Már 10 millió szabad kép érhető el a Wikimédián

A Wikimédia Commons eredetileg arra jött létre, hogy háttértárként üzemeljen a Wikipédiához. Az elmúlt években az egyik legnépszerűbb képarchívummá nőtte ki magát a szájt.

A siker oka elsősorban az, hogy a Wikimédia kizárólag olyan képeket, hanganyagokat és videókat tartalmaz, melyek szabadon (a szerző feltűntetésével) felhasználhatóak, így például a blogok számára kiváló archívumot jelent.

A Wikimédia legalább olyan meghökkentő sikertörténet, mint maga a Wikipédia: tíz évvel ezelőtt biztosan nem fogadott volna senki nagyobb pénzben arra, hogy néhány éven belül lesz egy hatalmas, hasznos, az internetezők által összedobott szöveg, kép és videóarchívum a weben, ami ráadásul szabadon hozzáférhető és használható.

Ha az emberiségre kollektíve jellemző, alapvetően pozitív dolgokat kellene sorolni, a Wikipedia mellett a Wikimedia is biztosan helyet kapna a listán.

A tízmilliomodik kép amúgy egy lengyelországi tónál található magaslest ábrázol.

Címkék: wikipedia képek wikimédia
2011.04.16. 07:53. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hozzá kell tenni, hogy több tízezer képes (részben kormányzati jellegű, mint a Bundesarchiv) achívumokat töltenek fel egyben.

commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Partnerships