Apple Ping: változtat-e a közösségi média piacon?

Tegnap jelentette be Steve Jobs az Apple Pinget, amit ő maga is úgy definiált, mint a zene Facebookja+Twittere. Persze mindenki másnak inkább a Last.fm vagy a MySpace ugrott be, ám ezzel együtt is érdekes kérdés, hogy az Apple be tud-e lépni egy olyan piacra, ahol semmi tapasztalata nincsen. Nézzünk is be a Pingbe.

A Pinget az Apple valószínűleg csak kísérletként fogja fel. Ez számomra abból derül ki, hogy a szolgáltatás kizárólag az iTunesból érhető el, ráadásul csak azoknak, akik amerikai számlázási címmel regisztráltak maguknak Apple-fiókot.

Nyilván a hardcore Apple fanboyokon kívül mindenki egy györtelmes, "szükséges rossz" dolognak tartja az iTunest. Az Apple mindent ebben az asztali zeneszoftverben akar az emberekkel csináltatni. Kicsit eddig is olyan érzésem volt, hogy az Apple egyszerűen nem mer rendes webszájtot készíteni az iTunes/App Store-nak. Most sem merték kivinni a webre a Pinget. Inkább megpróbálják még inkább böngészővé erőszakolni az iTunest. Ki ne ismerné ezeket a szörnyszülött redirektelő weboldalakat?

Ha mindezektől el is tekintünk, a Pingbe lépve valóban nem látunk mást, mint egy Twitter-logikával (followolás) összehozott Facebook klónt, ami csak és kizárólag a zenéről szól. Lehet persze lájkolni, meg egy-két előadónak a twitjeit (pingjeit) olvasgatni. Nyilván azok számára hasznos és használható lesz a Ping, akik már eddig is éjjel-nappal nyitva tartották az iTunest, és valami oknál fogva nem a weben, hanem az iTunesban akartak tájékozódni zenei témákról.

Csakhát a Ping jelenlegi formájában alkalmatlan arra, hogy része legyen a közösségi webnek. Nincs kapcsolata a külvilággal. Be van zárva az iTunesba. Távol a Facebooktól, Last.fm-től, MySpace-től, zenei honlapoktól, zenei hírszájtoktól. Vagyis mindentől, amire a zeneszeretők, és főleg a tinédzserek annyira kattannak.

A zenekaroknak persze jó lehet a Ping, hiszen eggyel több felület, ahol promotálni tudják friss alkotásaikat, és a velük kapcsolatos híreket, történéseket. És nyilván jó dolog, hogy egyből vásárlásra is tudják ösztönözni a felhasználókat. Bár ezek a felhasználók eddig is könnyedén eltaláltak az iTunes Store-ba - a Last.fm-ről, a zenei hírszájtokról, előadók honlapjairól, stb.


Kevés inger.
 

Szerintem az Apple-nek egyetlen célja a jelenlegi Pinggel, hogy minél több netezőt regisztráltasson be az iTunes Store-ba. A bankkártyaszám vagy a PayPal account begyűjtése itt a cél, hogy amikor legközelebb beesik a felhasználó - mondjuk a Last.fm-ről - az iTunesba, akkor már tényleg csak egy klikkre legyen a vásárlástól.

A másik ok, ami indokolhatja az Apple számára a Ping létjogosultságát, hogy az Apple ezen keresztül is tudja terjeszteni az iTunes-t, amin keresztül meg a Quicktime-ot és a Safarit is terjeszti. Szép kis árukapcsolásos rendszer ez.

A Ping hamis ígéret marad (még akkor is, ha iPhone-on és iPod Touchon is kéznél lesz), egészen addig, amíg az Apple nem szedi össze minden bátorságát, és nem kezd el webszájtokat megálmodni hasonló kezdeményezéseinek. De akkor meg az iTunes-ra felépített stratégián kéne változtatni. És hát nagyon nehéz dolog olyan tyúkon kísérletezgetni, mely egyébként az aranytojást tojja.

Azért a golfütőknek és egy budai kínai étteremnek jó napja volt tegnap.

Címkék: apple itunes zene social network ping
2010.09.02. 10:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem ez nem bátorság kérdése. Egész egszerûen mindent a saját rendszerükön belül akarnak csinálni. Weblap ide vagy oda, minden más cég is ugyanezt akarja.

Az itunes nyûg dolog így nem igaz, mert egyrészt mac-en semmi baj nincs vele, de sok olyan pc-s is szereti, akik finoman szólva nem applefanok. Egyébként winen tény, hogy sokkal nyögvenyelõsebb a dolog. Viszont a rendszere szerintem jó.
Nyögvenyelős ?

Úgy érted, hogy egy lassú, akadozó fos, amit a büdös életben nem raktam volna fel, ha máshogy is tudnék appokat rakni iPhonera ?

Az, hogy ha másik gépen akarok szinkronizálni és tisztára törli a kütyüt, csak a jéghegy csúcsa.
Nyugat-európaiaknak is elérhető, a német és a francia iTunesban is ott a Ping.
Az iTunes a zenekarok szempontjából totál lehúzás, most meg a saját Ping profilunkhoz sem férhetünk hozzá, mert k-európaiak vagyuk. Klassz.

bankrupt.hu/hu/2010/07/28/fizetos-letoltes-diy-bandcamp-itunes/
A szerző Apple ellenes attitűdje hozzá nem értéssel párosul. Az iTunes nem zenei szoftver.
Az üzleti elszántságról pedig nem tudtam, hogy bűn. Bár lehetne mindeni Terézanya is.
"Nincs kapcsolata a külvilággal. Be van zárva az iTunesba. Távol a Facebooktól, Last.fm-től..."

Ez nem igaz, be lehet hívni a facebookos dolgokat, legalábbis a Mashable-ön ezt írták. Én magam nem néztem utána, de különösebben nem is érdekel ez a Ping, hiszen a zenészeket nem a személyiségük miatt szeretem és hallgatom a zenéjüket. A következő meg közelben lévő koncerteknek van talán egyedül értelme az egészben..
@gyorsiro: Igen, nyögvenyelõs, nem több. Még a több éves otthoni pc-n sem akad ki....
@dragi:
2 éves gépen 2-5 másodpercet kell várnom kattintás után, hogy történjen valami :)

Azt is igazán szeretem, hogy ha updateket akarok letölteni, akkor minimum kétszer kell a download all updatesre kattintanom, mert elsőre hibaüzenetet kapok.

Pingnél a my profileban bárhova kattintot, iTunes cannot connect to the iTunes store.

OS X alatt természetesen jobb a helyzet, lehet nekem vannak túl nagy elvárásaim, de ha egy cég rákényszerít a saját alkalmazásának a használatára, akkor csinálja már meg minden operációs rendszerre normálisan.

@zoltanhosszu:
Sehol nem láttam lehetőséget a facebookos összekapcsolásra, egy sima név szerinti keresés van meg emailes invitáció.

@szekerkaa:
Akkor mi az iTunes ? :)
@gyorsiro: Nem kötözködöm, de lehet,hogy akkor a géppel is van valami, mert nálam 4 pc-bõl egyiken sem ilyen rossz a helyzet.
nem vagyok se maces, se apple fan, viszont nekem az itunes a kedvencem. oké időnként tényleg belassul a dolog, de mondjuk a winamp se sokkal jobb. az itunes viszont nagyon jól néz ki, egyszerű (nincs hatmillió felesleges ablak), a tálcáról is tökjól el lehet irányítani és a last.fm is tökéletesen megy vele. a store-ral meg a többi vacaksággal meg egyszerűen nem foglalkozom.
ez a ping talán még érdekes is lehetne, de zavaró, hogy ennyire itunes függő,pl kizárólag itunes zenéket lehet csak lájkolni:(
Az iTunes nekem sem volt soha a kedvencem. Ettől függetlenül, mindenki számára el tud jönni az az idő, amikor már a Total Commander nem felel meg az mp3 file-ok menedzselésére :) Ezen a ponton jön be az iTunes, bele kell fektetni néhány óra munkát és helyrepofozni a library-t (beállítani a tag-eket, letölteni a borítókat, stb), és ettől a ponttól kezdve az iTunes zseniális media manager, media szerver tud lenni.