A Microsoft ötször annyit keres az androidos készülékeken, mint a windowsosokon?

Microsoft, Android? Hogy is jön ez össze?

2007. Kezdjük az elején. Nézzük, hogyan reagált a Microsoft vezére a Google bejelentésére, miszerint hamarosan okostelefon platformmal állnak elő...

2009. Éppen egy éve durrant el Steve Ballmer Microsoft-vezér agya az Androidtól, és kezdett el perrel fenyegetőzni a cég szinte minden fronton. Kényelmetlen helyzetbe került a HTC, mely korábban a windowsos okostelefonok egyik fő gyártója volt, ám hamar kiderült, hogy az Androidban sokkal több potenciál van számukra is, mint a Microsoft mobil operációs rendszerében.

2010. A Microsoft viszont továbbra is rövid pórázon akarta tartani régi beszállítóját, úgyhogy végül kikényszerített a HTC-ből egy olyan szerződést, melynek értelmében minden eladott androidos HTC telefon után royaltyt köteles fizetni a tajvani cég a Microsoftnak.

WSJ: Are you trying to protect Windows or do you see Windows Phone 7 as a big revenue opportunity in and of itself? 
Mr. Ballmer: No, I see it as a big opportunity. There's the sale of the device, there's potential for search revenue on top of that and commerce revenue. There's potential for subscription revenue from various entertainment or productivity experiences.  Job One here will be selling a lot of phones, and if we sell a lot of phones, good things are going to happen. 

WSJ: You're still charging a license fee for the software.
Mr. Ballmer: Sure. 

WSJ: Is that difficult in an environment where Android is free? 
Mr. Ballmer: Android has a patent fee. It's not like Android's free. You do have to license patents. HTC's signed a license with us and you're going to see license fees clearly for Android as well as for Windows.

(WSJ: Ballmer Aims to Overcome Mobile Missteps)

2011. Egy év alatt sok minden történt. Például a HTC lett az egyik legsikeresebb telefongyártó cég az Android platformon. Ennek megfelelően pedig a Microsoft okostelefonos bevételei is szépen gyarapodtak - a HTC androidos készülékeinek köszönhetően.

A Citi elemzője szerint a Microsoft egészen pontosan 5 dollárt kap minden értékesített androidos HTC telefon után. Ami azt jelenti hogy körülbelül 150 millió dollárt keresett eddig a Microsoft a HTC androidos készülékeiből. Miközben a Windows mobilverziójából mindösszesen 30 millió dollár bevétele lehetett - a legdurvább becslések szerint is.

Ha esetleg a fenti kalkulációk nem is teljesen pontosak, azért abban biztosak lehetünk, hogy a Microsoft nagyon szép summát akasztott le a HTC androidos telefonjainak sikere miatt.

Az is jó kérdés, hogy a legújabb Microsoft-Nokia összeborulás miatt vajon nem áll-e elő az a teljesen megalázó helyzet, hogy a HTC androidos értékesítéseiből nyomják majd meg a nokiás okostelefon bizniszt.

Ilyen az, amikor az innováció helyett az üzleti élet ökölszabályai diktálnak. Mango... Na persze.

Címkék: microsoft google htc android
2011.05.29. 12:51. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Just another Microsoft miss"

Sokmindent elárul ez a mondat. Mondjuk annak idején a CNN-en rötyögtek egy jót a Nexus One-on, aztán mi lett :)

(Az milyen vicces hogy a vágóképeken sokszor nem is WP7-et mutatnak, hanem Windows Mobile-t :D)
Ez az összeg a MSnak (ill. egy MS méretű multinak) aprópénz, a Nokia szekér megtolásához ennél sokkal-sokkal többre van szükség, amit nyilván más licencekből (pl. Windows) finanszíroznak meg.

Persze nyilván jobban örülnének, ha a WP7 is hozná ezeket a számokat...
M$-es hozzáállás, de én is ezt tennem a helyükben. A nokiara meg már kíváncsi lennék, régóta bejelenttették a házasságot.
“First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.”
Mahatma Ghandi
Ballmer az iPhonet is kinevette 2007-ben. Lassan olyan lesz mint az a polip, ami fociVB-knél szokott rámászni zászlókra és helyesen megjósolni hogy ki lesz a nyertes.

Ballmert erre fogják használni ha végre felváltják a Microsoftnál. Befektetők viszik majd magukkal tech show-kra, és amelyik termékeknél vigyorogni fog, abba befektetnek :D
"2010. A Microsoft viszont továbbra is rövid pórázon akarta tartani régi beszállítóját, úgyhogy végül kikényszerített a HTC-ből egy olyan szerződést, melynek értelmében minden eladott androidos HTC telefon után royaltyt köteles fizetni a tajvani cég a Microsoftnak."

Kíváncsi vagyok, hogy vajon mivel kényszerítette ki a M$ ennek a szerződésnek az aláírását...
Az összehasonlítás egy kicsit (?) sántít, mert gyanítom, hogy a HTC nem az alatt a fél év alatt adott el 30 millió készüléket, mióta a WP7 megjelent. Vagy ha igen, nagy grat nekik...

"Ilyen az, amikor az innováció helyett az üzleti élet ökölszabályai diktálnak. Mango... Na persze."

Eh, bár pontosan nem értem, ezzel mit is akartál mondani, nem ártana észrevenni, hogy nem a WP7 szoftverrel van baj, pláne nem a Mango-val, azt szinte mindenki szereti, innovatívnak tartja és bőven versenyképesnek az iOS-szal és az Androiddal. Itt a késői piacra lépéssel van a baj, amin persze lehet rugózni, hogy miért volt, de ne keverjük a dolgokat.
@Almaspite: "Kíváncsi vagyok, hogy vajon mivel kényszerítette ki a M$ ennek a szerződésnek az aláírását..."

Szoftverszabadalmakkal ...
@Sieg: Azért én nem biztos, hogy innováció tekintetében tennék egy egyenlőség jelet az iOS/Android/WP7 közé...
Ügyes biznisz ez. Ha jó vagyok, kaszálok. Ha a konkurencia jobb, akkor megint csak kaszálok. Ez az igazi! Ezt tudja jól a kicsipuha. Ezt tessen megtanulni tőle, tisztelt honi vállalkozók.
és mi lesz még itt, a skype és nokia terén....
Na, ez az eset is szépen reprezentálja a szabad piac működését.
Jellemző a MS-ra. Ha valamit nem tudnak lenyomni, vagy megveszik, vagy sakkban tartják.

Mondjuk a kínai "androidos" tabletek után egy kanyit se látnak, az tuti, szarnak a fejükre a sárgák :D
Lehet, hogy még jól tartja magát, de régebben legalább valamennyire innovatív volt... mostanában semennyire sem az.
Én egyetértek Eric Schmidttel: gepnarancs.hu/2011/06/eric-schmidt-negyes-bandaja-google-apple-amazon-facebook/