Nyerj jegyet az App! 2011 mobilkonferenciára!

El vagyunk látva mobilkonferenciákkal. Most a HWSW próbálkozik meg a témával. A november 23-ai, App! 2011 névre keresztelt rendezvénynek az alkalmazásfejlesztés mellett a projektmenedzsment is témája. 

Szerintem az érdekesebb előadások a program alapján a III. szekcióban lesznek: 

13:45 Nem a wireframe-t varrjuk a programra: a mobilos felülettervezés alapjai - Kollin Zoltán (Kirowski)

14:00 Csináljunk-e egyáltalán appot? - Suhajda Gábor (Carnation)

14:20 Szentírás: Specifikációírás és dokumentáció - Bobor Szabolcs (Mito)

14:40 A grafikai igénytelenség megöli a projektet: dizájnt adsz el, nem funkciót - Gazdik Richárd (Dragontape)

15:20 Hatékonyan hosszútávon - modulok az alkalmazásban - Kubatov Márk (Canecom)

15:40 Web API-ra fonódva: öngyilkosság vagy kényelem? - Habencius István (HVG / Checkiners)

16:00 Tesztelés, teszteltetés: a hibaüzeneteket is várjuk - Horváth-Őri Virág (Ustream)

16:20 A felhasználó a legjobb tanító - feedback gyűjtés mesterfokon - Velvárt András (Response)

A szervezők felajánlottak két jegyet. Úgyhogy aki a Plastik.hu-n még nem nyert, írja meg nekünk emailben (webisztan at gmail) vagy kommentben, hogy milyen funkciókat, fícsöröket vár a jövő okostelefonjaitól.

Jöhet tehát minden ötlet, amit ma még nem tudnak az okostelefonok, de jó lenne, ha tudnának. 

Hétfőn sorsolunk!

Címkék: tesztelés okostelefon hwsw ingyen jegy applikációk hwsw.hu app! 2011 konferencia hwsw mobil okostelefon appok hwsw hu app fejlesztés mobil app api mobil qa
2011.11.17. 12:00. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ötletek a jegyért:
-NFC-vel BKV bérlet funkció
-önvédelmi eszköz (azonnali élő online videófeltöltés egy másodperc alatti indulással rendőrség szerverére, mobil adatforgalom számlázás nélkül, havidíjjal, viszont a videót nem lehet máshol lejátszani, csak a rendőrségen bizonyítékként).
-prezenter (kis világító lézer)
-projektor
-lopásgátlás (hardver szinten beégetve kikapcsolhatatlanul minden telefon azonosítható legyen a hálózaton és ha egy bejelentett lopott telefon próbál rácsatlakozni akár a netre, akár a mobilhálózatra, azonnal lokalizáció, úgyhogy ne érje meg lopott telefont használni).
-desktoppal való wireless integráció
Az én elképzelésem az egyik jegyért:

Asszemmel ellentétben én BKV helyett az autók felé kacsingatok: Szeretném, hogy eljöjjön az az idő, mikor a kocsiba beülve előveszem a zsebemből a telefont , csatlakoztatom a beépített autós töltőbe (vagy még ennyit se kelljen tennem) és onnantól kezdve a fedélzeti számítógépen használhatom ios/androidos rendszerem. Online navigáció dugóelkerüléssel, levelezés felolvasással, zenehallgatás streamen keresztül. A fejtámlákba épített kijelzőkön film lejátszás pedig egy további lehetséges extra. Imádnák a gyerekeim, hát még én!

A másik nagy álmom egy mobil készülékről vezérelt otthon. Világítás, fűtés, redőnyök, kerti locsoló... több poszt született már ezen a blogon is ami ezt a témát boncolgatja, hőskora óta követem a lehetséges megoldásokat és van pár elképzelésem, hogyan lehetne még többet belecsempészni ebbe. Ezen a téren is jelentős előrehaladásra számítok.

Talán az a legszebb az egészben, hogy nem vagyunk ezektől annyira távol, hiszen a technikák már adottak. Egy olyan cég kéne akinek van ereje (pénz) és akarata (erős brand) tökéletesíteni és elterjeszteni a felsoroltakat.

Miközben eszembe jutott még egy - talán a legfontosabb - hiányzó funkciója egy mai okostelefonnak: a 3 naponta való töltés! :)
tanulás. a gazdához való folyamatos idomulás, alkalmazkodás. akkor igazán okosak lesznek...
akkumulátor töltés valami alternatív forrásból, az hiányzik a legjobban. ki kellene használni, hogy érheti a készüléket napfény, testhő, mozoghat, stb. ezeket a tulajdonságokat már ma létező technológiákkal is energiává lehet alakítani.
Szerintem az egyik irány mindenféleképpen a mikrosimekbe épített nfc lesz (vagy éppen telefonba, bár a mikrosim több okból jobb döntés lenne), amellyel akár majd a telkók (ha jól csinálják) kihagyják a bankokat és ők maguk fognak bankként funkcionálni.

A mobil alkalmazásfejlesztés terén pedig a web sokkal komolyabb térnyelése lesz megfigyelhető, az IndexedDB és további offline adattárolási megoldások megjelenése a böngészőkben, kiegészítve a Device API-val (akkumulátor töltöttsége, internetkapcsolat típusa (helló ez már működik is Androidon!), kamerahozzáférés, kontaktok olvasása, naptárhozzáférés javascriptből).
Világon bárhol megfizethető áron használható 3G/4G.

Olcsó, egyszerű, kicsi és kis erőforrásigényű VOIP app.

Pontosabb földrajzi hely-meghatározás.

Több napot bíró aksi, és ki-/bekapcsolható csökkentett mód, amiben csak a keveset fogyasztó appok indulhatnak el (GSM, telefonkönyv, naptár, számológép).

És egy app, ami nekem hiányzik: keresztrejtvényfejtés-segítő app keresztrejtvényfejtő közösséggel; az appban beírom, hogy milyen betűk vannak meg vagy hogy mi a feladvány, és ad tippeket, hogy mi lehet a megfejtés.
Ha jól értem a fölvetést, akkor itt most nem app-ötleteket kell írni, hanem valami "koncepciózusabbakat".

Volnának app-ötleteim is, de most inkább tartanám magamat a szigorú értelmezéshez:
-Alapvetően úgy gondolom, hogy ui-fronton még közel sem értünk a lehetőségek határáig: a lapozható ikon-gyűjteményeket, még a testreszabható widgetekkel sem, de a(z egyébként jó) w8-csempéket sem érzem az ergonómia továbbgondolhatatlan csúcsainak a launcher témában. S a launcher szerintem meglehetősen fontos kérdés: alapvetően befolyásolja, hogy az egyébként egyre jobban kézreálló és egyre több appot nehézkesen, vagy könnyedén használjuk-e?
-A könnyed, magától értetődő használat kulcsa természetesen alapvetően a milliszekundumokban keresendő.
-Meg a design-ban. Ilyen design megoldás lehetne pl.: valamiféle 3d-s jellegű megjelenítés. Nem feltétlenül valósághű ábrázolással, de pl. egy lakásbelsőt ábrázoló felületen elpakolható programindító gombokkal talán magától értetődőbb, hogy egy adott funkcióra való programot hol találni (én néha hosszú másodpercekig keresgélek, mert nem jut eszembe egy ritkábban használt app neve, vagy ikonja). S egy megfelelően nyitott rendszerrel nagyon érdekes virtuális tárgyakká válhatnának a launcher-felületek.
-De ez a fajta "virtualizálás" a különböző eszközök közti kommunikációban is hasznos lehetne: az eszközök csatlakoztatásának ilyesmi megoldására mutatott jó példákat a ms surface.
-A milliszekundumokat pedig kifinomult intuitív, tanulásképes megoldásokkal lehet csökkenteni: a rendszer figyeli a használatot, s a launcher elrendezését a funkciók használati gyakoriságához igazitja (a kevésbé használt funkciók halványabban v. távolabb jelennek meg).
-De az appokkal kapcsolatban is vitatnám az egyébként nagyon átgondolt w8 alapfilozófiáját, miszerint határozottan el kell választani a (komolytalan, olvasgatós) érintőképernyős és a (munkára használt, komoly) asztali gépek világát (még az egyébként egységes oprendszerben is). Ugyanis az a tapasztalatom, hogy kisebb-nagyobb finomításokkal az érintőképernyőn meglepően összetett funkciók kezelése is megoldható. Tehát az asztali szoftverek egyre határozottabb megjelenését is el tudnám képzelni az érintőképernyős világban.

-Van egy másik monomániám: a ki-, becsukható 'outliner' alapelv szélesebb körű elterjedése (én a checkvist.com -ot használom, a samsung tabonon is böngészőben, ami tűrhető, de korántsem tökéletes). Ugyanis ezzel a technikával hatalmas méretű szövegek kezelhetőek könnyedén egy korlátozott kijelző-felületű eszközön (a több alponttal rendelkező bekezdést egy mozdulattal egy sorosra lehet összecsukni).

-univerzálisan használható mobilos fizetést is el tudnék képzelni ;)
NFC-t mindenhova! (BKV, MÁV, Volán-jegy, színház, koncert, mozi belépő, autó ülés/kormány/tükör beállítások, cafetéria, fizetés, stb.) tőlem a SIM-kártyában is lehet az NFC-chip

Vezetékmentes töltést!

Színes e-papír dual-layer kijelzőt! (kapacitív v. infra + Wacom)

Minimum egy hetes üzemidőt!

Víz- és ütésálló tokozást!

Adatokat a felhőbe!

NFC-alapú biztonsági rendszert! (pl. NFC-s gyűrűt a használó kézre)

Beépített FM-antennát!
hát én az okostelefonokhoz egy jó erős aksit bírnék elképzelni. :D

alap lenne, hogy ne merüljön le egy nap alatt. :)

utána jöhet a többi faszság. :D