Google Font API: egy szebb webért

Rengeteg fontos dolgot jelentett be tegnap a Google. Egy-kettőre én is kitérek ezen a blogon. Az egyik mindjárt egy valóban fontos dolog: a Font API és a hozzá kapcsolódó Google Font Directory. A kiváló minőségű, ingyenesen hozzáférhető és alakítható webes fontkészleteket a Google olyan formában kínálja a netezőknek, hogy azokat tényleg pofon egyszerű beilleszteni bármilyen webfelület sablonjába.

Lassan tehát megszűnhet a web-safe fontok hegemóniája a neten. Nem mintha bajunk lenne az Ariallal vagy a Verdanával, de a minőségi alternatívák megjelenése mindenképpen jót fog tenni a webnek.

A Webisztán postcímeit 10 másodperc alatt alakítottam át Droid Serif betűtípusra. Ehhez mindössze a html-be és a css-be kellett egy-egy sort beszúrni. Ráadásul még IE6-ban is működik a dolog. A fejlettebb böngészőkről nem beszélve. A lényeg itt tényleg az egyszerűség és az akadálymentes működés. Próbáljátok ki!

Az egész csak azért ennyire flott és gördülékeny, mert a Google Font API a háttérben elvégzi a betű konvertálását, formázását. (A magas minőségű fontok egyébként támogatják a CSS3 új funkcióit, így például a szövegforgatást, árnyékolást stb is.)

A Google Font Directory lehet a jövőben az egyik fontos lista, amiben szabadon felhasználható, kiváló minőségű fontok közül válogathatunk. Ehhez persze arra lesz szükség, hogy a világ fontdizájnerei közül a legjobbak beküldjék egy-két jobban sikerült, szabad felhasználásra érett munkájukat.

A minőségi open source fontok publikálása mellett még egy fontos bejelentése volt tegnap ebben a témában a Google-nak: a TypeKittel karöltve megnyitják a WebFont Loader JS-libet (github), így a font betöltődésének módja, renderelése - akár böngészőtípusonként eltérően - alakíthatóvá válik. (Merthogy ugye a Firefox például előbb tölti be a web safe fontokat, és csak utána rendereli újra a letöltött új fontokkal az oldalt, ami nem egy szép megoldás. Ennek orvoslására pl érdemes beizzítani a WebFont Loadert.)

Az már most látszik, hogy a Google tegnaptól fogva határozottan és masszív támogatással, open source megoldásokkal és jól dokumentált API-kkal segíti az új, HTML5+CSS3 alapú világ terjedését.

Ez pedig teljes mellszélességgel támogatandó törekvés.

Címkék: google dizájn api open source font webdizájn
2010.05.20. 10:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eee ez tenyleg _fontos_ ;)
A directoryban kalapos ő-k és ű-k látszanak. Nálad viszont nem, egészen korrektek. Ezt hogyan hidaltad át? Ha kellett egyáltalán...
Próba után úgy tűnik h a karakterkészletek egyenlőre nem tartalmazzák a CE kódlapot (kalapos ő és ű hu vonatkozásban)
@hírbehozó: Droid Serif működik, de pl. Lobster, Old Standard TT, Tangerine nem (???)
@Könyvelő Mo: Így van, simán letölthető a hivatkozott ttf fájl és abból kiderül, hogy mi van benne.
Csak nekem nincs antialising ezekre a fontokra?
@ihatethisindapassthingy: a code.google.com/webfonts -on nálam is zavaró az antialiasing hiánya, de itt a webisztános főcímnél nem (valószínűleg a világosabb, kevésbé kontrasztos betűszín miatt). De meglepődnék, ha nem dolgoznának rajta.
@/ms: Nekem van antialising. Tényleg valahol nincs (belenagyítva ellenőrizve) vagy csak a nagyonfekete betű miatt tűnik úgy?
Nekem Linux alatt is van AA.
Jó irányba haladunk! Röviden én is összefoglaltam a témát, kicsit fejlesztési irányból is.

fejlesztes.atti.la/a-betutipusok-forradalma
droid a király! ubuntuban szinte mindent arra raktam át.
A Google eredeti blogbejelentéséből kiderül, hogy egyelőre csak a Latin1 kódkészletet csinálták meg a betűkhöz (kivétel talán azok, amiknek már korábban megvolt csinálva, bár ez nem biztos); egy ideig gondolom még várni kell, amíg nem angol környezetben is lesz értelme az egésznek...
Nem tudom, itt a Webisztánon be van-e kapcsolva ez a WebFont Loader nevű okosság, de Firefoxon azért elég zavaró, amikor "ugrik" egyet a szöveg azután, hogy letöltődött az új betűtípus.
@Dami123: nincs bekapcsolva. de majd kiserletezem vele.
Magyar őű nélkül nekünk nem nagyon releváns szerintem. Írták bárhol, hogy tervezik bővíteni?
@SyP: "Today, we’re only supporting Western European languages (Latin-1), and we expect to support a number of diverse languages shortly."

googlecode.blogspot.com/2010/05/introducing-google-font-api-google-font.html
WTB Opera támogatás... :-/
Cufon már rég nyomja.
Minden valamire adó programozó ezt használja. ;)

cufon.shoqolate.com/generate/