Mobil appok helyett mobil webalkalmazások?

Az idei I/O konferencia óta nem csak azt tudjuk, hogy az Android 2.2 mennyire menő lesz, hanem azt is, hogy a Google hisz abban, hogy a jövőben egyre többet fogunk használni webes alkalmazásokat...

Nos, miért ne lehetne ilyen webes alkalmazásokat épp mobilra optimalizált felületen is megjeleníteni? Mit nyernénk ezzel? Hát azt, hogy a mobilra optimalizált webes alkalmazásunk ugyanúgy tudna futni iPhone-on, androidos telefonon, vagy más okostelefon böngészőjében.

Nincs platformprobléma. Vagy legalábbis nem akkora. Androidra vagy iPhone-ra fejlesztesz? Tök mindegy. A mobil böngészőjében futtatott alkalmazásod épp olyan jól fog menni mindkét platformon. És ha elég ügyes vagy, még a különféle készülékek különféle fizikai limitációival sem kell foglalkoznod annyit, mint korábban, amikor még sima mobil appokat fejlesztettél androidos telefonokra, vagy iPhone-ra.

A mai fejlett okostelefonok nagyon jó felbontással, erős processzorral, jó böngészővel (gyors JS, html5 támogatás, stb), érintőképernyővel rendelkeznek. Szóval miért kellene mobilalkalmazások fejlesztésével foglalatoskodni, ha egyszer a mobil böngészőjében futó webes alkalmazásokkal is megoldható ma már rengeteg minden?

Nos, valami hasonló a célkitűzése a Sencha Touch-nak is, ami egy html5 alapú mobil keretrendszer, s melynek elsődleges célja, hogy a html5-ben, css3-ban, JS-ben és persze az érintőképernyőben rejlő lehetőségeket a lehető legmagasabb szinten aknázza ki, annak érdekében, hogy a mobil böngészőjében futtatott webalkalmazás megközelítse azt a élményt, amit egy sima mobilalkalmazásnál tapasztalható.

Sencha Touch Introduction from Sencha on Vimeo.

Persze a mobil webes alkalmazások sok mindenre nem lesznek jók. De sok mindenre éppen jók is lehetnek. Nem mindegy, hogy weboldalak bookmarkjait tároljuk a telefon deszktopján vagy alkalmazások ikonjait? De. Tök mindegy.

Nem mindegy, hogy a New York Times alkalmazása a mobilböngészőben vagy a telefonról fut? Dehogynem.

Hogy pontosan ennek a területnek mennyi a létjogosultsága, a következő időszakban ki fog derülni. Én azt gondolom, hogy egy sor olyan mobil alkalmazás van, amit nyugodtan meg lehetne csinálni mobilra optimalizált, böngészőben futó webes alkalmazás formájában is. Szóval van itt egy új fejlesztési irány.

Arról nem is beszélve, hogy a mobil web app kiválóan tudja támogatni a könnyű mobilalkalmazásokat. Nem kell mindent a mobil appban megoldani. Az appbba ágyazott külső, webes hivatkozásokkal (landing page-ekkel) leszedhetjük a terhet a mobil app válláról, és a böngészőben megjelenő verzióban ugyanolyan, vagy megközelítő élményt tudunk adni az alkalmazás/mobilböngésző használójának. Lehet, hogy egy kicsit körülményesen fogalmazom meg, de azért remélem érthető, hogy mi itt a truváj.

Summa summarum, úgy tűnik, hogy az egyik leghíresebb kockázati tőkebefektető, a Sequoia hisz a kezdeményezésben...

Címkék: google dev mobil iphone android sencha web app mobil app sencha touch
2010.06.24. 17:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ameddig egyáltalán létezik olyan, hogy roaming, addig Európában a webes alkalmazások sosem váltják ki a telepítetteket.
Nahát!

Operánál évek óta ezen dolgoznak: widget/minialkalmazás. ( widgets.opera.com/ )
Már a böngésző indítása nélkül is használhatóak.
Ha steven múlik a levegőért is fizetni fogsz :)))
@ormotlan: a legtöbb telepített apphoz is kell élő internetkapcsolat (másrészről ott a wifi, gondolom külföldön még könyebb hotspotot találni)
Én az ötlettől kicsit továbbmennék:
mivel a mobil képernyője nem túl nagy, így az erre "optimalizált" webes progik kitűnően futhatnának pc-n is. Nem minden alkalmazásnak kell teljes ablak így sem.
Volt szerencsém webappot fejleszteni új mobilokra, de azt kell mondjam, hogy az elmélet nagyon tetszetős, de a gyakrolat katasztrófa. Nagyon sok különböző böngésző, egzotikus bajokkal. Olyan, mintha a 2000-es évek desktop böngészőháborja közepén lennénk.

Ha bevállalja a fejlesztő, hogy Iphone és Android 2.1+ akkor azért egész jó dolgokat lehet csinálni, ha ügyes.

Viszont legalább megvan az irány, már csak az kell, hogy kihulljon az összes 1.5 és 1.6-os Android.
@robi: igen. Nyilvan kell huzni egy hatart. Emellett fel kell tarni a kompatibilitasi problemakat mas bongeszokkel/platformokkal. Viszont az intuiciom az h meg igy is tud hatekonyabb es gyorsabb lenni a fejlesztes a sima mobilappos vonalhoz kepest. Meglatjuk, az elso mobil web appos projekt utan....
Már csak azért is reménytkeltő az irány, mert egy HTML5+JS (+LAMP)fejlesztőt olcsóbb, könnyebb összeszedni, mint Java, C++ és barátai.
Érdemes azt is véggigondolni, hogy mi az amit buksz, ha appot választasz.

A tartalmad láthatatlanná válik (szöveges és képi egyaránt). Nincs tartalomra linkelés egyik appból a másikba (hivatkozások). 2-3 eszközre kell fejlesztened. Ki vagy szolgáltatva azoknak a keresőnek, amiket a készülékek nyújtanak.

Tudja valaki hogyan működik az appstore keresője? Hogy lehet pozíciót elérni, stb... ? Az androiddal kapcsolatban nincs tapasztalatom.

Valami hozzátenném, hogy SJ mindig azzal kampányol, hogy az appok nagy része az appstoreban ingyenes. Ez így van, de pontosan azt a minőséget kapod cserébe. Majdnem csak a kurtított verziók és gagyi alkalmazások ingyenesek... Tisztelet a kivételnek.
Eltekintve attól az apróságtól, hogy ha nincs internet, megáll a világ, még használható is lehetne.
Amúgy az egész hülyeség. Ezentúl majd nem Androidra, IPhone-ra, PC-re, PS-re fejleszt az ember, hanem Chrome-ra, iBrowserakármire, IE-re, FF-ra, Operára, stb. Hú, tényleg, micsoda ötlet! Csupán még egy bizonytalan faktorral bővítjük a rendszert (az internet és annak hiánya).

Arra jó lesz, hogy a gőzerővel erre mozduló úttörő vállalatok megszedik belőle magukat pár év alatt, és ha nincs szerencsénk, még el is korcsosítják a számítástechnikát/szórakoztató elektronikát.
Gondolok itt arra, hogy nem lesz szükség erős vasra, hiszen a vékony kliensnek nincs szüksége rá. Az összes eszközünk leépül, és aki eddig offline akart maradni, annak már nem lesz választása. Remélem, azt már nem érem meg.

Mi a helyzet, ha én nem akarom bizonyos adataimat a csodálatos és innovatív cloud-ra bízni, annak ellenére, hogy a webalkalmazás igényli? Jön majd a Stevie bácsiéhoz hasonlóan frappáns válasz: ne használd.

Egyre inkább azt látom, hogy ez az egész arra megy ki, hogy minden eszközzel lenyomják az ember torkán a reklámokat. Most még megvehetek valamit, pénzért, használom arra, amire akarom. Hamarosan majd ingyen adják, cserébe fut majd alul egy kis alig látható reklámsáv. Aztán ha vége a beetetési időszaknak, - amikor már nincs választás - jönnek az egyre nagyobb és erőszakosabb reklámok, míg végül alig tudom majd arra használni az eszközömet, amire akarom... de a reklámot meg kell nézni, különben az se lesz, ami eddig volt.

Rabszolgaság, semmi más. Mindenesetre sajnálom, hogy nem osztom a gondoskodó nagyvállalatok világképét, miszerint a fogyasztónak csak jó lesz.
Hiszen mit akar a vállalat? Profitot. Egyre több profitot. Hogyan? Újabb reklámozásra alkalmas területeket hódít meg. Rádió, TV, plakát, szórólap, net, mobil, stb. Gondolom ezt csinálja a google. Mit csinál, ha elfogynak a területek? Még több reklámot értékesít (ha már ingyen adja a szolgálatatást). Mi védi meg a fogyasztót attól, hogy belefulladjon a reklámokba? Az állam? Nem, ha kap néhány nokiás dobozt. És lehetne folytatni a végtelenségig, de értelmetlen, mint maga a cloud.

Vagy valaki világosítson fel, mit látok rosszul? Jó érvekkel meggyőzhető vagyok.
Félig OFF lesz, bocs.

Szóval mielőtt a Google nagyon rágyúrna a mobilra, jó lenne kicsit rendbe szedni a hagyományos webes alkalmazásokat. Én Writely.com kora óta használója vagyok a Google Dokumentumoknak, de ma jutottam el oda, hogy előásom az OpenOffice-t, mert minden újabb fejlesztéssel használhatatlanabbá válik a rendszer.

Az hagyján, hogy most már nem lehet Gmailből egy kattintásra megnyitni szerkesztésre a dokumentumokat, csak áttételesen, de ráadásul abból a szerkesztési felületből se lehet kimásolni semmit, nem hogy drag and drop-pal, de sehogy sem.

Ráadásul ami miatt én nem használok Chrome-ot, az az hogy hihetetlenül pocsék a helyesírás-ellenőrzése, akárcsak a Gmail-é vagy a G Doksié. Viszont a Firefoxé kitűnő (nem is értem hogy tud egy alapítvány jobb fejlesztést csinálni, mint az MS vagy Google, amelyek elvileg ugye profitorientált vállalkozások), szóval ezért a FF-szal párosítva pompásan működött a Google Dokumentumok. Mostanáig...

Mert most ha megnyitok egy csatolt fájlt vele, akkor a saját helyesírás-ellenőrzője felülírja a FF-ét és olyan javaslatokat ad, hogy pl. Magyarország helyett írjunk "Magyar országot". Természetesen összefüggő pirosozás az összes cikkem, így egyszerűen nem lehet dolgozni vele.

Huh. Bocs a kirohanásért mindenkitől, de nem is tudom hány év után kell átállnom valami másik cuccra, hogy nyugodtan tudjak dolgozni és persze semmi kedvem otthagyni azt, amit már megszoktam.