Ölbe tett kézzel nézni, ahogy a Facebook és a YouTube lenyúlja az online videó-piacot...

A Facebookot nem csak ismerkedésre, kommunikálásra, hanem képmegosztásra és videómegosztásra, videónézegetésre is egyre többet használjuk. Az elmúlt évben a Facebook vált a tengerentúlon a legnépszerűbb képmegosztó szolgáltatássá, és jó esélye van arra, hogy az online videópiacon is jelentős szerepet töltsön be a jövőben. A helyzet persze ezen a fronton sokkal összetettebb. Főleg akkor, ha a magyar piacra próbáljuk meg értelmezni az amerikai tendenciákat. Nézzük...

A legfrissebb adat, ami a rendelkezésünkre áll, a comScore idén júliusra vonatkozó statisztikája, mely szerint a Facebook immár a harmadik legnépszerűbb olyan hely a weben, ahol az amerikaiak videókat nézegetnek.

A piacvezető továbbra is a YouTube 143 millió havi egyedi nézővel. A második helyezett Yahoo nyakán viszont már ott liheg a Facebook. Előbbit 55,1 millió, utóbbit 45,6 millió amerikai használja videónézegetésre havonta.

A fenti adatok meglehetősen impozánsak, csakhogy a képet árnyalja, hogy a facebookos videónézések nagy része valószínűsíthetően youtube-os videók Facebookon történő megosztásából tevődik össze.

Míg a képmegosztás esetében maguk a képek a Facebook szerverein tárolódnak, addig a videók esetében - az esetek túlnyomó többségében - valószínűleg embedelt videókról van szó, melyek döntő hányada a YouTube-on hosztolódik. Így az in-video hirdetési bevétel is a YouTube-é.

Vagyis a Facebook valójában a YouTube-ot húzza föl, és neki is termel nem kevés plusz bevételt, hiszen a YouTube-on már most is az egyik legkelendőbb hirdetési forma a videó playerében megjelenő bannercsík.

Mindebből arra következtethetnénk, hogy a Facebook extrém népszerűsége, és a YouTube masszív elérése együttvéve hatalmas hirdetési bevételeket implikál a YouTube számára. A kép ennél árnyaltabb.

A comScore-adatsorból ugyanis az is kiderül, hogy az online videohirdetési piacot egy olyan videószájt vezeti, mely látogatottságát, elérését tekintve csak a 10. helyen van a ranglistán. Ez pedig a Hulu.

A Hulu online videóhirdetései az amerikai lakosság negyedét elérik, míg a YouTube esetében ez az arány mindössze 4,6 százalék.

Mi ennek az oka? Az ok egyszerű. A Hulu friss, profi gyártásban készült médiatartalmat szolgáltat, és az ilyen minőségi gyártású médiatartalom (pl. aktuális sorozatepizódok, mozifilmek) esetében a néző sokkal toleránsabb a hirdetésekkel. Az is következik a fent gondolatmenetből, hogy a Facebook és a YouTube elemi érdeke az, hogy minél több "tévés", profi tartalmat jelenítsenek meg a szájtján.

Egy kicsit álljunk meg ezen a ponton, és idézzük vissza a múlt heti hírt, miszerint a YouTube világszinten megnyitotta online videótékáját, amibe kezdésnek 400, ingyen nézhető filmet pakoltak. Az Amerikában már fizetős modellben is működő YouTube Movies éppen azt a cél szolgálja, amiről a fent idézett statisztikai adatok is árulkodnak: filmek online vetítésével, streamelésével lehet olyan értéket teremteni, melyhez sokkal jobban teljesítő és fizető hirdetéseket lehet passzintani.

A modell valami hasonló lehetne a Facebook számára is. Képzeljük csak el, hogy milyen lenne, ha időről időre online filmbemutatók helyszíne lenne a közösségi szájt. Ha mondjuk a premier után egy hónappal meg lehetne nézni a Facebookon adott időpontokban adott filmeket. Azt nem kell ecsetelni, hogy milyen elérést, milyen hirdetésmegjelenést produkálna egy-egy ilyen online vetítés. Más kérdés, hogy mennyire nyitottak erre az amerikai filmforgalmazók vagy filmtulajdonosok.

Az biztos, hogy egy ilyen fícsör nem csak az amerikai piacon, hanem világszerte is nagyon népszerű tudna lenni. (Halkan jegyzem meg, hogy a lokális piacon még az iWiW-nek és  a magyar filmnek sem tenne rosszat, ha ingyenesen igénybe vehető, ám hirdetéstámogatott online vetítéseket rendeznének.)

Rátérve a magyar helyzetre, jelenleg azt tudjuk, hogy a Facebook idehaza öles léptekkel mássza meg a látogatottsági toplistát. Reachben lassan utoléri a YouTube-ot (mely már így is eléri az össz magyar lakosság harmadát, és a magyar internetezők több mint felét), és hamarosan az iWiW-et is.


A magyarországi napi egyedi látogatószám alakulása, a Google Trends szerint

Mindebből pedig az következik, hogy a magyarok is egyre többet fognak videókat nézegetni a Facebookon. Vagyis idehaza is ugyanaz fog lejátszódni, mint ami a tengerentúlon már ezekben a pillanatokban is történik: a Facebook és a YouTube egymást erősítve, egymással szimbiózisban élve fogja bebiztosítani a maga számára a látogatottsági toplista első két helyét az online piacon. A magyar piacon is.

Ehhez a tandemhez pedig - ha minden úgy marad, ahogy van - egyetlen magyar szereplő sem fog tudni felérni. A Videa.hu és az Indavideo külön-külön a magyar netezők körülbelül negyedét éri el az Origo és az Index hathatós támogatása okán. Ám e két szolgáltatás az elmúlt években képtelen volt növekedést felmutatni. Állva, feltartott kézzel nézik, ahogy átrohan rajtuk a YouTube és a Facebook.

Mint az IndavideóFilm látogatottsági adataiból is kiderül, a Hulu féle modell nem működik egyszerűen úgy, hogy egy hírszájt (pl. Index) legalján néha megjelennek ingyenesen nézhető magyar filmek. Ennél sokkal összetettebb és átfogóbb tartalmi hálóra lenne szükség ahhoz, hogy a magyarok ne a YouTube és a Facebook előtt töltsék internetezésre szánt idejük jelentős részét.

Egy megoldás lenne, ha a magyar kereskedelmi csatornák, valamint a királyi tévé, és a hazai filmesek összefognának, és egy önálló branddel rendelkező szájton népszerűsítenék saját gyártású műsoraikat. A Hulu magyarosításához persze rengeteg érdekellentétet és konfliktust kellene áthidalni, viszont eredményként ott lenne egy közepnépszerű, ám megbízhatóan jó hirdetési bevételekkel működő szájt.

Nem igaz, hogy nem lehet harcba szállni a YouTube-Facebook tandemmel. Más kérdés, hogy fontos-e ez igazán a hazai szereplőknek. Ha nem, akkor jó időre maximum törpe szereplői lesznek egy virágzó és egyre meggyőzőbb bevételeket termelő piacnak.

[update] A következő hír jelent ma meg a Mashable-ön: Google to Hollywood: Let’s Do Pay-Per-View Movies This Year Igen, erről van itt szó...

Címkék: média marketing video tv üzlet magyar youtube videómegosztók filozomatika piac facebook hulu
2010.08.30. 12:38. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem is bánom, az FB és a Youtube legalább tudja mire van igény és várhatólag nem is lesz gagyi az egész... A Hulu-t sem féltem, hogy csődbe menne... Magyarok nem hiszem, hogy ezen a téren kellene labdába rúgni, inkább a kis egyedi(!), valós igényeken alapuló startupokkal kéne előrukkolni, nem mindig csak lemásolni az amúgy is jól működő sémákat, amit amúgy is már mindenki használt.
Szerintem a magyar Huluban iszonyat potenciál lenne, mégpedig ezért: a magyar lakosság elsősorban anyanyelvén szeretne TV-t nézni. Ha valaki megoldja, hogy ilyen tartalom normálisan elérhető legyen...
Csak már látnám veszni az indavideót, de még inkább a videát...

Az viszont nagyszerű lenne, ha Hulu elérhető lenne itthon is (akár fizetős formában), teljességgel beleszerettem míg a nagy víz túloldalán voltam.
Sajnos az iwiw látogattsága pont nem szerepel a grafikonon, biztos eltörpülne a többi :D
@SeSam: szerintem inkább a magyar lakosság nem beszél olyan szinten idegennyelvet, hogy szinkron nélkül megértsen egy egyszerűbb külföldi tartalmat. Az, aki azért néz magyarul tartalmat mert nem érti angolul, az valószínűleg a havi előfizetést se fogja kifizetni (hiszen majd jön az HBO-n, meg a zRTL Klubbon...)

Ha a "magyar vagyok, magyarul nézek filmet" nézet dominál, akkor oda elég a DunaTV. Nem kell Hulu.hu.
Személy szerint az Indavideóért nem hullajtanék krokodilkönnyeket. Agresszíven, Youtube-ról lelopkodott videókkal, Index által támogatva is csak iszonyat vackot sikerült összetákolniuk.

Inkább meg se nézem a cikkekbe ágyazott videókat, annyira felidegesít, hogy tök lassan tölti be és ha be is tölti, lezabálja a CPU-t. Ha már lelopják a Youtube-ról, legalább játszaná le normálisan.

Szal vesszen, nem ér sokat.
Én nem igazán értek az ilyen dolgokhoz, de alapvetően nem szeretem ha egy kézben összpontosúl túl nagy hatalom. Mert túl nagy ellenőrzést jelent a felhasználók felett.
@hírbehozó: köszönöm! Nem tudtam hogy már ilyen közel járnak egymáshoz. Hajrá FB :)
sajnos nincs sok esély arra, hogy a magyar ker.csatornák+mtv+filmesek összefognának, a magyar hulu pedig nem működne fizetős modellben, a magyarok nem arról híresek, hogy ilyesmiért fizetnének...
@Woodymerlo: "a magyarok nem arról híresek, hogy ilyesmiért fizetnének" - ez függ attól is, hogy hogy kérik a pénzt...
de hat a hulunak pont az a lenyege hogy ingyenes a felhasznalok szamara, es hozzaferhetnek egy csomo friss tartalomhoz (en pl friss sorozatreszeket nezek hulu-n neha), cserebe viszont negyedorankent atlagban 15-30 masodperces reklamspotot kell megnezniuk, vagy az elejen kitolteni tesztet es akkor megszakitas nelkul megy a cucc

"fizetos hulu" a leheto legertelmetlenebben hangzik, nemcsak magyarok, sztem semmilyen ertelmes ember nem fizetne azer, amit a reklamozok mar egyszer kifizettek