Google Prediction API: jóslás a gép tenyeréből

Miről van szó? A Prediction API valójában egy nagy feketedoboz. Beletolunk egy csomó historikus adatot, és visszakapunk mindenféle predikciókat, előrejelzéseket. A Google azt nem mondja meg, hogy a mögöttes algoritmus pontosan milyen logikák szerint kísérel meg adatcsoportokból új dolgokra következtetni, de a feltevések szerint az egész rendszer tud működni olyan komplex témákban is, mint amilyen egy webáruház ajánlórendszere.

Amit tudunk, hogy van benne nyelvfelismerés, felhasználói preferenciaelemzés. termékajánló rendszer, mindenféle diagnosztika, Churn-analízis, dokmentum- és emailbesorolást lehetővé tevő logikák, gyanús aktivitásokat szűrő algoritmusok.

Ilyen formán pedig a startupok, kisebb cégek, szolgáltatások számára is hozzáférhetővé válik egy olyan adatkiértékelés, amire - saját kutatásfejlesztés híján - eddig nem tehettek szert.

Ha idevesszük még a BigQuery API bejelentést, valamint az új Latitude API megjelenését, egy nagyon kellemes környezet fog összejönni, amiben egy sor startup tud kényelmesen és gyorsan haladni.

Hova vezet ez az egész? Az előző, Font API-s postom kapcsán Juhász Attila jegyezte meg, hogy a Google-nek a Font API-ban az a nagyon jó, hogy a weben még több tartalom lesz kereshető, indexelhető, feldolgozható. A Prediction API és a BigQuery API is hasonló célokat szolgál: ezen API-k használatával valójában a Google algoritmusai tanulnak a legtöbbet. Az API-k felhasználói pedig nagy segítséget kapnak szolgáltatásuk fejlesztéséhez.

A Google lesz tehát az az orákulum, amit meg lehet kérdezni az API-kon keresztül, és ő válaszolni is fog a legkülönfélébb kérdéseinkre. Hol van ez? Mi várható ott? Mi kapcsolódik ehhez? Lássuk be, a nagy webes cégek közül még mindig a Google teszi a legtöbbet a fejlesztőközösségért és a tőle függeten szolgáltatások fejlődéséért. Azzal együtt, hogy természetesen ez nekik is nagy jót tesz.

Ma 17:30-kor kezdődik a Google I/O második napja. Az androidos és egyéb bejelentéseket itt lehet majd élőben követni.

Címkék: google api startup latitude prediction bigquery
2010.05.20. 14:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Köszi, hogy megemlítettél. Rendes volt! :)
Igen, formálódik a nagy google-robot (The Matrix mintájára), amit pár éve olvastam egy érdekes utópiában...