Itt a Postr, az Origo blogszolgáltatása

Nos tehát, sikerült bekukkantanunk az Origo nemsokára induló blogszolgáltatásába, a Postr-be. Itt a tesztblog: http://postr.hu/hirbehozo

Az első benyomásom az, hogy ez a szolgáltatás elsőre inkább fog feküdni a Twittert vagy Tumblrt aktívan használó netezőknek, mint a veretes postokat író blog.hu-s bloggereknek. Nem mintha utóbbiakat ne szolgálná ki a Postr, de elsősorban nem ők a célközönség, hanem a kommentelőik. Ez világos.


Like/unlike

Miből? Hát abból, hogy a felület elsősorban az instant szövegek, valamint a képek és videók megosztását, terjesztését helyezi előtérbe. Van komment, lájkolás, unlájkolás (!) és reblogolás. Tehát a megosztott tartalmak horizontális terjedését segíti elő a szolgáltatás.

Ugyanakkor a bloggerek választhatnak olyan sablont is, mely inkább a hagyományos blogolást támogatja. A veretesebb írásokban jártas bloggereknek is meglesz tehát a helyük. És - miként a Blog.hu + Index esetében - itt is lehet számítani origós címlapos megjelenésre. Bár oda gondolom a sima mikropostok is kikerülhetnek. Például egy dárenbész papagáj nyilván ki fog férni az Origo nyitólapjára is. Szóval nem csak a hosszú, bölcs közéleti értekezéseket rittyentő bloggereké ez a szolgáltatás.


Hagyományos blogok balra, mikroblogok jobbra

Technikai oldalról egyelőre nem szeretném nagyon elemezni a cuccot. Egy sor felületen elszáll ez-az, de azt hiszem, egy szolgáltatás indulásánál ezt még lehet tolerálni. Ami így elsőre sem tetszik, az a tartalomfeltöltés megoldása. A zavaros felületek, valamint az FCK editor / tinymce erőltetése szerintem 2010-ben már több, mint fájdalmas - egy mikroblogging szolgáltatás esetében meg különösen. Linkmegosztásnál miért kell címet adnom? Miért hívnak minden tartalommegosztást "új bejegyzésnek"? Zavaró dolgok ezek. Na nem mintha a Blog.hu mindenben tartotta volna az ütemet a trendekkel az elmúlt években, ugye...

"Mentés"-nek hívni a publikálást? "Piszkozat"? Minek? Ráadásul a fontosabb felületek nagy része nem fér ki egy netbook first view-jába. Nincs egy állandó menü, ahonnan mindig előhívható egy "profil szerkesztés", egy "jogosultság-kezelés" vagy egy "sablonválasztás", pláne egy "postolok", "mi van az ismerőseimmel?" menüpont.


Kérem, értelmezze a fenti felület funkcióit! (30 pont)

Az egész ilyen szempontból még nagyon fésületlen. Kicsit olyan érzés, mintha nem lenne igazi gazdája a fejlesztésnek, és inkább csak a kóderek próbálják valahogy értelmezni az eléjük tett funkcionális specikáoszt.

Térjünk is vissza a mirkoblogolás volnalra. A szolgáltatásba be lehet fűzni az iwiwes, facebookos, twitteres accounkat, úgyhogy a tartalmakat teríthetjük a közösségi hálózatokban, automatikusan. Igen, épp olyan szemetelés várható, mint amit a Twitter vagy a Tumblr vitt véghez a berobbanásakor. De miként a Tumblr, úgy ez is biztos, hogy érdekes lesz azoknak, akik szeretik nyersben fogyasztani a webet. (Pl. én.)

Okos és jó döntésnek gondolom, hogy nincs regisztráció, hanem egyszerűen az iwiwes acc-cal lehet belépni a szolgáltatásba. Jó lépés, és ráadásul megvan az esély arra, hogy hamar felépüljön az iWiW segítségével a Postr-felhasználók ismeretségi hálója. Ezt egyelőre még nem tudja a cucc, de gondolom a hivatalos indulásra belehegesztik.


Egyklikkes regisztráció. Nice.

Még egy meglátás, így elsőre: a Postr mintha az iWiW hírfolyamát akarná kiváltani. Pontosabban egy menőbb, lazább, kötetlenebb tartalomreciklálássá alakítja az iWiW döcögős, kicsit megfáradt nyitóoldalát, érdekes konkurenciát teremtve ezzel a nagytestvérnek.

Ha a Postr kis ütemekben, de folymatosan lesz képes fejlődni, és nem csak a backend/frontend hangolásával, hanem a funkciók, a felületek, a usability világos és egyértelmű finomodásával, valamint, ha mobilról és a laptop böngészőjéből is egyszerűen lehet majd tartalmakat megosztani a rendszerben, akkor lehet esélye a Blog.hu és a Facebook/iWiW/Twitter mellett sikereket elérni. Ha ezen a ponton hátradőlnek az alkotók, és azt várják, hogy majd az Origo címlapja és az iwiwes átkattintások húzzák fel a szolgáltatást, akkor nem lesz hosszú életű a cucc. Meglátjuk.

Címkék: origo magyar bloggerek blogszolg postr
2010.06.16. 14:37. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a design egyelőre egy 100 ezer forintos "vállalati" honlap szintje
A regisztráció tragikusan, "magyarosan" el van bonyolítva. Nem is mentem tovább
Előre nem szabad véleményt mondani, majd meglátjuk néhány hónap múlva, hogy mennyire megy a dolog. Egy viszont biztos. Szerintem a névválasztás (Postr) elképesztően jó. Le a kalappal az előtt, aki kitalálta!
@KGyST: Szerencsére volt egy rég halottnak hitt, 2005 óta (!) nem látogatott freemailem, így sikerült elkerülnöm ezt a folyamatot. :)
Az iwiw-el nyilván nem kötöm össze, de szimpatikusnak tűnik a cucc, remélem a blog.hunak van valami válasza rá. Vicces, hogy a fél Index stáb 24/7 tumblrezik, mégis az Origo lopja el a tumblr ötleteit, meg kezelőfelületét. :)
azért az az iwiw kapus belépés sem olyan egyértelmű, utána még meg kell adni külön postr felhasználónevet, amit utána megjelenít a postr... kicsit kaotikus még. de így is jobb, mint amire számítottam.
...az előző kommentemből következik: a privacy dolgokat még az origo sem gondolta teljesen végig.
nagyon nice a regelés
@klarky:
A névválasztás szerintem is nagyon jó, ha már a többi nem.
Viszont, ahogy elnézem, az SMS-ből Twitterre/Facebookra posztolást komolyan gondolják, ez önmagában lehet érdekes.

A Bejelentkezés számomra még a regnél is bonyolultabb, három user/passt kell beírnom, mire eljutok valahova, jó, az első lehet, h csak a béta alatt megy. (Akkor meg minek?)
A névválasztás nekem is tetszik, csak egy aggodalmam van, mégpedig, hogy az értékes tartalom nem fog-e elveszni a az értéktelen szemetek között?