Az első Superseo konferencia értékelése

Nos, összefoglalnám a január 19-20-án zajlott első Superseo konferencia tanulságait. A legelső, ami eszembe jut, és fontos aláhúzni: ez a konferencia bebizonyította, hogy idehaza is lehet nagyrészt mellébeszélés-mentes, szakmai érdeklődésre számot tartó rendezvényt szervezni. Elég sok előadást ültem végig, és szinte mindegyikben volt olyan téma, információ, ami szakmai szempontból érdekes és hasznos volt.

Ehhez persze elsősorban a jó előadók kellettek, akik egyrészt értik, amiről beszélnek, másrészt foglalkoztatja is őket az adott terület vagy téma. Harmadrészt pedig viszolyognak a bullshiteléstől.

Olyan kisebb témák is jól körül lettek járva, mint például a rich snippetek fontossága és használhatósága, vagy mint a nyelviség problémája nemzetközi SEO-projektekben. Ugyanakkor a kerekasztal beszélgetésekben is egy sor fontos alap- és összetettebb kérdés tisztázódott. Nebehaj Viktor mantrája volt a konferencián, hogy a jó SEO-szemlélet az, ami arra fókuszál szájtfejlesztésnél, szájtépítésnél, szájtoptimalizálásnál, ami a júzereknek jó, hasznos, fontos, informatív. Ha azt kérdezzük magunktól, hogy egy adott SEO-gyakorlat vajon jó-e, akkor kérdezzük meg magunktól, hogy vajon kedvező-e ez a gyakorlat a szájtunk látogatóinak...

Ez a szemlélet számomra sok előadásban visszaköszönt. Úgy látom, hogy a jó SEO-szakember onnan ismerszik meg, hogy nem csak a szakmai trükkökhöz, fogásokhoz ért, hanem beszéli az internetezők nyelvét is: megpróbálja megérteni, hogy az emberek mit csinálnak a weben, miért csinálják azt, amit csinálnak, illetve van valamiféle elképzelése arról, hogy hogyan lehetne az ő igényeiket még jobban megtámogatni - például a keresések (webes információszerzés) felől.

Nagyon érdekes volt számomra Bobály Mihály eszmefuttatása is a PPC vs SEO témakörről, illetve Vadász Illés előadása az analyticses típushibákról, trükkökről, a webanalitika okosabb, profibb felhasználásáról. Ugynailyen élvezettel hallgattam Philippovich Ákos prezentációját a call centerekről, ügyfélszolgálatokról. Behozta azt a nézőpontot, hogy az csak egy dolog, hogy jó SEO-val, jó tartalommal látogatottságot tudunk hozni a szájtjainkra. Az igazi feladat pénzzé konvertálni ezt a forgalmat. És ezen a ponton egyáltalán nem lényegtelen terület az ügyfélkezelés.

Amúgy a Superseo 2011 helyszíne is varázslatos volt: Galyatetőn, a Hunguest Grand Hotelben, a Kékestetőre néző szállodában kifogástalan szolgáltatás mellett, nagyszerű, nyugodt környezetben zajlott a kétnapos szakmai rendezvény.

Én nagyon jól éreztem magam. És csak gratulálni tudok a konferenciaszervezést ösztönösen jól megoldó szervezőknek. A lécet magasra tették. Remélem, hogy jövőre sikerül nekik legalább ilyen színvonalas és érdekes két napot összehozniuk.

Ritka az ilyen konferencia Magyarországon. Akinek webes szolgáltatása van, és számítanak neki a felhasználók, annak jövőre mindenképpen érdemes lesz felírnia ezt a rendezvényt a naptárába.

Címkék: seo konferencia superseo superseo 2011
2011.01.21. 11:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a call centeres előadásról nincs fent neten valami? prezi vagy összefoglaló?