"Erről a területről ma mi tudunk a legtöbbet" - interjú a Ustream.tv társalapítójával

Az eddig elsősorban az amerikai piacra koncentráló Ustream.tv év elején kapott a Softbank japán befektetőtől 75 millió dollárt, kedden pedig kiélesedett a lokalizált japán verzió is, ami nem csak nyelvesítést, de a helyi tartalmakra épülő nyitóoldalt is jelent. Vagyis a cég komolyan számít arra, hogy erős közösségi szájttá tud nőni a távol-keleti piacon. De az európaiak, így a magyarok sem maradnak ki. A lassan mainstreamnek számító online videoszolgáltatás kihívásairól, konkurensekről, a magyar-amerikai munkamegosztásról beszélgettem a Ustream társalapítójával, a cég budapesti fejlesztőcsapatának vezetőjével, Fehér Gyulával...

Kedden élesítettétek a Ustream japán verzióját. Mit vártok ti, és a befektetőtök, a japán SoftBank az új piacra való belépéstől?
Amióta létezik a Ustream, Japán mindig a második legerősebb piacunk volt, annak ellenére, hogy nem volt semmiféle lokalizáció. Most a Softbankkal közösen eldöntöttük hogy komolyan odafigyelünk Japánra. 127 milliós országról van szó magas vásárlóerejű felhasználókkal, akiket ráadásul érdekelnek az új technológiák és az infrastruktúrájuk is megvan hozzá, hogy használják őket.  Különböző statisztikák szerint jelenleg a 200 leglátogatottabb oldal között vagyunk Japánban, úgy hogy eddig helyi verziónk se volt. A lokalizált verziótól és a Softbank, mint ideális helyi partner segítségétől azt várjuk, hogy betörünk az első 10-be. Ha megnézzük például a Nico Nico népszerűségét, ez szerintem nagyon is reális.  A növekedés már most kézzel fogható. A közelmúltban több japán híresség és politikus (köztük a miniszterelnök) is használta a Ustreamet, méghozzá igen jó nézettséggel. Ma, a japán oldal elindulásának napján pedig a twitteren kevesebb mint fél percenként esett be 100 japán nyelvű tweet "ustream" témára. Komoly érdeklődés övez minket Japánban és ezt ki is fogjuk aknázni, egy ilyen piacon komolyan lehet növelni egy cég értékét.


Japán felé

A Távol-Keleten az emberek jelentős része nem a laptopján, hanem a mobilján netezik. Idomultok az ottani fogyasztási szokásokhoz? Lesznek például speciálisan a japán felhasználóknak tervezett mobil alkalmazások, szolgáltatások?
Nagyon hiszünk a mobilban, és a webbel teljesen egyenértékű létrehozási és fogyasztási platformként tekintünk rá. Ehhez még hozzájön hogy Japán hagyományosan a többi piac előtt jár a mobilhasználat terén, a Softbank pedig az egyik legnagyobb mobilszolgáltató, és többek között az iPhone kizárólagos forgalmazója Japánban. Egyértelmű, hogy nagyon komolyan meg fogjuk nyomni a mobil vonalat is. Túl sokat ezen a ponton nem árulhatok el, de úgy érzem, megtaláltuk a módját, hogy számukra érdekes lokalizált tartalommal lássuk el a felhasználóinkat (nem csak Japánban), ezen serényen dolgozunk.

Közben azért gondolom, hogy az amerikai és európai piacokra is koncentráltok. Az amerikai piacon a hagyományos ellenfeletek a Justin.tv és talán a Livestream. Ugyanakkor a Google nemrégiben felvásárolta az Episodic nevű online streaming szolgáltatást, és ennek kapcsán természetesen felmerül az emberben, hogy mi történne, ha a YouTube-ban is megjelenne valamilyen formában egy live-streaming funkció. Szóval a szituáció az óceán másik partján is forrónak tűnik. Hogy látod az amerikai piacon a helyzeteteket?
Természetesen a YouTube egy igen tekintélyes ellenfél lenne, bár még mindig nem világos, hogy mi is a tervük az élő videóval. Egyelőre csak egyedi, prémium tartalom köré épített akciókat láttunk tőlük. Nem zárható ki, hogy egyszer majd megnyitják szélesebb körben, de a felvett videó és az élő videó szolgáltatás két nagyon különböző dolog. Szerintem erre már ők is rájöttek. Ha be is lépnek ezen a piacon, ők lesznek az új fiúk, nem a Ustream. Mint ahogy mindenki twitterezik és nem pedig jaikuzik... [A Twitter helyett a Google anno a rivális szolgáltatás Jaikut vásárolta fel - A szerk]

Igen, de lehet, hogy a Google ezúttal jobb akvizíciós stratégiát választ. Mondjuk felvásárolja valamelyik erősebb konkurenseteket... Azt se feledjük, hogy egyelőre a Ustreamen is a hagyományos, szponzorált médiatartalmak népszerűek. A civil közvetítésekben kevés az élvezhető tartalom. A YouTube ebben jobb... Főként ha azt veszem, hogy náluk a pár perces, fogyaszthatóbb tartalmak a jellemzőek. Nálatok viszont a hosszú közvetítések, amikben természetszerűen sok az üres járat...
Az hogy a Google vagy bármelyik másik komolyabb játékos milyen irányba indul el, természetesen tőlük függ. Mi 3 éve vagyunk ezen a piacon, komoly sikereket értünk el és sokat megtudtunk arról, hogy az emberek hogyan fogyasztják az élő tartalmakat. Példának okáért, a hagyományos média tartalmak mellett egészen meglepő forrásokból bukkanhatnak elő népszerű tartalmak - egy alom kiskutya vagy egy híresség, aki úgy dönt, hogy most otthon a konyhából beszél picit a rajongóival, simán le tudnak előzni egy megszervezett eseményt. Ráadásul a számukra érdekes élő tartalom sokkal jobban le is köti a felhasználókat - nem tudni, mi lesz a következő percben és ez nagyon izgalmas tud lenni, szemben a konzerv tartalommal. Erről a területről ma mi tudunk a legtöbbet.

A Ustream új, egyelőre bétában futó felhasználói felülete egyértelműen letisztultabb,  egyszerűbb, mint a korábbi UI verziók. A felhasználók mennyire veszik észre, értékelik az ilyen irányú változásokat?
Hasonlóan a Facebookhoz vagy a Twitterhez a mi felhasználóink is szeretnek hangot adni a véleményünknek, aminek mi nagyon örülünk, mert a folyamatos visszacsatolás segít jobb döntéseket hozni. Néha még így is meglep hogy egy-egy apró változtatás hány tweetet, blogpostot és emailt képes generálni. Az új felületről kifejezetten ki is kértük a felhasználók véleményét és az elsöprően pozitív volt - jó dolog látni hogy helyes úton járunk.

Amúgy mi a munkamegosztás a cég kaliforniai és budapesti irodája között?
Az általános cégvezetés, a marketing, üzleti fejlesztés, tartalom akvizíció és pénzügyi részleg, valamint a terméktervezés nagy része a kaliforniai részleghez tartoznak. Budapesten történik a technológiai stratégia kidolgozása, a teljes kutatás-fejlesztés és a terméktervezés egy része.

A magyar csapat létszáma az elmúlt hónapokban több, mint a duplájára, kb. 80 főre nőtt. És még mindig kerestek embereket különféle fejlesztői állásokra. Mi lesz a végső létszám? És miért van szükség ilyen mértékű bővülésre?
Nagyon ambiciózus céljaink vannak, ezek pedig sok fejlesztést igényelnek. A végső létszám nincs előre meghatározva, tudni fogjuk, ha majd odaérünk. Egyelőre a web, mobil és üzemeltetés területeken is vannak betöltendő pozícióink.


A Ustream magyar munkatársai

Mi a fontosabb most, növelni a felhasznalói bázist vagy a bevételekre, monetizálásra koncentrálni? A tervezésnél, fejlesztési koncepcióknál melyik irány dominál inkább?
Ennyi erőforrással tudnunk kell mindkét irányban haladni. A japán lokalizált verzió egyértelműen a felhasználói bázist növeli, bár azt hozzátenném, hogy a több felhasználó több hirdetésmegjelenést jelent, itt eleve összekapcsolódik a két irány. Ugyanakkor lesz idén több olyan termékünk is, ami közvetlenül növeli majd a bevételeket. Ezekkel minél szélesebb bázist akarunk majd elérni, tehát a két szempont megintcsak nem létezik külön-külön.

Az amerikai es japán piacokon tehát vezető szerepre törtök. Mi van az ezernyelvű Európával? Itt is van annyi aktív netező, mint a másik két piacon...
Való igaz hogy a nagy egybefüggő amerikai és ázsiai piacokon gyorsabban megtérül a befektetett munka. Európában a legnagyobb egybefüggő nyelvi piac a 80 milliós német, ráadásul az európai internetezők egy jelentős része (ideértve magamat is) természetesnek veszi, hogy angol nyelven használjon szolgáltatásokat. Ezzel együtt azt biztosan mondhatom, hogy a főbb európai nyelvre (és mivel protekciósak vagyunk, magyarra is) lesz lokalizált Ustream a nem túl távoli jövőben.

Ideális esetben mire és hogyan fogják használni a netezők a Ustreamet? Van benned valami vízió erről?
A cél, hogy a Ustream legyen a kézenfekvő megoldás mindennemű élő internetes közvetítéshez, akár közöségi, akár profi tartalomról van szó - itt már elég sokat elértünk, de még többet akarunk. Ami pedig a technológiai víziót illeti, a cél, hogy egyszerűen lehessen közvetíteni mindenről, aminek kamerája van, mindenre, aminek képernyője van. A jövőben a hagymányos "számítógép-tv-telefon" határok teljesen össze fognak mosódni, a szórakoztató elektronikában alapkövetelménnyé válik az internetkapcsolat, és mi ott leszünk az elsők között, akik ezt kiaknázzák.

Címkék: dev mobil live üzlet magyar videó exkluzív ustream
2010.04.28. 12:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jó cikk, mehetne a mashable-re is angolul.
Nem tudom mennyire vág a témába, veetle-nek is elég jó szólgáltatása van, csak az p2p alapon, viszont jobb minőségben.
75millio dodo oriasi penz
fene gondolna, hogy ebben a reszemrol teljesen erdektelen szolgaltatasban a japok ekkora potencialt latnak
hát de $75m ide vagy oda, szerencsétlenek úgy ülnek ott a GS parkban az irodában mint a heringek
Nincs ebből a csoportképből valahol nagyobb verzió, szeretném látni azokat az ismerős arcokat :)
@wiener: Csak azért, mert GP nem tudja még megnyitni az új főépületet. Szeptemberben költözünk át oda, egy teljes emelet a miénk lesz.