Gmail: új asztali értesítés emailekre és csetelésre

Kétféle Gmail-felhasználó van. Az egyik, aki a GTalkot is használja a Gmail mellett, és a másik, aki a Gmailen belül használja a csetfunkciót (Gmail Chat). Én az előbbi táborhoz tartozom, és mostmár évek óta világos számomra, hogy a Google lassan, de biztosan ki akarja véreztetni a GTalkot.

Ennek újabb állomása, hogy újabban Chrome + Gmail kombóban HTML5-alapú asztali értesítés-kezelés is került a levelezőhöz. Ha Chrome alatt lépünk be a Gmail-fiókunkba, akkor a kis sárga üzenetre kattintva az oldal tetején máris engedélyezhetjük a popup értesítéseket emailekre és chat entrykre.

Persze akik GTalkot használtak eddig, azoknak ebben nincs semmi újdonság. Pontosan azt a funkciót látjuk itt, amit a GTalk a kezdetek óta tud.

Szóval amellett, hogy örülünk, hogy a Google ismét talált egy funkciót amin keresztül a Chrome használatára tudja ösztönözni a júzereket, egyben egyre biztosabb vagyok abban, hogy jobban járok, ha kiszeretek a GTalkból, mert hamarosan amúgy is búcsút kell vennünk egymástól.

Címkék: google gmail gtalk chrome html5 gmail chat értesítések google chat
2011.01.27. 09:55. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem teljesen értem, hogy miért végezné ki a gtalkot, van valami új alternatíva amiről nem tudok? Kifejtené valaki? Köszönöm.

D.
@devDavid:
Szerintem HH a Gtalk alkalmazásról ír, és nem a Gmail-en belüli chat funkcióról.
Az az igazság, hogy én soha nem is használtam a GTalkot (Linuxra pl. nem is felsztette le a Google), szépen integráltam Pidginbe, és így csak egy üzenetkezelőt használok.
Nem teljesen értem, hogy a teljes GTalkról, vagy az asztali kliensről van szó.
pl ez is alternatíva (lesz):

"Unfortunately, you'll no longer see the notifications if you close Gmail or Google Chrome, so this isn't a perfect replacement for Gmail Notifier. This issue could be solved by background web apps, a new Chrome feature that allows installed web apps to run in the background." - googlesystem.blogspot.com/2011/01/gmail-desktop-notifications.html

Tehát hamarosan még a böngésző bezárásával is bejelentkezve maradsz, és láthatod a desktopon az új üzeneteidet, és gondolom idővel a chat üzeneteket is.
a gtalkban nekem a fájlküldés a fontos
Ezer éve ott van a fapados Gmail Notifier, ami ugyanezt tudja böngésző nélkül... (toolbar.google.com/gmail-helper/notifier_windows.html)

Most akkor miért is kell GTalk-apokalipszist vizionálni? :P
Mert a gTalk csak winre van. Ha terjedni akar, akkor vagy készít minden népszerű oprendszerre, vagy egyszerűen beintegrálja böngészőbe és akkor ott van minden rendszeren (Chrome-ot úgy is kell külön-külön fejleszteni).
De ez elég régi folyamat, videó hívás is pl nincs gTalkon csak böngészőben...
@Rum-cájsz: @hírbehozó: Bocs, itt volt a zavar a fejemben. Köszönöm a helyreigazítást!
Linuxon nem működik.
Este megnézem mac-en.
szerintem ez bevallottan így van, nem fejlesztik annyira az GTalk klienst már rég, a videó funkció sincs benne csak a böngészős chatben, a FAQ-ban írják is hogy a böngészős változatot fontosabbnak tartják
Ugyan így használom, csak nekem egyedül az a bajom, hogy azt az e-mailt amit címkézek, nem mutatja a felugró, mivel 'skip inbox' opcióval csináltam a szűrőt.
a webalkalmazások háttérben futtatása már most is bekapcsolható, és nem is kell hozzá a devchannel verziót letölteni. Chrome címsora beírni: about:flags és több egyéb "rejtett" beállítás között ott van ez a funkció is.

Én is használom a GTalk-ot, és az egyetlen, ami hiányzott belőle, hogy több acc értesítéseit be lehessen állítani.
Akkor én vagyok a harmadik féle -nem létező- felhasználója. :)

A Google talk alatt az XMPP nyílt protokoll bővített verziója van, amire elég sokféle teljes értékű kliens létezik. Meg is értem a Google-t, hogy nem akar versenyezni velük. Linuxban alapból ott a kiváló Bitlbee és az Empathy audió/videócsevegéssel, teljesen fölösleges erőltetni a sajátját.
...és van aki már egy jó ideje digsby-t használ. ;)