Ti elő meritek venni a laptopotokat, okostelefonotokat, táblagépeteket a metrón?

A fenti képet a Redditre postolták "macbook, iphone, kindle, ipod, book... nyc subway" címmel. Két vicces-érdekes kommentet ragadnék ki. Az egyik: "balról jobbra csökken az esélye annak, hogy kiraboljanak". A másik: "balról jobbra nő az akksiidő".

Bár New Yorknak, főként Manhattannek valóban vannak olyan metróvonalai, szakaszai, ahol én is gondolkodás nélkül kézbe merném venni a laptopomat vagy az okostelefonomat, de sokkal több vonal van, ahol még annak a látszatát is elkerülném, hogy rendelkezem ilyen eszközökkel. Nem hogy tüntetőleg használjam is azokat. 

Budapesten melyik BKV-vonalon lehet nyugodtan laptopozni, okostelefonozni, táblagépezni vagy e-könyvolvasni? És hol tanácsos maximum a papír alapú könyvünkbe révedni, ha információt akarunk éppen felszívni magunkba? 

Címkék: biztonság könyv laptop bkv metró macbook iphone rablás lopás okostelefon kindle
2012.03.06. 14:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rendszeresen laptopozok, okostelefonozok a gödöllői HÉV-en, a 2-es metrón és a 178-as buszon (Naphegy tér), soha nem tapasztaltam semmi negatívat.
Távolsági buszon simán előveszem a laptopot (főként azzal járok), de kb egy más világ. Bkv-n az okosteló sokszor előkerül, de legtöbb vonalon a zeneszám-váltás után gyorsan megy is vissza zsebbe.
Meg ha a 3-as metróra gondolok ott még olvasni se nagyon lehet, annyira rángat-ugrál-füstöl az egész...
A H6-os HÉV vonalon napközben nem okoznak gondot előkapni a kütyüket, de 8 után már nem hadonásznék velük. Az 1-es villamos vonalán sehol, 24-es villamoson dettó sehol, 3-as metró is szép helyeken közlekedik, talán még a 2-es metrón. Nah és akkor ott a gyöngyszem a Csepeli hév, ahol még egy márkajelet se szívesen mutatok az utastársaimnak.

Mostanában lett divat, hogy a viszonylag biztonságos H6-os héven is bemondják, hogy fokozottan vigyázzunk értékeinkre. Egy gyerek mellől csak úgy felkapták az iPhone-ját, amit az ülésre tett le míg felvette a kabátját, és természetesen senki nem látott senkit. Ahol nagyon kevés, vagy nagyon sok ember van, ott jobb kerülni a peepshowt.

Jó lenne, ha mindenki venné a fáradságot és szólna, ha azt látja hogy valaki zsebéből kivesznek egy telefont vegy felkapnak egy táskát, majd továbbadják hogy a 1st tolvaj még motozás esetén se legyen felelősségre vonható.
Az (okos)telefon méretű elektronikus kütyük nagy előnye, hogy fél kézzel is tarthatóak kényelmesen. Így BKV-n is nyugodtan elő lehet venni őket, akár a másik kézzel kapaszkodva.

Tabletet/laptopot viszont maximum ülve lehet ésszerűen használni.
Bécsben minendnki, midnenhol a telefonját / tabletjét bújja.
A gödöllői héven simán előrántom a táskámból a MacBook Pro-mat, vagy az e-book olvasót, feltéve ha nincs a közelben gyanús elem.

Metrón, villamoson és a BKV más járművein viszont eszembe sem jutna ilyet tenni, még az okostelefont is maximum egy számváltás erejéig húzom ki a zsebemből.
Tabletet, telefont bárhol előveszem, laptopot általában csak vonatútra viszek magammal, ha dolgozni is akarok, ott előveszem, de bkv-n kényelmetlen lenne azért asztal nélkül. :)
Szintén H6 (Ráckevei HÉV), szint minden úton beülök az egyik sarokba és belemerülök a laptopba.
Ajtózárás előtt szokták kikapni metrón, a kütyüket kézből! Gyors kiugrás és a kárvallott csak hápog. De hallottam, hogy a Combínó-n ajtó csukáskor, kintről marták ki a kis csaj kezéből a telcsit. Zömében norvég vendégmunkások az elkövetők!
1-es villamoson, 2-es és 3-as metró teljes vonalán közlekedek naponta, mindig utazás közben olvasgatom a Twitter-t vagy a GReader-t. Sose volt semmilyen probléma, de ez lehet annak köszönhető, hogy a HTC Legend-emmel ütni is elég nagyot lehet baj esetén :)
BKV-n szinte folyamatosan a kezemben van a telefon twitter/gtalk/etc (gyakran gyaloglás közben is), mondjuk metróval nem nagyon járok.

NYCben meg bronxban se kell kevésbé izgulni, mint manhattanben, fura figurák mindenhol vannak.
Használom folyamatosan a telefonom, habár figyelek is arra, hátha valakinek kelleni fog a készülék a kezemben, és majd meg kell küzdenem érte.

De mondjuk 190 cm és 100+ kiló vagyok. Csak az próbálkozzon, akinek télleg nagyon kell a teló ...
Telefon OK, de az ipad marad a táskában
H6 hév: laptopot elő szoktam venni (igaz, este 8 utáni héven nem...)
Telefonom szerencsére nem néz ki okosnak (hagyományos gombos SonyEricsson J2ME), de azért elég sokat tud (e-mail, web, zene, video, google maps, etc.), ezen nyugodtan merek e-mailt vagy webet olvasni bármilyen BKV járművön (legfeljebb néha zsebre teszem, ha jön az ellenőr és elő kell vennem a bérletemet)
Vonat: nemzetközin szinte folyamatosan (pl. Budapest-Ostrava) laptopozok, belföldivel nem sűrűn járok. A távolsági buszokat csak hírből ismerem (a Budapest-Ózd kivételével), viszont buszon vagy autóban csínján kell bánnom a laptoppal, mert kanyargósabb, egyenetlen utakon hamar hányingert kapok a monitor bámulásától (lefele nézéstől)
Biztosan én vagyok a "szerény értelmű medvebocs", de számítógép/laptop használóként a felvetést sem értem Budapesten!?
Naponta metrózok. Ha a teljes vonalon utazik valaki (és azért ez az utazóközönség kisebb része), akkor a leghosszabb M3 vonalon 30-35 perc a menetidő! Mi szükség is van ez alatt az idő alatt laptopra/ipadra?? Mi olyan fontos van, ami nem várhat??
Az (okos)telefon még csak hagyján, mert az utazás lehetőséget ad egy-egy sms elküldésére, ez o.k.!
De mi az ami ennél lényegesebb/fontosabb, hogy ahhoz laptop/ipad kelljen?!?!
(Aki annyira fontos személyiség, hogy minden percben információ közelben/elérhetőnek kell lennie, az meg nem metrón/egyéb tömegközlekedésen fog utazni!)
nem. még egy kézzel is nehéz kormányozni a bringán. lehet, szerelek rá egy tartót.
Mondok egy helyet ahol még (drágább) mobilt se vegyetek elő: 4-es, 6-os villamos. Több ismerősömtől is hallottam már rossz hírt, sajnos.

D.
1-es villamoson rendszeresen látok e-bookot olvasókat, minden nap arra járok, és minden nap van pár ember. és a 103-as buszon is ugyanez.

okostelefont rendszeresen használok én is, gyakorlatilag válogatás nélkül minden bkv eszközön. (elég kicsi kijelzős, így teljesen körbe tudom fogni szorosan, nem nagyon lehetne csak úgy kikapni a kezemből. ha mégis, akkor lásd oolajtoo hozzászólásának végét.)

laptopot/ebookreadert én csak távolsági buszon használok, mert szerintem 15-20 percre nem érdemes elővenni egyiket sem.
Békásmegyeri HÉV-n félelem nélkül használom az okostelefonom és a Kindlem. Ezeket a legtöbb fő vonalon szerintem nyugodtan lehet használni.
Okostelefont bármelyik BKV vonalon elő lehet venni. Nem különlegesebb már, mint bármilyen hagyományos telefon.