Steve Lieber: Underground (ingyenes 4chan pdf-kiadás)

A 4chan egyik felhasználója fogta magát és feltöltötte egy topikba az Underground című képregény összes lapját, jpg-ekben. Átlagos nap a 4chan-en...

Alig kezdődött el a thread, megjelent egy Steve Lieber nevű hozzászóló, azt állítva, hogy ő bizony maga a képregény szerzője. A 4chan felhasználói először nem akarták elhinni, hogy maga Lieber kommentel a threadben, ám amikor a képregényrajzoló kiírta ezt a Twitterre is, véget értek a találgatások.

A képregényt feltöltő felhasználó ezek után azzal védekezett, hogy ő csak azért tette fel a netre a képregényt, hogy ráirányítsa a figyelmet a kiadványra, és amennyiben Lieber kéri tőle, készséggel letörli a megosztott jpg-eket a 4chanről. Amúgy pedig nagy tisztelője a képregényrajzolónak.

Ám a fórumozók nagy meglepetésére Lieber nem kérte, hogy távolítsák el művét a 4chanről, hanem - épp ellenkezően - megfontolva az online marketingben rejlő lehetőségeket, inkább úgy döntött, hogy ő maga fogja megosztani - ingyen - saját képregényét, jó minőségű pdf-ekben.

Lieber később kipostolta blogjára a kiadó szájtjának látogatottsági statisztikáit is:

Az ügy további folyománya, hogy az Underground könyvalakjának online megrendelései is megszaporodtak a 4chan thread nyomán. Így lett egyetlen nap alatt Steve Lieber az egyik legmenőbb arc a 4chan amúgy meglehetősen kritikus felhasználói körében, és tett szert némi extra bevételre képregénye ingyenes online publikálásával.

Lieber amúgy tolt egy elgondolkodtató kommentet is a 4chan-en a digitális képregényolvasásról: 

The problem is this: I hate looking at the kind of comics I do on a screen. I read plenty of funny comics on the web, but adventure stories just don't work for me online. Heavy brush and ink line art art seems ill-suited for monitors, and the storytelling rhythm is sort of *off*, somehow. I think it's an inferior experience for the reader. Or at least it is for me, but when I'm creating a comic, I'm have to go by my own tastes.  Underground was a labor of love for me and Parker, and we got exactly zero dollars from the publisher to do it. This wasn't a money thing. Our goal was to produce a book- a physical book- that we ourselves would want to read. I wouldn't want to read it as a webstrip with Project Wonderful ads, so it we didn't offer it that way.

Amúgy nem pont értem, hogy hogyan lehetséges, hogy az Undergroundnak nincs iPad/Kindle kiadása, de ez már tényleg részletkérdés. Amit ma tanultunk, hogy a 4chan legalább annyira jó reklámhordozó felület, mint mondjuk egy BoingBoing-cikk.

Címkék: ingyen underground képregény online marketing comics online vásárlás 4chan steve lieber
2010.10.24. 21:41. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.