Illetéktelenek számára is követhető, hogy merre járkál az iPhone-júzer

Két adatbányász olyan szabadon hozzáférhető fájlt talált, melynek segítségével nyomonkövethető, hogy merre járt az iPhone korábban. Hogyan juthat ez az adat illetéktelenek kezébe? Ha jól értem, elég ha olyan számítógépről frissítgetjük az iPhone-unkat, melyhez mások is hozzáférhetnek. Vagyis akár a tudtod nélkül is nyomonkövethet minden olyan ember, akinek van hozzáférése a számítógépedhez vagy laptopodhoz. És ez pedig elég komoly biztonsági kockázatnak hangzik.

By passively logging your location without your permission, Apple have made it possible for anyone from a jealous spouse to a private investigator to get a detailed picture of your movements

Az üggyel kapcsolatban egy kevésbé fontos és egy nagyon fontos kérdés merül fel: 

1. Miért gyűjt az Apple ilyen adatokat? 

2. Miért nem védik jobban az ilyen adatokat? Vagyis miért engedik, hogy illetéktelenek szabadon hozzáférhessen? 

Amúgy nekem nincs nagy problémám azzal, ha az Apple pl. gyűjti a júzereiről az anonim geolokációs adatokat. Azzal már sokkal nagyobb bajom lenne, ha mindez kontrollálatlan formában, bárki számára, beazonosítható módon és szabadon hozzáférhetővé válna. Ráadásul úgy, hogy nekem erre semmi ráhatásom nincsen. Avagy: nem tudom kikapcsolni a telefonomban a geolokációs adatok automatikus megosztását az akárkikkel.

Címkék: iphone tracker iphone tracker
2011.04.20. 17:19. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bár a másodikra nem tudom a választ (gondolom amúgy is inkább költői kérdés), az elsőre röviden az, hogy "Find My iPhone": itunes.apple.com/us/app/find-my-iphone/id376101648?mt=8
Mennyi ideig tartana írni egy app-ot, ami kigyűjti az i cuccokt adatait és ezzel az üzenet küldős izével megbombázni reklámokkal őket? :)
Jogilag gondolom ez csak akkor szabályos, ha az EULA-ban van erről valami, akár eldugva is. Végig kellene olvasni, hogy írnak-e ilyesmiről.
Ez elég lúzer dolog volt tőlük, simán szarrá lehet perelni őket ezért.

A google is követ az Andriodban, de ott az első bekapcsolásnál ott a kérdés, és később is kikapcsolható.
Nem csak az Apple, az összes okostelefon EULA tartalmazza az adatgyűjtés lehetőségét: www.bgr.com/2011/04/20/your-smartphone-is-tracking-you-and-you-said-it-was-okay/