Mégiscsak lesz Magyarországon Street View

Most, hogy már az Antarktiszon is van Street View, a magyar ombudsmannak is meglágyult a szíve. Két év kemény vizsgálódása vezetett most eredményre. Bele sem merünk gondolni, hogy mennyi jogszabályt és joggyakorlatot kellett összevetni az alapvető emberi jogokkal ahhoz, hogy végül eljuthattunk erre az üdvözítő eredményre.

Idézzük a ma kiadott közleményét: 

A személyes adatok védelmét garantáló feltételek teljesítése mellett fényképezhetnek a Google Street View autói Magyarországon – foglalt állást Jóri András adatvédelmi biztos. 2009 májusában az adatvédelmi biztos vizsgálatot indított a Google Street View szolgáltatásához kapcsolódó adatkezelésével kapcsolatban, annak tisztázása érdekében, hogy mi a felvételkészítés jogalapja, és az érintettek miként érvényesíthetik hozzájárulási, tájékoztatáshoz való, tiltakozási jogukat a fényképezés során. Ezt követően a cég felfüggesztette a fényképezést Magyarországon, és együttműködést kezdeményezett az Adatvédelmi Biztos Irodájával. A párbeszéd, a részletes szakmai egyeztetések eredményeképpen olyan megoldás született, amely biztosítja, hogy a Google az európai adatvédelmi jog figyelembevételével nyújtsa szolgáltatásait hazánkban.

Jippiá.

És hogy azért ne érezzük magunkat annyira laza országnak: 

A magasan elhelyezett kamerával történő fényképezés nem fogadható el, a lencséket úgy kell elhelyezni, hogy a virtuális látótér a magánterületekre ne adjon szélesebb körű betekintést, mint amit a gyalogos járókelő lát.

A Google számára nem maradt más hátra, mint megkeresnie a világ egyik legmagasabb emberét, és annak fejére kötni a panorámakamerát.

Címkék: google magyarország street view google street view street view magyarország
2011.07.05. 17:10. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sokáig tartott, amíg ideért, de vigasztalhat minket, hogy legalább jól megvédték a személyes adatainkat...
Ott van már a norc.hu évek óta...tökmindegy.
Sose fogom megérteni, hogy kinek fáj, hogy lefényképezik a házát, autóját, esetleg a kislányát az utcán.
Az is érdekes, hogy a lakosságot előre értesíteni kell. Lehet majd keresni a google logós papírt a villanypóznákon, ha benne akarsz lenni a képben :)
Magyarország sok szempontból különleges ország. Vagy csak mindig mindenki rá van kényszerülve, hogy bizonyítsa a létjogosultságát?
@PestiFiu: Jóri nagyon fontos ember ám... és ezt meg is mutatja, pl. azzal, hogy a BKV-nak nem engedi, hogy bekamerázzák a járműveiket (amiken vannak kamerák, azok se rögzítenek, csak a sofőrnek mutatják, hogy odacsuk-e valakit az ajtó).

De most jól megmutatta, ki lesz plakátolva a fényképezés és ha valaki meg akarja csalni az asszonyt, akkor nem a fotózás idején teszi, nehogy lebukjon a kocsija miatt.

Az, hogy a Híradóban még meg se próbálják kitakarni az emberek arcát az már más kérdés...
Ezzel kapcsolatban az az érdekes, hogy az ombudsmanni marhaság változtatás nélkül ráhúzható pl. a turistafotókra, ezzel az erővel az is betiltható.

Íme egy ember, aki megpróbálja bebizonyítani, hogy Magyarországon értelmetlen a demokratikus jogállamot bevezetni: csak visszaélnek vele.