Color Icons for Gmail

Kozma Jocó (Gawker) ráunt az új Gmail dizájn greyscale ikonjaira, és Kevével karöltve elkészítettek egy Chrome-kiegészítést Color Icons for Gmail (github link) néven, mely visszahozza a színes ikonokat a webmail főbb felületeire.

Egyáltalán nem vagyok meggyőzve arról, hogy nem jobb-e monokróm ikonokkal megépíteni egy olyan funkcionális oldalt, mint amilyen egy webmail szolgáltatás. 

A Google amúgy a fókusz-rugalmasság-könnyedség hármas szabályát követi dizájnjaiban. A kérdéses ikonok elszürkítését is az indokolta, hogy a fókusz erőteljesebben terelődjön azokra az oldalelemekre, gombokra, területekre, melyek az adott felületen a Google szerint fontosak.

Én úgy látom, hogy a Gmail azért is döntött a szürke árnyalatú ikonok mellett, hogy a színes címkéknek fontosabb szerepet tudjon adni. Valamint a színes háttérképek áttűnése a webmail felületre is indokolttá tehette, hogy ne nagyon színezzék a levelek körül az ikonokat. Amúgy pedig ugye a keresésen és a levélíráson van a színbeli hangsúly a felületen. Ami szerintem jó döntés. 

Címkék: gmail színek chrome color icons for gmail chrome extension
2011.12.21. 13:17. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Engem kifejezetten zavart, hogy minden ikon szürke, szerintem az ikonoknak a színe is, nem csak a formája vezeti a szemet. Egy marék szürke ikon közül sokkal nehezebben találom meg azt, ami nekem kell, mint ha színesek közül kell kiválasztanom. Ráadásul nyomhatja nekem a Google a keresést, mint nagyon fontos funkciót, ha archiválni napi 200 levelet archiválok, keresni meg naponta ötször szoktam.
A cucc első verziójában a sok helyen megtalálható Silk ikonszetet használtam és az egységesség jegyében szinte az összes ikont lecseréltem, de ettől az egésznek egy kicsit budapesti piacos hangulata lett. Erre javasolta Keve, hogy inkább csak színezzük be Google-szerű színekkel a fontosabbakat, amik egy halomban vannak (a levélnézet fejlécében levő ikonok ezek, Archive, Delete, Spam satöbbi). Szerintem kafa munkát végzett, én azóta is ezt a készletet használom.