Last.fm: a kor és a nem, mint zeneválasztási tényezők

A Last.fm hivatalos blogján jelent meg pár vizualizáció, melyek azt mutatják be, hogy a nem és a kor hogyan határozza meg a többség zenehallgatási preferenciáit. Vagyis, hogy mit hallgatnak a tini csajok és a harmincas pasik, stb.

A fenti ábrából az derül ki, hogy a csajok vannak inkább oda Lady Gagáért, míg a pasik preferálják inkább az Iron Maident. A két nemet egyaránt sikeresen éri el a Radiohead és a Beatles is. Ha a zenei stílusokat vesszük, kiderül, hogy a nőket leginkább a metállal lehet kiüldözni a világból. A férfiakat meg például az eletropoppal.

A rock, a dzsessz és az emocore (!) pedig a leggendersemlegesebb zenei stílusok. Sőt, az is jól kivehető az ábrából, hogy minél fiatalabb az ember, annál valószínűbb, hogy azt hallgatja, amit a kortársai. Nagyon új dolgok tehát nincsenek a Nap alatt.

Azt is meg tudjuk állapítani, hogy az általunk hallgatott zenéket inkább csajok vagy pasik szeretik-e, illetve mi a jellemző rajongói korcsoportja az adott előadóknak. Itt van hozzá a vizualizáló program.

Rólam például az derül ki, hogy egy picit csajosabb zenéket hallgattam az elmúlt fél évben, mint a hallgatói átlag. És a kedvenc előadóim átlag rajongói csoportja is fiatalabb 5-6 évvel nálam. Hát ez van.

Jó adatbányászatot mindenkinek!

Címkék: zene stat kommuniti last.fm nemek adatbányászat korcsoport vizualizáció
2010.09.23. 14:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

húú, ezek szerint kicsit öreges zenéket hallagatok:))