Kiadták a jQuery Mobile alfa verzióját

A UI framework első publikus verziója (demók és dokumentációk) már tartalmaz egy csomó olyan okosságot, ami sokat segíthet azoknak a mobilra fejlesztőknek, akik eddig szenvedtek azzal, hogy egy szép, funkcionális, használható interfészt készítsenek mobilalkalmazásukhoz.

A következő fícsöröket lehet jelenleg próbálgatni: theming and layout, headers/footers, form controls, dialogs, list views, events, transitions.

Érdekes, hogy bár a jQuery komolyan kihasználja a html5-ben és css3-ban rejlő lehetőségeket, nem mondanak le a gyengébb böngészőkről sem. Íme egy példa arra, hogy hogyan néz ki egy fejlett és egy kevésbé fejlett mobilböngészőn ugyanaz a felület: 

Szerintem különösen jól sikerültek a form elementek. Érdemes többféle mobilböngészőn/platformon végigkattintgatni a demót.

A jQuery Mobile projekt egyik legnagyszerűbb fícsöre, hogy a mobilplatformok nagyon széles körét támogatja: iOS, Android, Blackberry OS 6, webOS, Fennec és Opera Mobile. A következő verzióra ígérik az automatikus Themerollert is, amivel pofonegyszerű lesz megváltoztatni a mobilalkalmazásunk alaptémáját

Azt nemmondanám, hogy a mostani alfa verzió minden ízében működőképes. De annyi bizonyos, hogy az irány jó és támogatandó. Remélhetőleg szebb és barátságosabb mobilfelületek készítésére fogja ösztönözni ez a framework a fejlesztőket.

Címkék: mobil ui javascript framework library jquery html5 css3 jquery mobile
2010.10.16. 16:07. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.