Redizájn december: új YouTube, Facebook app, Twitter app

A hónap egy nagy, látványos és elég jól sikerült redizájnnal kezdődött: a YouTube alakult át, finomodott felületileg, közeledett a Google új arculatához. Nem mellesleg, az átalakítással a YouTube kicsit közelebb került ahhoz, hogy a Twitter és a Facebook mellett valódi, élő közösségi platfommá nője ki magát, és ne csak videóklip tárhelyként funkcionáljon az internetezők döntő többsége számára. Bár ez utóbbi sem feltétlenül egy rossz imidzs. 

Aztán. Az elmúlt napokban a Facebook és a Twitter is új mobilalkalmazással jelentkezett. A Twitter esetében elsősorban dizájnelemekben finomodott az app. Kezdenek visszakúszni a gradiens megoldások. Készítettek az appnak szép, új ikonokat is. A beíró felület kifejezetten finom megoldás. Hangsúlyos lett a "discover" funkció. Vagyis a Twitter - a Foursquare után - próbál egy picit többet mutatni felhasználóinak, mint az ismerősök tweetjei. Kicsit a serendipity felé húzzák el a hangsúlyt. Jól teszik. 

A Facebook szintén nagyon jól sikerült alkalmazás-redizájnjának egyik legszembetűnőbb újdonsága, hogy pontosan ugyanolyan hangsúlyos helyre tették a becsekkolás gombot, mint a Foursquare. Láthatóan a Facebook továbbra is komoly erőfeszítéseket kíván tenni annak érdekében, hogy maga alá gyűrje a Foursquare-t. 

Lehet, hogy ennek a Checkin menüpontnak a kihelyezésével többet tettek ennek érdekében, mint a Gowalla felvásárlásával...

Visszatérve az alkalmazás felületeire: a bal (fő) menü, de akár a status beíró felület is végre megtalálta funkcióját a mobilplatformon. És az is nagyon jó, hogy a Facebook is eldöntötte végre, hogy mit is akar valójában a felhasználóktól: státuszfrissítéseket, fitókat és becsekkolásokat. 

Az alkalmazások felülettervezésénél nagyon fontos, hogy a júzereket kevés, de jól megfogalmazott választás elé állítsuk, és egyértelműen leszűkítsük az aktivitások irányát. A kevesebb több. Ilyen kis méretű képernyőkön ennél fontosabb alapelv nem is lehet. 

Ami még teljesen világos kezd lenni a számomra: a navigációs gombok fő felülete, Androidon legalábbis mindenképpen a jobb felső sarok.

Maga a popup mobilalkalmazásban úgy kell, hogy megjelenjen, hogy a popupban feltett kérdés, az alertüzenet, stb a felület legtetején, csíkban helyezkedik el.

Az akciógomb ("ok", "confirm", "send", stb) pedig a jobb felső sarokban. Jobbkezesek számára ez a felület a legjobban érinthető a mobilon.

Érdemes ide pakolni a legfontosabb interakciós elemeket (akciógombokat) a felülettervezésnél.

(Tudom, dugjam töltőre a telefonomat, mert le fogok merülni... :)

A Twitternél a mobilfelületek megújításával a szájt külalakja is változott. Felületileg a legfontosabb változás a hasábos megcserélése. Ezt a lépést nyilván az indokolhatta, hogy a heatmap statjaik szerint a tweetek melletti hasábot kevéssé használtják a júzerek. És az F-szabály mentén talán a hasábcserével aktívabban használják majd a második hasábot is. Plusz idekerült a twit beviteli felülete. Amúgy én a magam részéről a Twitter natív alkalmazását használom OS X alatt. Ez a leglnyegretörőbb, legfunkcionálisabb Twitter-felület eddig. A legszebb pedig továbbra is az iPad-alkalmazásuké. 

Címkék: facebook app foursquare twitter app youtube redesign twitter redesign
2011.12.09. 23:22. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

az új twitter alkalmazásban engem kicsit zavar, hogy a DMeket és a listákat jó mélyre tették :S
@viteez: SOkakat zavar ez, szerintem ahogy (nagyon helyesen) reagáltak a Dickbar-t érintő kritikákra, úgy ezt is orvosolni fogják, és testreszabhatóvá teszik a menüt, így a Discover vagy a Me helyett lehet majd a DM
egyetlen baj van a facebook appokkal, valószínűlg csak a leggyorsabb eszközökön tesztelték rendesen. az én ipad1-emen, meg htc desire-mön bűnlassú..
@Faculty: nem tudom, lehet hogy csak én nem használtam még igazán gyors cuccon a fb appot, és nincs viszonyítási alapom, de az én Desirémen egész gyors (MIUI-Au 2.3.5)