Mostantól az Index is lájkol

Még 2009-ben került ki egy rövid időre az Indexre az AddThis féle linkmegosztó eszköz. Aztán gyorsan vissza is vonták az egészet, és mind a mai napig úgy tűnt, hogy az Index jobban fél a Facebooktól, mintsem hogy támogassa cikkei megosztását a közösségi szájton.

Egészen 2011 nyaráig kellett várni arra, hogy az indexes cikkeknél is megjelenjenek a facebookos like gombok. Azt nem tudni, hogy mi változott meg az elmúlt két évben, ami miatt az Index úgy gondolta, hogy mégsem az ördögtől való a lájkolás engedése.

(Közben kommentben megérkezett a válasz: „Azt látom, hogy az ipar egy része önként és dalolva sétál be a marhavagonba, és fogalma sincs, hogy Birkenauba vagy a Cote d’Azurre érkezik. Pedig gyanús lehetne, hogy marhavagonban utaznak” – fogalmazott Uj Péter, az Index főszerkesztője a Facebook tartalomiparra gyakorolt lehetséges hatásával kapcsolatban. (...)  „Lehet örülni, hogy jaj de jó, már nyolcvanezer fanom van a Facebookon, de innentől be lehet zárni a boltot, hiszen a Facebook sokkal jobban tudja, ki az én nyolcvanezer olvasóm, mivel ezerféle adatot ki tud bányászni róluk. És innentől kezdve röhögve hirdethet sokkal hatékonyabban az én célcsoportomnak” – festett pesszimista képet. Úgy tűnik, a főszerkesztő határozott szkepticizmusa ellenére kikerülhetett a lájkolás az Indexre.)

Érdekes, hogy egyből a "like" és nem a "recommend" feliratú gombokkal jöttek ki. Utóbbit azért szokták preferálni a hírszájtok, mert halálhíreknél, baleseteknél stb szarul tud kinézni egy "tetszik" feliratú gomb. Lásd: 

A másik érdekessége a mostani frissítésnek, hogy az ősellenség T-csoport iwiwes lájk gombja is kikerült a felületekre.

A lájkolás amúgy már eddig is mélyen átszőtte a CEMP statisztikáit, hiszen a Blog.hu-n gombamód szaporodó lájk- és trashblogok a közelmúltban jelentős forgalmat terelnek a Facebookról a Blog.hu-ra.

Nézzük is meg, hogy hogyan teljesít jelenleg az Indexen a lájkolás: 

Címkék: index lájkolás facebook like index like
2011.07.06. 13:39. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

valami hack van a dologban, mert nekem angolra van állítva a FB, de mégis tetszik -et látok a gombra írva. Erről lehet tudni bővebben?
Innem már csak egy apró lépés a Flattr gomb. Amen.
„Azt látom, hogy az ipar egy része önként és dalolva sétál be a marhavagonba, és fogalma sincs, hogy Birkenauba vagy a Cote d’Azurre érkezik. Pedig gyanús lehetne, hogy marhavagonban utaznak” – fogalmazott Uj Péter, az Index főszerkesztője a Facebook tartalomiparra gyakorolt lehetséges hatásával kapcsolatban.

„A nagy tartalomszolgáltatók nevetségesen kevés dolgot kapnak a Facebooktól. A napi milliós elérésű Guardian egy vezető cikkén általában ötven-hatvan Facebook-megosztás van. Hányan olvasnak egy ilyen cikket a Guardianről? Százezren. Ezért a plusz ötven kattintásért reklámozzam a Facebookot ingyen?

„Lehet örülni, hogy jaj de jó, már nyolcvanezer fanom van a Facebookon, de innentől be lehet zárni a boltot, hiszen a Facebook sokkal jobban tudja, ki az én nyolcvanezer olvasóm, mivel ezerféle adatot ki tud bányászni róluk. És innentől kezdve röhögve hirdethet sokkal hatékonyabban az én célcsoportomnak” – festett pesszimista képet.

www.kreativ.hu/cikk/a_nagy_facebook_fetis
@Dave_bloghu: nem tőled függ, hogy milyen gombot látsz, hanem hogy az adott site milyet választ magának, és ír bele a kódba.
Láthatóan a népek még nem vették észre a like gombot, mert a bejegyzés végén látható seriffes cikk vezércikk volt délelőtt, és most is a címlapon van. Ehhez képest a 138 like (jelenlegi állapot) elég kevés. A blogdobozos blogok közül van, amelyik többet szokott összehozni, de ott már van kultúrája a lájkolásnak, megszokták az emberek, hogy ott van a blogok mellett a gomb.

Úgy rémlik, régen volt szó arról, hogy az indexen csinálnak saját lájk implementációt, és lesz valami toplista is a legjobban lájkolt cikkekből. Úgy látszik, letettek erről, ami a facebook növekedését látva nem meglepő.

A +1 gombot azért hiányoltam. :)
@Dave_bloghu: Ilyen hacket nem nehéz csinálni, csak kicsit kell trükközni, piszkáltam már én is ilyesmit.
@Dave_bloghu: Az oldal üzemeltetője választ, hogy melyik nyelvet használja az oldalán (legalábbis én mikor próbáltam, akkor "hu-HU" aloldalról kellett a JS-t betölteni) ettől független, lehet hogy van automatikus nyelvválasztás. Bár az előbbi logikusabb, mivel egy magyarul nem értő nem fog egy magyar híroldalt lájkolni, aki meg X nyelvű oldalt olvas és akar lájkolni az megérti az FB gombokat X nyelven is.
@Dave_bloghu: a natur api valszeg bongeszodbol veszi a nyelvet, nem maszik el az fb akkodig
na, nem müxik a tumbász? mi van mán?
@gemina: igen, böngészőből szedi ki. azaz van még pár forrása az azonosításra. sőt akár szedheti közvetlenül az app-bőől is. általában van beállítási lehetőség a forráskód generálásánál az ilyen nyelvi dolgokra.
A print-screen (screencast.com/t/Sx2BXOuNxdID) a "Where the visitors go to blog.hu" hol, melyik oldalon készült?
egyébként meg ez nem "lájkolás", hanem "komálás". teljesen jól használható magyar ige, ráadsául nagyon menő. :)

szóval ezentúl "komálom" gombokat tegyetek mindenhová.
lecserélték a like-ot recommendedre
van is hova, index alig látszik, origo annál inkább goo.gl/NMqXc