Kiadta az "open source Facebook" a forráskódját

Milyen lenne a Facebook, ha open source fejlődne, és egy nyitott, lelkes programozói közösségen múlna a sorsa? Hát pontosan erre a kérdésre próbál meg választ találni a Diaspora. Ma adták ki a forráskódot, és lehet nézegetni a blogpostjukban a screenshotokat is.

Várhatóan valamikor ősz végén, tél elején jön ki az első vállalható alfa verzió belőle. Nekem kicsit olyan érzésem van, mint amikor a Ning megjelent: szép, szép, de a közösségi média csak akkor működik, ha valóban médiaként tud üzemelni. És ehhez nem elég fejlesztési szempontokból jobb szájtot csinálni. 

Kicsi esélyét látom annak, hogy a Diaspora - bármilyen szimpatikus is a törekvés - nagyobb sikereket tudjon elérni. De persze webes projektek jövőjéről nyilatkozni az indulás előtt olyan, mint tenyérből jósolni a lottószámokat.

Amúgy a Facebook vezetője, Mark Zuckerberg pénzzel is támogatja a konkurens Diasporát, mert szerinte az egy kúl projekt.

Címkék: social network open source diaspora
2010.09.16. 17:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fontos, hogy ez nem "csak" egy opensource facebook klon, hanem egy elosztott architekturán létrehozandó megvalósítása a közösségi oldalaknak.
Jajj, Ruby on rails-en fejlesztették le :) Nem a Ruby-val van bajom, mert az egy remek keretrendszer, hanem azzal, hogy a webfejlesztők 9venvalamennyi%-a LAMP környezetben járatos és ahhoz a platformhoz fér hozzá. Ez csak azért probléma, mert az early adapterek a webfejelsztők lesznek.

Érdekes kísérlet lesz, hogy ez mennyiben fogja gátolni a terjedését.
@Kow:
"Early adOpter"

Én nagyon el tudnék képzelni egy ilyen projektet, és meg is mondom, mért.

A Twitter kiesései közismertek, és a Fb-nek idáig csak a szerencséjén múlott, hogy nem volt komoly kiesése. Ami elromolhat, el is romlik, és erre a két szájtra annyi minden épül, hogy egy komoly támadás vagy kiesés a fél világot megbénítja, azaz itt a decentralizáció (emellett egyébként a szabványokra épülő sokszínűség is) kulcsfontosságú.

Én speciel alig várom, hogy a Twitterről és a Facebookról egy ilyen szájtra nyergeljek.
Én el tudom képzelni mondjuk vállalati környezetben, mint vállalati "fészbúk" vagy intranet. Simán látok benne fantáziát!