Több százezer sufnidizájner az iWiW-en

Lett ez a funkció az iWiW-en is, hogy a felhasználók készíthetnek maguknak publikus profiloldalakat. Eddig rendben vagyunk. Mindenkinek lehessen kis Tripod MySpace weboldala... Nem csak az iWiW-en belül, de az egész http világ csodálatára. Lehessen, persze. De.

Elnézve ezeket a publikus oldalakat egy dolog jutott eszembe: a szépen felépített és végigvezetett dizájnváltás most kapta meg az első méretes gyomrost. Az iWiW ugyanis megengedi felhasználóinak, hogy saját (akár ismétlődős animgif) háttérképet töltsenek fel publikus oldaluknak, sőt, azt is, hogy kedvükre színezhessék az oldal elemeit.

Itt szabadult el a pokol. Nem lennék most a dizájner helyében.

Mennyivel jobb lett volna az összkép, ha a publikus profiloldalakhoz csak előre meghatározott színsémákat és hozzájuk passzoló, előre felvitt háttérképeket lehetne választani.

Gondoljunk csak bele, hogy nézne ki a Facebook, ha a felhasználóknak megengednék azt a szabadságot, amit az iWiW most megengedett a sajátjainak. Visszatért a Tripod/MySpace esztétika a magyar webre. Pedig már olyan jó volt elfelejteni, hogy milyen az, ha a felhasználó dizájnol.

Meanwhile...

Címkék: iwiw dizájn redizájn
2011.04.08. 21:42. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megírtad azt röviden, tömören, egyértelműen, amit egész nap szerettem volna így megfogalmazni. Elrontották, nagyon. És lehet, hogy ez nem egy gyomros volt, hanem az elvérzős tőrdöfés. Sok évekig húzott döntés, majd rossz döntés és most egy ilyen.
Nem hiszem hogy a designernek álmatlan éjszakái lennének ez miatt :D

Komolyra fordítva, szerintem jó húzás ilyen "bulvár" irányba menni az iwiw-nek, a facebookot úgyse tudja lenyomni, akkor kihasználják ezt a réteget akiknek ez örömet okoz. Úgy is tudja mindenki hogy az adott user kreálta az ocsmány színösszeállítást/hátteret az iwiwnek ettől nem romlik a megítélése. Szerintem. :)
MySpace-esedni 2011-ben... viccnek se jó.
Sokkal több munkával lehetne ezt korlátok között engedni, egyben alapfogalmakat is oktatva, pl. színválasztásban lásd kuler.adobe.com
Szép magyar kifejezéssel élve adtak a szarnak még egy pofont!
Nem értek egyet, szerintem az iWiW-nek, ha túl akar élni a Facebook mellett igenis meg kellett ezt lépnie, még akkor is, ha az eredmény elborzasztó lesz.

Ha csak ugyanazt nyújtaná, mint az FB, semmi esélye nem maradna, így viszont lehet, hogy egy netes réteg (privi.hu lakossága) újra felfedezi magának.
hyves.nl
Érdekes, a hollandoknál ősidők óta működik így, és ott még mindig a Hyves (~80%) vezet a Facebook (~30%) előtt! Szerintem ha ezt a fícsört + a hírfolyamot két évvel ezelőtt biztosítják itt is hasonló lenne a helyzet (ahogy egy átlag iwiw user-t + az igényeit magam elé képzelem...)
@hírbehozó: igen, ezért írom, hogy két évvel ezelőtt... a fácsét nem lehet megállítani: persze az én előbb írt adataim sem aktuálisak (hyves80%-fb30% az összes internetező hollandra nézve kb. 2010. januári adat lehet). Most: trends.google.com/websites?q=hyves.nl%2C+facebook.com&geo=NL&date=2011-2&sort=0
Hiába szörnyülködünk ezen (mert tényleg azok) de ebben a témában sajnos mi vagyunk a kisebbség. Az emberek 95% manapság meglátja hogy berakhat saját hátteret akkor úgy gondolja ez mekkora jó feature és ezt az fb miért nem tudja.
szerintem is esszeru lepes, valamivel kulonbozni kell fbtol. mivel rendkivul ritkan nezek be, zavarni se fog. mondjuk ha csinalna valaki egy izlesrendorseg blogot (c), azt latogatnam :)

egyebkent van, aki szamonker szinvonalat iwiwtol??
és azt észrevette már valaki, hogy nem kell ezentúl meghívó a regisztrációhoz?
@bumbi09: Tényleg? Na, ezt végre, három év késéssel sikerült meglépniük.
Az iWiW-ről már töröltem magam kb. egy hete, pedig olyan nagyon csinálnék most egy direkt ronda profiloldalt. Egyébként ezekkel a saját dizájnolásokkal addig semmi baj sem lenne, amíg az ehhez (legalább hobbiszinten) értő, jó stílusérzékkel megáldott emberek csinálják. A baj csak az, hogy ezek mellett szükségszerűen felbukkannak azok, akik betesznek egy VGA képet rohadt sokszor, vagy (ez még rosszabb) teljesen kinagyítva, alig látszódó betűkkel, nulla stílusérzékkel.
@Nakhchivan: van egy oltari nagy kulonbseg: a pimpelt gmail hatterkepet csak a juzer latja. nem szemetelik vele tele a webet.