Megoldódik az Android Market mizéria?

Ugye az alapprobléma az, hogy az Androidra fejlesztő magyarok egyelőre nem tudnak fizetős appokat kitenni a Marketbe. A másik oldalról pedig: a hazai androidos telefontulajdonosok nem tudnak fizetős alkalmazásokat legálisan vásárolni telefonjukra.

Ezen az áldatlan állapoton kíván egy kicsit lendíteni a hazai androidos közösség. Ezért kértünk benneteket arra, hogy ti is támogassátok ezt az ügyet.

Mint az előző postban jeleztem, a Google-t is megkerestem az ügyben. Nos, meg is érkezett a hivatalos válasz: 

Android Market connects users and developers worldwide. When we add paid apps support for developers in a new country, we enable them to sell apps in many different countries. Similarly, when we add support for users, they're able to purchase apps from developers in many different countries. As such, there are many factors that come into play to make sure the selling and purchasing processes run smoothly. It takes time to bring support to more countries, which is something we are working hard to do.

Hát igen. Ennél sokkal konkrétabb indoklásra nem nagyon számíthattunk. Ugyanakkor volt ma itt egy témába vágó hír, amit érdemes végiggondolni.

A Phandroidon megjelentek szerint két érdekes résszel egészül ki a fejlesztőknek szóló "Market Developer Distribution Agreement", vagyis az androidos fejlesztőket érintő forgalmazási megállapodás.

In Section 13.1, “authorized carriers” have been added as an indemnified party.

Section 13.2 is new in its entirety, covering indemnity for payment processors for claims related to tax accrual

A kiegészítések arra engednek következtetni, hogy a jövőben lehetőség nyílik arra, hogy az androidos felhasználók egyszerűen úgy tudjanak fizetni az androidos alkalmazásokért, hogy az a mobilnet-előfizetésük terhére menjen. Ezzel egy csapásra a számlázási problémák is megoldódnak, hiszen technikailag magától a mobilszolgáltatótól kapott számlán fog tételként szerepelni az adott alkalmazások vásárlása.

Vegyük észre, hogy ha a fenti értelmezés megállja a helyét, az azt jelentheti, hogy hamarosan nem az fog számítani, hogy Magyarország bekerül-e a támogatott országok körébe, hanem hogy a hazai mobilszolgáltatók aláírnak-e a Google-lel egy olyan megállapodást, melynek értelmében lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználó Android Marketben történő vásárlásai a mobilszámlára terhelődjenek.

Persze a dolog nyilván nem ilyen egyszerű, hiszen akkor már a Google rég megoldotta volna a szitut úgy, hogy a tranzakciók a Google Checkout-on keresztül történjenek. De hátha a fenti, mobilszámlás opció lesz az igazi megoldás.

Azért az csodálatos lenne, ha a Google ezzel a húzással kicsit felpezsdítené Magyarországon is a micropayment piacot.

Az Android Market ügyét ide kattintva tudjátok kitwittelni. Facebook-csoport itt.

Címkék: mobil magyar kommuniti market android
2010.07.28. 17:36. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Google válasza a szokásos semmitmondó válasz. "We're working hard to add more countries, but we're unable to provide any guidance on timelines." Ez van másfél éve.

Az egyetlen konkrét ígéret ez volt, szintén másfél éve: "By the end of Q1 2009, we will announce support for developers in additional countries."

Az viszont érdekes, hogy jeleneleg a vásárlások zöme bankkártyával történik, eddig úgy tudtuk, hogy kis összegeknél ez működésképtelen. Valami megállapodásuk lehet a bankkártyakiadókkal.
Kicsit szkeptikus vagyok, ismerve a hazai szolgaltatokat...

Majd jol megbizniszelik a Guglival, es majd vehetunk 2 dollaros appokat 1000 forintos emelt dijas SMS-ert a Vodafone Live-on.

Bar ne lenne igazam...
Addig húzzák az időt, míg a felhasználók egyik fele elmegy a root és a Market Enabler irányába, a többiek pedig azokat az alternativ boltokat választják, amikhez már a fejlesztők is tömegével csatlakoztak.
ok de én wifizek a cégnél meg a házamban, szóval alig használok mobilnetet. akkor mi a helyzet?
Egyszerű megoldás: most kaptam egy T-mobile feltöltős SIM-et Angliából, wifivel együtt tökéletesen működik. (t-mobile.co.uk/payg)