszerű, no-brainer felhasználásban gondolkodni.

Szóval dícséretes és jó, hogy egy gasztroszájt is érti az aktuális trendeket, és fejleszt iPhone-ra. Remélem, hogy a következő verziókban jobban kihasználják a platformban, a gui-ban és a mobilhardverben/szoftverben rejlő potenciált.

Címkék: mobil magyar gasztro iphone app mindmegette.hu
2010.04.01. 10:29. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Receptek tekintetében a oldalam a mindmegette.hu. Bármi újat akarok főzni, első körben itt keresek hozzá receptet.

Ha már próbáltad böngészni az oldalt iPhone-on Safarival, akkor összeteszed a két kezed ezért az alkalmazásért :) Az általad leírt távolabbi lehetőségekkel egyetértek, de egyelőre annak is örülök, hogy végre nem kell fél napig várnom a betöltésre és pinch zoom-mal szerencsétlenkednem az áruház közepén, ha az alapanyagokra vagyok kíváncsi.
a "kedvenc" lemaradt :)
"Lássuk be, egyszerűbb is a konyhapultnál ácsorogva mobilon kikeresni egy receptet, mint kipakolni a konyhaasztalra a laptopot, a töltőjét, az egeret, beizzítani a gépet, és weboldalakon keresgélni."

pláne ha kevergeted a trutyit, és lapozni kell, vagy kezetmosol, vagy tejfölös kézzel tapicskolod a telefont/egeret. laptop ennyibol jobb, hogy több elfér rajta...
@cadmagician: Az egész appnak szerintem a boltban van jelentősége, amikor az asszony megkérdezi, hogy "na mit főzzünk ebédre, mit vegyünk hozzá".
További lehetőségeken persze lehet ötletelni, de mennyibe is kerül a fejlesztés?? ...és mennyit hoz?

Pl. még a rendelést is leadhatná automatikusan a telefon a hozzávalókra és egy futár pedig kihozza... :)

De egy ilyen site esetén értelmetlen ezeket az üzemeltetőnek felróni. Nekem rossz indulatúnak tűnik az írás.
@dat: tudatos vásárló rulez, aki ugy megy boltba hogy tudja mi kell :D:D

én laptopot szoktam kivinni, de óvom mint a zállat, boltba kb egyszer néztem telefonon valamihez alkatrészt, mert elfelejtettem...
Köszönjük a kedves szavakat és az ötleteket is a további alkalmazásokhoz!
@cadmagician: huszonéves nőtlen férfi kb. annyira tudatos, hogy gyakran még akkor sem tudja mit fog főzni amikor már megvannak az alapanyagok ("majd lesz belőle valami"). :)
Hát szoftver legyen a talpán, ami felismeri, hogy én mit főztem...