Két klassz magyar újdonság az App Store-ban: Hungary Tourism és Story Magazin

Most jött a hír, hogy "az AFF Group által a Magyar Turizmus Zrt. számára fejlesztett Hungary Tourism alkalmazás GLOBAL WINNER díjat nyert az Abu Dhabiban, az ENSZ támogatásával megrendezett versenyen".

Kipróbáltam végre az appot (ami amúgy már pár hónapja elérhető a Store-ból), és tényleg minden benne van, ami egy Magyarországra tévedő turistának fontos lehet. A szállás- és látnivalóadatbázis mellett valutaváltó, időjárásjelentés és helyhez kötött értesítések is vannak az alkalmazásban.

Érdekes, hogy a korábbi iphone-os sikersztori, a PocketGuide is a turizmus témába sorolható. Úgy tűnik, ebben vagyunk egyelőre jók. Mármint ha az iPhone alkalmazásokat vesszük.

A másik, amiről szerettem volna röviden írni, az a Story Magazin friss iPad-alkalmazása. Bár elsőre nem nagyon értettem, hogy mi szüksége van a Story Magazinnak iPad-alkalmazásra, lévén azt gondolnám, hogy ennek a kiadványnak az olvasói között viszonylag kis számban találunk iPad-felhasználókat.

Ugyanakkor tüzetesebben végignézve az appot azt kell, hogy mondjam: egy nagyon jól összetett, a táblagép képességeit jól kiaknázó alkalmazásról van szó. Ha a menüstruktúrán, a navigáción javítanak a következő számra, akkor egy nagyszerű app lesz az egészből. Már persze azoknak, akiket érdekel a Story magazin tartalma. Én nem tartozom közéjük, de az elgondolás és a megvalósítás mindenképpen figyelemre méltó.

Sok videót, cikken belüli interakciót használnak. Nem próbálják szövegtengerekkel untatni az olvasót, hanem szellősen, sok grafikai elemmel teszik fogyaszthatóvá az újságos tartalmat.

Egy kicsit kuszák a magyarázó ikonok. Lévén egy csomó interaktív funkció (képről letörölni a havat, sztárokat párba rendezni, stb) csak landscape módban működik, érdemes lett volna szövegesen is felhívni erre a figyelmet a virtuális újságlapokon.

De összességében egy okos és előremutató megoldás jött össze.

Címkék: magyar iphone app magyar turizmus ipad story ipad hungary tourism iphone
2010.12.20. 11:43. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szerintem az útikalauz az a fajta tartalom, ami az elsők között jut mindenkinek az eszébe. A PocketGuide inkább hangos tartalomra épít, ennek ellenére ez a 2 app egymás nyilván versenyezni fog egymással. A piacnak (felhasználóknak) jó ez a verseny, de a tartalmi oldalról talán jobb lenne az erőforrások nagyobb koncentrációja.

A Story appal kapcsolatban nekem is ua. volt az első reakcióm, mint neked (hogy a ipadosok és a Story-olvasók nem azonos célcsoport, de az okosok megnyugtattak, hogy az ipadosoknak is van feleségük/barátnőjük. Ez persze szexista megközelítés, de nem biztos, hogy téves.
Pedig szerintem pont hogy a Story-olvasók számára lenne ideális eszköz az iPad. Mondok egy példát, a szüleimnek adtam egy asztali számítógépet, de képtelenség rávenni őket hogy megtanulják a Windows XP-t használni, nem szeretnek számítógép előtt ülni. Egy olyan eszközre lenne szükségük, amit kézbe lehet venni, lehet rajta böngészni a családi képeket (otthoni hálózaton keresztül), ki is lehet nyomtatni, néha 1-1 levelet elolvasni, meg néha-néha megnézni valamit neten. Annak még nem jártam utána hogy hálózaton keresztül lehet-e fotókat nyomtatni iPad-ről, de ha erre is jó, jövőre veszek nekik egyet, és akkor +1 Story olvasó lesz, aki iPad-et használ.
Nem értem a nem értemet. :) Első blikkre a Story iPad verziója valóban furcsa, dehát a legenda szerint az iPad azok körében hódít főleg, akik nem hagyományos, számítógépezős felhasználók, hanem akik eddig idegenkedtek géptől, laptoptól - pl. feleségek, háziasszonyok, idősebbek. Szerintem ennek a halmaznak a Story olvasók halmazával igenis lehet méretes metszete.