Google+ projekt: néhány gondolat látatlanban

Amíg megérkezik a meghívó a Google legújabb közösségi próbálkozásához, elolvastam úgy egy tucat véleményt amerikai techbloggerektől és újságíróktól. Az ő benyomásaik és félelmeik alapján próbálok valamiféle előzetes véleményt (ha tetszik: előítéletet) kialakítani a Google+-szal kapcsolatban.

Szinte mindenki azzal kezdi, hogy a Google+ nem lesz képes letaszítani a Facebookot a trónról. Egyszerűen nincs benne akkora potenciál, olyan átütő erő, mint amit a Facebook fel tud mutatni.

Igen, én erről azt gondolom, hogy a kettő nem is fog tudni egymás mellett megélni. Kivéve ha a Google+ nem akar valami réteg geek dolog maradni. És nyilván nem akar. Vagy mégis?

Alexandra Petri szerint a Google+ a felnőtt Facebook. Elsősorban abban az értelemben, hogy a Google+ szofisztikáltabban kezeli virtuális ismeretségi köreinket, mint a Facebook. Mert bár a Facebookon is létre tudunk hozni külön beállításokat külön ismeretségi körökhöz, a funkció annyira el van rejtve a kezelőfelületen, és annyi gondolkodást igényel, amennyit általában nem szoktunk fordítani szórakoztató online szolgáltatásokra.

Ha igaz az, hogy a Google+ az ismeretségi köreimet szofisztikáltabban, átláthatóbban kezeli, akkor viszont fel kell tennünk a kérdést: akarunk-e naponta vagy hetente azzal bíbelődni, hogy karbantartjuk online ismeretségi köreinket, megosztásaink láthatóságát, hatókörét? A válasz a netezők döntő többségénél egyértelmű nem lesz.

Én is mindig elhatározom, hogy rendbe teszem a Gmail kontaktlistámat. De valahogy nincs kedvem kiszortírozni több ezer emailcímet, hozzájuk tartozó személyeket, stb.

Ha tehát a Google+ a felnőtt Facebook, akkor biztosak lehetünk benne, hogy ezt a felnőttséget csak a geekek lesznek hajlandóak kezelni és elfogadni. A netezők többsége egyetlen gombnyomásra hajlandó, és utána csak szórakozni és szórakozni szeretne. Nem akar ő megérteni semmit abból a rendszerből, ami ezt az egészet lehetővé teszi számára.

Persze ettől függetlenül a Google+-ban lesz, lehet pár olyan fícsör, mely önmagában is elég értékes és érdekes ahhoz, hogy folyamatosan aktivitásra bírjon néhány tízezer, szászezer felhasználót. Az egyik ilyen a Video Chat funkció - a Lifehacker szerint.

Mondom, én még nem láttam belülről a Google+-t. A Google által kitolt promóvideókból meg sokminden nem derül ki. Úgyhogy amint megérkezik az invite, mindenképpen visszatérünk a témára, és megnézzük, hogy melyik előítéletünk mennyire bizonyul tarthatónak.

Egy dolog világos: a Facebook folyamatosan veszi el a levegőt a Google keresője elől. Rengeteg tartalom generálódik a Facebookon, mely a Google keresője számára nem vagy nem könnyen értelmezhető. A Facebooknak ugyanis van valamije, ami a Google-nak nincs: élő közösségi hálója, mely összeszervezi és fogyaszthatóvá teszi a körülöttünk keletkező információkat.

A Google-nek ritmust kell váltania. Az Orkuttal nem sikerült. A Wave-vel nem sikerült. A Buzz-zal nem sikerült. Valószínűleg az alapbizniszeik kockáztatása nélkül most sem sikerülhet. All or nothing - ezt kellene tudnia bevállalni Larry Page-nek. Egy picit most mintha ezt is láthatnánk... Portálosodik a Google.com... Megjelent a kereső találatai mellett a "+1" ikon. Felkészülés van a Google+ korszakra.

Ha esetleg nem sikerül, akkor majd meg kell próbálni újra.

Címkék: social network facebook google google plus google facebook
2011.06.29. 21:08. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meghívóm nekem sincs, ezért csak kívülről megítélve, illetve mások reakciói alapján jónak tűnik a Google+, de nem látszik annyival jobbnak, hogy a Facebook-ról átmenjenek az emberek.

A kicsivel jobb nem elég, sokkal jobbnak kellene lennie, de ilyen dologról egyelőre (látatlanban) nem tudok. Ha a video chat vagy egyéb más funkció ilyen killer app lenne, akkor a facebook-nak nem telne sok energiájába a lemásolása, hogy ott tartsa a népeket. Nincs könnyű dolga a Google-nak, különösen a Buzz/Wave-féle félsikerekkel/fiaskókkal háta mögött.

Nekem mai felfedezés, ami némileg ide kapcsolódik: a jelek szerint most már az Index is kezdi feladni az elhatárolódását, és enged a Facebooknak, mert a Velveten megjelentek a Like gombok a cikkek mellett: velvet.hu/blogok/gumicukor/2011/06/29/sirva_rohogtek_a_fox_hirolvasoi/
de ha elegendő "geek" koncentrál jobban erre, mint arra; és ha feltesszük, hogy ugyanők generálják a jelenlegi fb-s tartalmak zömét, akkor még akármi is lehet :)
Végre értelmet nyer a +1 is...
Reálisan nézve sajnos a Google+ nem fogja megtörni a Facebook uralmát, de azért érződik, hogy a Google is érzi, hogy a vesztét okozhatja, ha nem próbálja meglovagolnia a social network hypeot. Ez a kísérlet végre tényleg biztatónak néz ki, nem olyan elvetéltnek, mint a Buzz (avagy csinálunk egy ötlettelen twitter klónt) vagy a Wave (csináljunk egy olyan amit egy átlag felhasználó meg se ért).
HH, én pont fordítva gondolkodom: Ha a Google képes elérni, hogy a saját kapcsolati hálómat kényelmesen ÉS szofisztikátlan tudjam kezelni (és persze az adatfolyamot közöttem és ismerőseim között) akkor akár labdába is rúghat a Facebook mellett.

De a Google tényleg már nagyon sokszor elbukott a social terepen, csodálom hogy nem adják fel :)

És igen, nekem is úgy tűnik ez mint egy all-or-nothing próbálkozás.
Előbb-utóbb össze kell kötni a Facebookkal, ez minden felhasználó érdeke, én ezt is el tudom képzelni, hogy a két rendszer kommunikál egymással, mert az biztos, hogy senki nem fog egyszerre lájkolni és plusszolni.

Ha a Google egyszerre fogja tudni kezelni a privát szférát és annak kulonbozo rétegeit, valamint a szakmai kapcsolatokat (linkedin helyett), valamnt a virtuális ismerősöket ( twitter followerek), és mindehez hozzáadja a keresést, valamint jól integrálja az adwordsöt, akkor lehet esélye a Facebook ellen.

Semmi nem örök, ahogy a Facebook megfektette a Myspace-t, ugy a G+ is betehet a Facebooknak.

De ha a Facebook jobbá válik a konkurencua miatt, szerintem nekűnk felhasználóknak már akkor is megérte
Szvsz a Gugli fő baja, hogy újra és újra nekifut, ahelyett, hogy az Orkutra hordaná (hordta volna 10 éven keresztül, folyamatosan) a népeket. Egy használható és fontos szolgáltatás helyett (amivel azért lehetett volna kísérletezni) most hozzák ki a negyedik fölöslegeset.
Nem kell feltétlenül minden contactodat rendberakni. Elég ha azokat a csoportokat, köröket hozod létre akikkel általában is kapcsolatban vagy. Ezt nem is kell előre megtenni, ez kb ugyanannyi mint egy több cc-s körlevelet írni. Csak itt ha már egyszer megvan a srácok lemegyünk-e este kocsmázni, a családikör akinek megy a gyerek újabb első cselekedete és a szakmai vitafórum akiknek érdekel a véleménye akkor kész vagy.
A Facebook meg maradhat a broadcast to allra.

Ami érdekes lehet még, hogy ha olyan a felület akkor akár a köremailezést is kiválthatja.

És ha nem Wavesen, hanem csak úgy ahogy a GMailben jobb oldalon megjelent, belinkeli a kört érintő doksikat, majd jövőben térképeket vagy mégkésőbb más webappokat (mondjuk távmonopoly) akkor elég szépen az alapja lehet a webes közös aktivitásnak.
Ott kene elozniuk ahol a tudasuk rejtozik. A meglevo kapcsolatokbol, emailvaltasokbol intelligensen osszeharvestelni ezeket a koroket amiken mar csak finomitani kellene.

Amugy megint ez a meghivozas, mire publikus lesz elmulik a "buzz". Ott fog megdogleni ahol a tobbi ilyen ujitas.

Nem tudom hogy lehetseges-e de at lehet hozni a kapcsolatokat az FBrol? Nem hiszem hogy barki hajlando lenne megegyszer osszeallitani a kapcsolati listajat.
Én általában az egyik leggeekebb geeknek számítok, de már a beharangozó videók alapján érdektelen wave-próbálkozás az egész.
Bevett eszközöket, olyanokat, ahol a kapcsolati hálóm már jelen van, nem fogok feladni még akkor sem, ha esetleg egy klikket megspórolok hetente, amíg kiválasztom, kinek küldöm el a kocsmázós üzenetet.
Plusz egy social-alkalmazásra meg nincs több időm, és az emberek jelentős hányada vélhetően így van ezzel.
Én instant wave-es buktát tippelek erre is.
BTW, nincs killer app a social piacon, és nincs szofisztikált social network alkalmazás. Egyszerű legyen, jól használható, elsőre érthető.
Ezek közül a google - általában - egyiket sem ugorja meg mostanában.
Akkor most (megint) kiderült számomra, hogy geek vagyok :)

Én megvettem.
Én a szerencsés tesztelők közé kerültem, úgyhogy egy napja nyomogathatom már a Google+-t.

Nekem a Facebook tetszik, a Wave-et utáltam, az Orkut/Buzz nem mozgatott meg semennyire, az új iWiW-vel sem tudtam mit kezdeni. Látatlanban azt mondtam volna, hogy bármilyen próbálkozás a Facebook ellen kudarcra van ítélve.

De a Google+ jó. Tényleg. Ráadásul szépen integrálja a szolgáltatásokat, mint a Picasa meg a Gmail. A szerencsések pl. a Gmailben is láthatják már a notification ikonokat (mint Facebookon). Egyelőre elég bétácska, itt-ott le kell belőle vágni, amott hozzáépíteni valamit, de biztosan rengeteg energia megy majd még bele.

Szerintem ez az eddigi egyetlen épkézláb próbálkozás a Facebook uralmának megtörésére. Ha ez is eltűnik a süllyesztőben, akkor a Facebook egyszerűen legyőzhetetlen. De látszik, hogy a Google ezúttal komolyan gondolja (például már a nulladik naptól tud magyarul). És szerintem van esélyük.
@Amon: Ne felejtsük el, hogy nem plusz egy alkalmazásról lesz, lenne szó. A Google-t már használod egy csomó mindenre, és teszed ezt a kapcsolati hálód közreműködésével. A kapcsolati hálód ott van a group-okban, melyeknek tagja vagy, a gtalkodban, a gmail kontaktlistádban, a gmail levelezésedben. A google nem nulláról indul, alig tud kevesebbet az ismerőseinkről, mint a facebook.
A Buzzból és a wave-ből is látszott, hogy erre építeni önmagában kevés. Viszont abból, hogy a fenti kettő elbukott, nem következik, hogy ez nem egy stabil alap, amire erős várat lehetne építeni. Lehet, ha egyszer végre ráéreznek, mi kell a népnek.
Abban meg egyetértek HH-val, hogy van még pár évük próbálkozni, ha ez most mégse jön össze.
Én is pont abban látom az előnyét, hogy inkább azoknak (az elsősorban már amúgy is Google felhasználóknak) szól, akiket elriaszt a FaceBook FarmVillestül, bulifotóstul, kérdőívestül, és felajánlja, hogy megcsináld ugyanezt a már meglevő kapcsolataiddal a postafiókodból, anélkül hogy regisztrálnál egy újabb oldalra, mindezt mindenféle sallang nélkül.

Ha egy picivel többet ad annál, hogy az e-mailes kapcsolataimat könnyen rendbe, csoportokba szedjem, kombinálva a Buzz-zal, még jól el is sülhet.

Most pl. a magyar piacon is szakíthat nagyot akár, hiszen pont most vándorolnak le tömegével az emberek az iwiw-ről a FB-ra, könnyen átirányíthatók lennének, főleg a gmail-postafiókosok.
@Gee Halen: Szerintem az amire te vágysz azt a linkedin lefedi 90 százalékban :)
facebook nemrégen tett bejelentést, hogy a like kifinomultabb lesz, lehet választani, hogy kiknek jelenítse meg. ugyanakkor azt is észre lehet venni, hogy a specifikusabb social site-ok nem nőnek gigantikusra, de szépen működnek (társkeresők, linked in stb). szóval a google szerintem a mass social és a specifikusabb social jó tulajdonságait próbálja ötvözni. nekem bejönne, de már most tudom, hogy jóideig nem lesz jelentős számú ismerősöm rajta. ami nem tetszik, hogy láthatólag a kontentre nagy hangsúlyt fektetnek. ez nem biztos, hogy mindenkinek bejön.