Mire jó a táblagépre optimalizált webszájt?

Újra egy háztáji témával jelentkezem. Hátha érdekes a projekt kapcsán felgyűlt néhány tapasztalat másoknak is.

Nos, ma élesedett a tablet.hvg.hu, vagyis a hvg.hu táblagépekre optimalizált oldala. Egyelőre ott tartunk, hogy iPad 2-n nagyon jól, iPad 1-en pedig egész jól működik a dolog. (Simán a hvg.hu-ra kell fellépni a Safariban, és átirányítunk a tablet.hvg.hu-ra.)

Hamarosan a 7 colos androidos eszközre is meglépjük azt a pár alapmódosítást, ami szükséges ahhoz, hogy mondjuk egy Galaxy Tab-on is működjön a tablet.hvg.hu. És utána jön a többi androidos készülék.

Persze dönthettünk volna úgy is, hogy iPad-alkalmazást készítünk a hvg.hu-nak. De ezt több okból sem láttunk indokoltnak.

Egyrészt azért nem, mert a HVG már rendelkezik egy iPad-alkalmazással, ami a print hetilapszámokat tartalmazza (DHVG, azaz digitális HVG a neve). És az integrált (print + online) alkalmazás sokkal összetettebb feladat, mint amire most vállalkozni szerettünk volna.

Másrészt egy iPad-alkalmazás hátránya, hogy csak iPadeken fut. Viszont mi szerettünk volna, ha az androidos tableteken is menne a dolog, úgy, hogy ne kelljen külön iOS-re és Androidra is lefejleszteni közel ugyanazt.

Harmadrészt egy hírszájt sokkal mélyebben beleágyazódik a web egyéb tartalmaiba. Az alkalmazások pedig ehhez képest zártak, önmagukért létező dolgok. Mondok egy példát. Ha táblagépen a Flipboardról vagy a Facebookról kattintunk át egy hírszájt cikkére, akkor ebben az esetben nem az adott hírszájt iPad-alkalmazásába fogunk eljutni, hanem magára az eredeti desktop webes szájtra. Vagyis kikerüljük azt a kiadást, ami egyébként pont erre a táblagépre jött létre. A hvg.hu táblagépes verziójának esetében viszont a Flipboardból vagy Facebookból érkező látogató a táblagépre optimalizált szájton landol. Vagyis azt kapja élményben, amit szeretnénk, hogy kapjon.

Negyedrészt azt gondolom, hogy ha az ember alkalmazást fejleszt, akkor nagyon nehezen hajlandó később változtatni, újragondolni ezt az alkalmazást. Webszájt esetében viszont az iterációk sokkal könnyebben jönnek, sokkal természetesebbek.

Ötödrészt egyszerűen szerettünk volna valami olyasmit kipróbálni, amit idehaza ezidáig senki, nemzetközi szinten sem sokan: táblagépekre átszabni egy meglévő szájtot.

Hozzáteszem, ez a része is volt a legérdekesebb: a kísérletezés. 

Amit figyelembe kellett venni, hogy például iPaden, ha viszonylag nagy is a kijelző, nem lehet telezsúfolni linkekkel, bonyolult menüstruktúrákkal, egyebekkel. Csak a lényegre, a tartalomra akartunk koncentrálni, amit egyszerűen lehet megtalálni. Ugyanilyen fontos volt, hogy az egyszerűbb navigációs struktúrát jó tartalomajánló felületek egészítsék ki.

Cikkoldalra például semmi egyéb nem került, mint maga a cikk. Nincsenek címkék, nincsenek kapcoslódó cikkek. Csupán a cikk alján ajánlunk két cikket két külön logika alapján. A cikkvégi ajánló mellett álló nézetben bevezettük egy slidert. Egy szürke lécről van szó, melynek elhúzásával az olvasó különféle logikák szerint összeválogatott cikkekből válogathat.

A fekvő nézetben fix jobb hasábban dolgoztunk. Ezt szokták távirányítónak is hívni. A lényeg, hogy az olvasó bármerre is jár az oldalon, mindig kap pár olyan tartalomajánlatot, mely az adott oldalon releváns lehet a számára.

Ugyanilyen fontos törekvésünk volt, hogy a lehető legtöbb cikk jelenjen meg nagy képekkel. Amikor az ember nagy felületű érintőképernyős eszközt használ, közelebb van a tartalomhoz - miként a print esetében. Szereti a látványt. Szereti, ha irányított a figyelme.

Sok apróság is belekerült az oldalba, mint például a valós idejű hírértesítés. És van is jópár ötletünk a következő verziókra.

Mint írtam, sok tapasztalattal is jár egy olyan projekt, melynek nem nagyon van előképe. Nincs igazán kitől ellesni, hogy hogyan kell ezt jól csinálni. Ebből fakadóan sok tévútba és problémába is belefutottunk. Például az iPad 1 hardvere meglehetősen limitáltnak bizonyult. A javascriptek megpörgetése is sokszor problémát okozott ezen az eszközön. Külön problémacsoportot jelentenek a beágyazott videók, vagy a túlságosan sok alkotóelemből álló weboldalak.

A másik oldalról pedig szép optimalizálási feladatok elé állított minket ez az eszközcsoport is. Kicsit hasonló a helyzet, mint az okostelefonok esetében. Mindezzel együtt egy nagyon szerethető, nagyon sok és intenzív munkát igénylő 3 hónapon vagyunk túl.

Klassz kaland.

Címkék: média apple tab android optimalizálás hvg.hu ipad táblagépek ipad 2 ipadre optimalizálás
2011.06.02. 12:32. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jo lett, grat!
szivesen mogeneznek jobban, olvasnek meg a tapasztalatokrol.
tervezitek az m.hvg.hu-t is elvinni webapp iranyba, vagy az marad egyszeru mobilwebszajt?

// a touch icont se felejtsetek majd el :)
Klaasz lett, egy megjegyzés: én a jobb oldali (szürke) menüt is szívesen görgetném, az elforgatás nem esik kézre, bármilyen furán is hangzik...
Én nagyon szeretem a DHVG-t és érdekel majd, hogy mint előfizető jár-e nekem, vagy külön kell majd megvennem.

Nekem azért sok apró problémám van a DHVG-vel, amiket blog-ba is verseltem.

qltura.blog.hu/2011/05/24/hajtek_dhvg_digitalis_hvg_ipad_en_3
qltura.blog.hu/2011/04/21/hajtek_dhvg_digitalis_hvg_ipad_on_2
qltura.blog.hu/2011/04/16/hajtek_dhvg_digitalis_hvg_ipad_on
Nagyon respect! Egyetlen egy bosszantó apróság, nincs Home Screen ikon! Miért nincs?? Tényleg nincs(???) vagy csak én nem tudom kivarázsolni oda???
szuper, én ebben látom a jövőt, nem a saját alkalmazásban. A DHVG-t is kipróbáltam, de pont azért nem szerettem, amit a posztban is írsz, hermetikusan zárt világ, plusz nem akarok minden magazinhoz külön olvasót megtanulni kezelni.

A webcímnél picit hosszú a tablet.hvg.hu, lehet, hogy jobb lenne ha t.hvg.hu lenne.

a jobb oldali menü görgethetetlensége nekem is furcsa volt, és néha kicsit szaggatott az egész, illetve ami a legfurcsább volt, hgoy végig az az érzésem van, hogy lemaradok valamiről, mert túl kevésnek tűnik, pont azért, mert nincs telezsúfolva.
@Asszem: a webcim a leheto legrovidebb: ipadeseket mar most is ide iranyitjuk a hvg.hu-rol. az androidos tablagepeket csak akkor fogjuk, ha elkeszulunk az androidos modositasainkkal.
ha ugy erzed, hogy tul keves, erdemes a "Friss" menupontra kattintani. Vagy a "Menu"-re. :)
Sok ilyen projektet kívánok Neked és magamnak is :) Grat, jó lett tényleg.
örültem az új oldalnak, pedig nem vagyok túlzottan hvg olvasó. viszont, amit nagyon hiányolok - megszoktam már ipaden -, hogy ha valahol elkalandoztam az oldalon, legördítettem, jópár sornyit, neadjisten oldalnyit, akkor ugye alapesetben, elég a fenti szürke sávra kattintani, ami mintegy home gombként funkcionál. viszont ez sehogysem működik az oldalon. javaslom megtekintésre a szifon.com ipades oldalát, na, azon ez nagyon jól meg van csinálva, még, ha valamiféle sablon motor is lehet.
@vtec: a home gomb maga a narancs hvg.hu logo. azt gondoltam h ez trivialis. ha nem, modositunk rajta...
@hírbehozó: jah, nem home, hanem page top. arra pedig a kovetkezo megoldasunk van jelenleg: screencast.com/t/SkO4MeYiFfH
Nincs olyan videotok ami nem a szimulatorban lett felveve? Kiraknam a facebook oldalunkra, de ez igy nem az igazi, az elso kerdes az lenne, hogyan lehet egeret radugni az iPadre...

ilyesmi kellene: www.youtube.com/watch?v=xH1uFfzh7Wc
Gratulálok! Szép munka. :)
Aha, ezek sajnos nem ugyanazok, ill. A az also fel gomb, csak ugye akkor erheto el, ha legalul van az ember.
Megnéztem iPad-dal és nem adnék 10-est a 10-es skálán. Pl. nem görgethető folyamatosan. Mindig megakad, amikor egy kép jönne fel. Ha már egyszer végig görgettem, akkor már jó.

A jobb oldali frame miért nem görgethető?

Miért nem lehet visszaváltani normál nézetbe? Engem ez zavar... Bocs!
Sajnos fizetős lett a DHVG. :(
Drága és ettől a bug-ok nem javultak meg.

qltura.blog.hu/2011/08/10/hajtek_dhvg_digitalis_hvg_ipad_en_5