Erről a nagyszerű és felemelő okostelefon vircsaftról...

Amíg nem jelent meg hivatalosan az iPhone 4, még azon ment a tökéletesen fogalomnélküli magyarázás, hogy az iPhone 3GS miért jobb telefon bármelyik frissen kiadott androidos készüléknél.

2010 idusára azonban az iPhone megérdemelt elsőbbsége a smartphone piacon elolvadt. Évekig az iPhone volt a mértékadó telefon. A többi gyártó nem tudott magára találni. Aztán szépen-lassan csak felnőttek a feladathoz, ők is tudtak és akartak nagyot álmodni, levetkőzni évek óta hurcolászott rossz beidegződéseiket, bénult termékfejlesztési gyakorlatukat, és lett is egy sor nagyon jó mobil eszköz és oprendszer a piacon.


A békés egymás mellett élés, minálunk

Androidos, iOS-es, WinPhone7-es telefon? Nagyon kis különbségekről beszélünk. A csúcskategóriás készülékek mind hozzák azt az élményt és teljesítményt, amit korábban csak az iPhone hozott. Őszinte, komoly, racionális emberek azt is tudják régen, hogy az OSX mellett a Windows 7 és az Ubuntu is nagyszerű választás. Lehet persze lenézni azokat, akik nem azt használják, amit mi választottunk, de ne csodálkozzunk, ha ugyanilyen lenézéssel és megvetéssel fognak tekinteni ránk ugyanők. Aki érzelmeket gerjeszt, érzelmeket lovagol meg, az könnyen találja magát szembe ellenséges érzelmekkel.

Nagyobb részt ízlés, szokás és felhasználási mód mentén választhatunk ezek között a termékek között inkább hozzánk passzolót. De oltári nagy különbségek, barátaim, nincsenek a világban. Egyik sem Ferrari, és egyik sem Trabant...

Az agresszívebb hímnemű geekek persze az idők végezetéig versengeni fognak, és értelmesebb/kevésbé értelmes érvekkel és érzelmekkel próbálják a jövőben is bizonygatni, hogy az az eszköz, amiért ők kiadtak egy nagy guriga pénzt, a legeslegjobb, az egyedüli legjobb, az örökkön örökké legjobb a világon.

Haszontalan felhozni a közkeletű hasonlatot az autóvásárló férfiemberről. (Mindig talál egy olyan érvet, amitől jobbnak fogja érezni a saját autóját a világ összes egyéb típusú autójához képest. Az ára, a fogyasztása, a gyártó ország kultúrája, a karosszéria, a műszerfal színárnyalata, a gázpedál mechanikai érzékenysége...) Vannak menthetetlen önámítók. Nem is tőlük szoktunk tanácsot kérni, amikor autóvásárlásra kerül a sor.

A smartphone piacon sokkal kisebbek a különbségek a különféle eszközök között, mint monduk az autópiac felső szegmensében. Ezért is érezzük annyira nevetségesnek, amikor két geek olyanokról vitázik, hogy akkor a super amoled kijelző vagy a retina display-e Isten ajándéka. Amikor közelebb hajolunk a vita tárgyát képező két telefonhoz, rájövünk, hogy a vita valójában a nagy büdös semmiről folyik. Lásd még a legújabb Apple-fanboy kognitív disszonanciát, mely egy duplacsavar végén egészen odáig jut, hogy önmaga ősellensége előtt boruljon le csak azért, hogy a valódi félelmet kiváltó másik riválistól még messzebb tudja meghatározni magát.

A nagy mobilgyártó cégek, illetve a nagy platformok között egyre halványabb a különbség. Nincsenek már legelsők, és örök másodikok. Ez egyrészt nagyon jó a felhasználónak, hiszen folyamatosan több kiváló termék közül is tud választani. Másrészt nagyon jó a piacnak, hiszen a gyártókat hajszolja előre a még jobb, még okosabb, még innovatívabb készülékek minél hamarabb történő lefejlesztése és piacra lökése felé.

iPhone-os, androidos, leendő WinPhone7-es barátaim és ismerőseim, kommentelők: tök jó, hogy mindegyikünk egyéni megfontolásai alapján választott magának készüléket. És ennél már csak az nagyszerűbb, hogy ettől nem kerültünk távolabb egymástól. Nem lett kevésbé barátságos a szomszéd attól, hogy más megfontolások mentén választott magának fűnyírómárkát, mint mi.

A jószomszédi viszony - és a boldog élet - ugyanis egészen máson múlik.

Címkék: microsoft google mobil apple filozomatika iphone okostelefon android fanboy plastik.hu iphone 4 samsung omnia 7 winphone7
2010.10.16. 12:21. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a legszebb ezekben az, hogy mindegyik eszközt kb. ugyanaz a cég gyártja: a Hon Hai. (na jó, meg másik 2 hasonlóan ismert gyártó.)
a platformvalasztas elsodleges funkcioja - a nyelvhez hasonloan - a csoportkepzes.
Korrekt jól összeszedett írás, nem ártana ha megjönne pár ember esze végre.
@sztahanov: de csak annak, aki platform alapján akarja definiálni önmagát.

Szerintem a platformválasztás alapját a különböző módon súlyozott funkciók képezik, amelynek a csoportképzés lehet meghatározó eleme a felhasználók bizonyos csoportjánál (platformfüggetlenül), de az is biztos, hogy nem ez az egyedüli, de még csak nem is a domináns szempont.
Maximálisan egyetértek a cikkíróval. Nekem iphone van, mert régi vágyam volt, és úgy gondolom hogy overall (tehát mindent együtt véve, a szoftvert, hardvert), a 4-es az egyik legjobb smartphone a piacon jelenleg. De ha másnak más a véleménye, elfogadom. Ami néha egyes fórumokon megy, az már a szánalom határát súrolja.

Egy réteg van, ami csak profitálhat a kialakult versenyből: mi, a fogyasztók.
A sok elvakult apple-fanboy azt már nem látja, hogy az android térnyeréséből hosszútávon ők is csak nyerhetnek. Hiszen sztívéknek fejleszteni kell, ha nem akarják, hogy az android komolyan lelépje őket.
Pedig a szurkolás létező műfaj, a foci vagy a politika elképzelhetetlen nélküle. Mondjuk 18 év felett telefonmárkának szurkolni tényleg ciki, hacsak nincs mögötte anyagi érdekeltség.
@Nakhchivan: Mi teszi cikibbé egy telefonmárkának való szurkolást egy a világ másik végén élő focicsapatnak szurkolásnál?
Az, hogy az általad preferált márka erősödik, neked is előnyökkel járhat (nagyobb community support, több app, stb), attól viszont neked a gyakorlatban semmivel nem lesz jobb, hogy az általad kedvencnek kinevezett focicsapat nyer.
Ezt nagyon szépen megirtad, gratulálok. Azt hiszem sokan magukra ismernek a cikk olvasása közben és kijózanodnak. Gratulálok.

A számítógép Op. Rendszerek között viszont még mindig nagy a különbség... talán most, hogy a windows megszabadul a bios-tól ez a különbség is csökkeni fog.
Hát igen, érdekes ez a tech-vallás dolog, főleg az iphone változat. A kognitív disszonancia egy másik tengelye, hogy az Iphone4 egyértelműen szériahibás, lásd antenna, akku...
Persze, van aki ezt szereti.
Azért kicsit félrevezető ez az írás. A legtöbb esetben nem (csak) olyan szinten megy a vita, hogy az én telefonom a jobb.

Cégfilozófiákról van szó, és a jövőbeli fejlesztések irányáról, ezért kap az egész filozofikus színezetet.

Az Apple féle zárt rendszer (cenzúrázott/irányított app store, de nagyobb bevételek a fejlesztőknek, csak egyfajta, de stabilan updatelt hardver/szoftver) ill az Android nyitottsága (nyíltplatform, de töredék bevétel, zilliófajta hardver de OS töredezettség) közt markáns különbségek vannak (mondhatni a két véglet), így pl nem volt mindegy, hogy a WinPhone7 milyen irányba billenti a piacot.

Az, hogy az ilyen parázs vitákba belekeverednek olyan érvek is, hogy "fújiphoneantennahiba"...ez hozzá tartozik, ilyen a műfaj.
Hozzáteszem Nokia 5800 használóként semmilyen funkciót nem láttam még egyik telefonnál sem, ami hiányozna.
De jöhetnek a kommentek,amiről hh beszélt :)
@kereso: a symbian vagy a winmo 6.5 nem/sem olyan rosszak, mint amennyire néhányan a használhatatlanság szinonimájaként próbálják beállítani őket. az egy másik kérdés, h vkinek (pl. nekem sem) jött be annyira a symbian, hogy ne váltsak el róla, de ettől még bizonyos dolgokra használható platform az is.
Nagyon igaz ez a cikk!
@tsabeeka: igen, videorögzítés esetén például nagyon hasznos az, hogy az 5800 így képes visszaadni a basszusokat: youtu.be/uL8_Nn9_WCc (Ha váltok is iPhone4-re, erősen meg fogom gondolni, hogy a koncertflashback-felvételeimet továbbra is ezzel a készülékkel fogom elkövetni.)

A poszt egyébként rendben van.
azért azt hozzátenném hogy a desire kurvára szarul van lefejlesztve, 5ből 1-2nek van egy sajátos túlmelegedési problémája, amire konkrétan a htc support is annyit mond hogy "hard resetelj" egy 100ezres készüléktől nem azt várom, hogy bütykölni kelljen, hanem hogy menjen. mivel a net tele van ugye ilyen "my desire keeps restarting" típusú fórumokkal, magyarországtól anglián át amerikáig, teljesen egyértelmű, hogy ez el lett kúrva szériában.

nevetséges, ahogy a htc ezt az egészet kezeli. a másik, az iphone4 meg eldobja a jelet ha rosszul fogod (tényleg eldobja). a symbian meg 4-5 hónap után használhatatlanul lassú.

mi ez az állatkert? hol tartunk? elfelejtettünk telefont készíteni? vége a világnak? nem lehet ez ilyen bonyolult kérdéskör, hogy kezelhetetlen legyen. döbbenet.
Aronson & Tavris: Történtek hibák (Az önigazolás pszichológiája) c. könyvében nagyon jól leírja miről is szólnak az effajta viták. (Mindenképpen szeretnénk megerősítést kapni - ha nem mástól, legalább saját magunktól, hogy a vásárláskor jól döntöttünk.) A csak mikroszkóppal felfedezhető különbségekről szóló csatákban, illetve a gyártókról szóló egyébként a hifisták a legjobbak, de az okostelefonosok is feljövőben vannak:)
egy kedves régi "barát2 írta ki egyszer a facebookra, hogy "az android a csórók oprendszere"....írtam neki egy levelet, hogy emlékszik -e még arra, mikor gimis korunkban még egy kávéra sem volt pénze és az első normális farmerját is én segítettem neki kiválasztani, mert annyira fingja sem volt az öltözködésről, sem a hasonló dolgokról.nem szégyen persze, meg le lehet tagadni a múltat...csak hát azért elég sokan emlékeznek ám...és minden, ami nem viselkedés és emberi értékek mentén, hanem anyagi helyzet alapján tesz különbséget emberek között, az ostoba, rövidlátó és jellemzően pont kompenzálni akar vmi hiányosságot..egy biztos, én iPhone-t nem veszek.villogjanak vele a hülyék a bikicsunáj bulin.Amire nekem kell egy ilyen eszköz, az pont a telefon és a mail, internetezni noteszen szeretek.tiszteletben tartom, ha vki mást szeret mint én.így normális.