A gyerekcipő-biznisztől a rádiózáson át a Google Magyarországig

Végre van új vezetője a Google Hungary-nak, Heal Edina személyében. A szójátékoktól most ugyan tartózkodnék, de azért annyi biztos, hogy nagy szükség lenne arra, hogy valaki újra képviselje a magyarországi felhasználók érdekeit a Google nemzetközi porondján.

Heal Edináról közösségi webes jelenlétéből csupán annyit tudtam meg, hogy imádja a bort és a sört, szeret jógázni és szereti az újra feltámadt Eleven Hold nevű zenekart. Illetve korábban ugye a Sláger Rádió körüli perpatvarok kapcsán lehetett hallani a nevéről. Már akkor is kacsintgatott az újmédia felé...

Amikor Londonban éltem, rendszeresen jártunk magyar klubokba. A gyerekeknek próbáltunk magyar mondókákat keresni az interneten. Milyen jó lenne, ha a határon túliak a közrádió honlapján megtalálnák a kedvenc meséket, verseket. Ehhez kellenek a legtehetségesebb, legkeményebben dolgozó szakemberek. (...) A rádiózás sehol a világon nincs felszálló ágában. Nincs már olyan jelentősége, mint régen, miután az újmédia teljesen átalakította a fogyasztási szokásokat. Állandóan meg kell újulni, innovatívnak kell lenni a marketingben, a salesben. A Magyar Rádiónak pedig lépnie kell az újmédia területén. Az emberek számára már nem a rádió vagy a tévé az elsődleges hírforrás, ezért az interneten is domináns szerepet kell vállalni. (forrás: FN.hu: a sláger vezére visszatérne)

Amúgy korábban főleg ügyfélkapcsolatosként dolgozott reklámügynökségeknél, majd a zenebizniszben, a már említett gyerekcipő bizniszben, később pedig a rádiózásban látott fantáziát. A Sláger Rádió elhalálozását követően pedig, úgy tűnik, egymásra találtak a Google-lal.

A Google az elmúlt egy évben nem sokat bajlódott ezzel a kis közép-kelet-európai országgal. Tavaly év végén távozott a poszt korábbi tulajdonosa, Peresztegi Zoltán, majd hosszú csönd következett. Kívülről nézve kicsit úgy is tűnt, mintha a Google - a gazdasági válság mélyén - le is mondott volna arról, hogy erős képviseletet tartson fent olyan kis európai országokban, mint például Magyarország.

Pedig munka lett volna bőven. A helyi bizniszpartnerek, nagyhirdetők felhajtása mellett ugyanis a nyelvesítések, lokalizációk hiánya, elmaradása, késlekedése sokszor azt a benyomást keltik, hogy mi tényleg nem számítunk onnan, Kaliforniából nézve. Nyilván sem a piac mérete, sem a vásárlóerő nagysága nem túlságosan jelentős tétel a Googleplex könyveiben. Nos hát, épp ezért lenne szükség egy jó érdekérvényesítő képességgel rendelkező, a magyarországi felhasználókat képviselő vezetőre...

Címkék: google üzlet magyar heal edina
2010.09.28. 13:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aztán 2 év alatt mit tud csinálni? Megnéztem a CV-jét, sehol nem ragadt meg ennél hosszabban. Vagy ez erény?

Egyszer benyújtotta nekem egy hasonló mobilitású fickó az önéletrajzát, rendszergazdai állásra, persze beleírta, hogy "magamat agilis, kitartó embernek tartom". Kitartó, ja.
@ern0:
pont erre gondoltam én is.

hirbehozo:
nem akarod előre megirni a cikket pontosan 2 évre előre, be is időzíthetnéd.

:)

újabb törtető semmihez sem értő manager. :)
Naív az elvárás. Jól hangzik, hogy Google Hungary és jól hangzik, ha valaki ennek a vezetője, de ez egy nagyon kicsi formális jelenléten túl mást nem jelent. Gondolom évi néhány milliárd tiszta hasznot kivisz a Google az ország hirdetési piacáról, de ennél bővebb jelenlétről nincs szó és jövőbeli szándék sincs.
Annak idején volt ugye (a mai 35-40-esek talán emlékeznek rá) a PC ABC nevezetű szombat reggeli számítógépes műsor a közszolgálatin, Dombóvári Gábor vezette. A maga nemében ugyan hiánypótló volt, de azért egy dologra pontosan emlékszem ma is: Dombóvári minden mondatából sütött, hogy fogalma sincs, miről beszél, mintha a nagyapámat kérdezném ma a digitális tévézésről. Lehet, hogy hallott már róla sőt még véleménye is van :)), de azért ugye...
Kicsit most is effélét érzek, bár ne temessük előre, hátha nincs igazam... Egy cég vezetése nem okvetlen igényel mindenre kiterjedő hozzáértést...
@ern0: dettó :)
tipikus jobhopper
Ha csak normál Google hirdetésekről és meglévő szolgáltatásokról van szó, akkor tényleg értelmetlen választás. Ha viszont az esetleges Music és TV szolgáltatásokkal akarnak majd valamit komolyan kezdeni, akkor jól jöhet az ilyen jellegű tudása és kapcsolatai. Egyéb esetben tényleg értelmetlen választás. Ha csak droid kell erre a pozícióra, akkor olcsóbbat és lelkesebbet is találhattak volna.
@Nakhchivan: "Gondolom évi néhány milliárd tiszta hasznot kivisz a Google az ország hirdetési piacáról, de ennél bővebb jelenlétről nincs szó és jövőbeli szándék sincs."

Mi a "jelenlét" definíciója? Legyen Budapesten a Googleplex?
A magyar nyelv az internetes top 40-hez tartozik, és rengeteg termék létezik/támogatott magyar nyelven (Gmail, Webmestereszközök, Blogger vagy a kereső, ami brutálisan sokat fejlődött az utóbbi pár évben magyarra is). Próbáljunk kizúmolni kicsit a hirdetésekből.

"mi tényleg nem számítunk onnan, Kaliforniából nézve"
Számítunk.
@viktornebehaj: A jelenlét mértéke mondjuk a helyi alkalmazottak száma per éves helyi árbevétel. Nálunk egy gyarmati kirendeltséghez hasonlítható a szám. Gondolom más országokban is a feltűnő egyensúlytalanság eredménye pl. a Street View vagy a Google Books kormányzati támadása.
Szánalmas ez a választás a Google-től, többet vártam volna tőlük.

Egy szar, bóvli, tömegrádió főnököt berakni egy high tech, top IT céghez??

OK, hogy úgyse kell a gépet kezelje, mert neki csak a hirdetők és a kapcsolatok hozása a feladat, de akkor is. Ez elég ciki a Google-ra nézve.

"Do no evil". Amikor a Sláger Rádió frekvenciát nyert, valószínűleg hatalmas politikai bunda volt. Amikor "pályázat nélkül hosszabbítottak" 2008 ??-ban a Slágernek, az is elég korrupciógyanús helyzet volt. Egy ilyen ember lesz a magyar Google élén?
Ez szégyen.
Kilenc kommentbol nyolc negativ, ezt mar nevezem. En csak siman sok sikert kivan, ja es googleplexet Budapestre.
Nagyon jól jelzi ez a választás a Google helyi céljait: egy jó kapcsolatokkal rendelkező gyakorlott marketingest akartak, aki minél több magyar céget terel az AdWords karámba, semmi többet.
Egyébként elborzasztó ez a fröcsögés ami a témáról megy. Mindenki jobban tudja, hogy mi kell a Google-nek. Tessék, lehet pályázni, úgy látom Edina már dolgozott két évet Dublinban a Google-nél, valószínűleg szépen beszél angolul és van egy MBA-ja is. Ha valamelyikőtök úgy érzi egy igazságtalan döntés történt, és ő ennél jobb referenciákkal és kvalitással rendelkezik, akkor hajrá, lehet pályázni, és megmutatni a "buta" Google-nek hogy milyen kompetens is ő. Ezt a fröcsögésfolyamot látva azonban az a kép alakult ki bennem, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs is szüksége még a Google-nek semmilyen képviseletre Mo-n.
@ern0: "Aztán 2 év alatt mit tud csinálni? Megnéztem a CV-jét, sehol nem ragadt meg ennél hosszabban. Vagy ez erény"

Japánban nem, a nyugati társadalmakban azonban teljesen irreleváns.
valóban meglepő döntés, sok alkalmasabb személy van, akár a google dublini irodájában is
Egy vezeto jellemu ember szerintem megfelelo kepessegekkel szinte mind1 milyen teruleten helyezkedik el, ha megfeleloen kepes fejlodni es alkalmazkodni az adott terulet elvarasaihoz. Attol, hogy valaki evek ota otthonosan mozog egy teruleten egyaltalan nem jelenti, azt, hogy vezetokent bevalik. Csupan helyzeti elonye lehet egy pici.

Az, hogy ha valaki 2-2 evig marad egy helyen nem jelent semmit, foleg manapsag. szvsz.
@dH2K:
"Tessék, lehet pályázni, úgy látom Edina már dolgozott két évet Dublinban a Google-nél, valószínűleg szépen beszél angolul és van egy MBA-ja is."

Na igen. Ugyanakkor, ahogy írtam, egy régebben korrupciógyanúba keveredett cég (Sláger rádió - pályázat nélküli hosszabbítás) akkori igazgatója.

Kell-e ilyen ember a Google-nak? Jó-e az imázsnak?
@SiKom: Nem technológiai igazgatóról van szó hanem egy ugyanolyan kapitalista amerikai cég káeurópai képviseletének kormányzati kapcsolatokért is felelős vezérigazgatójáról. Így kell diplomatikusan fogalmazni.
@nemeseri:
"Egy vezeto jellemu ember szerintem megfelelo kepessegekkel szinte mind1 milyen teruleten helyezkedik el, ha megfeleloen kepes fejlodni es alkalmazkodni az adott terulet elvarasaihoz."

ezt te elhiszed magadnak?
Két év tudod mire elég?
1. Az előző vezetésre mutogatva extra veszteséget csinálsz adott cégnél (vagyis eremdény csökkenést amiért az felelős) pl bevásárolsz mindent ami jövőre kell előre hitelbe. :)
2. A következő évben anyagköltséged nincs, már az tiszta profit. Plusz hozzátok a szokásos eredményt.

A kettő között ugye nagyon jó távolság lesz, ami nagy növekedést jelent és felveszed a sokmillás extra bónuszt.

Aztán jövőre nem tudod megcsinálni, és lépsz is. :D