Ingyen dolgok az iTunes Store-ból, az App Store-ból és a többiből...

Egyre problémásabbnak érzem az "iTunes Store" és "App Store" különválasztását. Mindkét digitális boltról az jut eszembe, hogy ezeknek igazából egy webszájton kellene lenniük, és nem pedig egy alkalmazásba erőltetve. Bár az Apple már megoldotta, hogy lehessen linkelni a Store-on belül oldalakra, a megoldás nagyon körülményes és izzadtságszagú. 

Miként az egész App Store és iTunes Store navigációs sémája is meglehetősen kusza és webidegen. Az utóbbi időkben külön promóznak mindenféle kollekciókat. Itt van például az ingyenes dolgok tárháza, amit egy jól wireframe-ezett online boltban rendszerint a nyitóoldalon egyetlen kattintással tudunk elérni. 

Az Apple sajnos továbbra is nagyon kevéssé érti a webet. Menekül is tőle, ahol csak tud. Pedig egy ekkorára nőtt cégnek illenék a weben is komoly szereplőként jelen lennie. Az Android a Markettel például már elindult egy szerintem jó irányba. Bár ők is csak a legelején tartanak annak az útnak, ami a mobilplatformok, az operációs rendszerek és a web harmonikus összefonódása felé vezet. 

App Store, iTunes Store, Game Center, iBooks, Newsstand... Lássuk be, ennek így hosszabb távon nem túl sok értelme lesz. Hiányzik az univerzális kereső, az univerzális áruház, mely weben, alkalmazásban is elérhető és pont olyan könnyedén tudok vásárolni alkalmazásokat benne, mint filmeket, illetve filmnézés közben a filmben elhangzó zenéket. Ahol a polcról leveszem az újságot, ott szeretnék vásárolni könyvet is. 

A felhasználónak a hipermarket az átlátható és kezelhető formátum. Nem a sok kisbolt kusza hálózata.

Az Amazon csinálja jól.

Címkék: apple app store itunes store ingyen appok itunes store ingyen app store ingyen
2011.11.02. 18:01. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A filmek -> filmzene még esetleg ül (bár ez pont iTunes mindkettő), de szerintem a newsstand vagy az ibooks nem mellékvágány. Ha a fogyasztók megszokják, hogy újságot a newsstandből, könyvet az ibooksból és cipőt a cipőboltból, akkor egy "mindenes" iTunes-al szemben nem az appletől vesznek tartalmat (és így nem azon dilemmáznak, hogy apple vagy amazon), hanem A könyvesboltból könyvet.

Offlinera lefordítva: Bár a Tescoban is kapni könyvet, vajon 10-ből hány ember megy a Libribe/Alexandrába és hány a Tescoba, amikor könyvet szeretne venni? Magazinokból is egy raklappal árulnak, mégsem az ugrik be nyaralás előtt, hogy majd a Tescoban, inkább leszaladok az újságoshoz, pedig ott semmi mást nem kapok.

Ráadásul a notification rendszer miatt mindkét bolton (ikonon) csak piros pöttyök vannak, de a NewsStand-en ez teljesen mást jelent, mint az AppStore-on. Ha a jelentéskülönbséget még az alkalmazás betöltése előtt jelezni akarnák, akkor ezt max eltérő színű jelzőkkal tehetnék meg, ami csak bonyolítaná a rendszert.
@csiszi: Nem célszerű kiindulni az offlineból. A Tescoban nem lehet a hűtő pult mellett a "Béla bá 21 kedvenc fogása marhából" című könyvet kitenni, vagy a bejáratnál az ismerőseid által legtöbbször vásárolt alkoholok és chipsek pultot összerakni, de online igen.
Csiszi +1 nagyreszt. Rendben van ez igy.

Ettol meg az appstore a leghasznalhatatlanabb, legidegesitobb app az iOS eszkozeimen.
Egy jó meglátása van a cikknek, amit máshol is leírtak, hogy a keresők nagyon szarok.
Az App Store-ban is, de máshol is. A WinPhone 7-en pl. egy vicc a kereső, pedig javítottak rajta.