Interaktív prezentáció, mobilwebes alapokon

Ma volt a Smartmobil konferencia, ahol elvileg a web app versus natív app témakörről tartottam egy rövid előadást. Sajnos a prezentálás része végül nem sikerült, mert a web appunkat 2 nap alatt nem optimalizáltuk minden böngészőre, megelégedtünk azzal, hogy Chrome-ban és Webkit-alapú mobilböngészőkben fusson.

A konferencián viszont a dedikált laptopon csak Firefox volt. Még rosszabb: a Macbookom képét a projektor nem volt képes kivetíteni. Úgyhogy gondoltam most, így utólag készítek egy bemutató videót arról, hogy milyen lett volna a prezentáció, ha a technikai problémák nem jönnek közbe:

A fejlesztést az nws.hu tette a miniprojekt mögé. Múlt héten beszéltük át, hogy hogyan kéne megvalósítani. Majd néhány nap fejlesztés következett, és tegnap éjfélre meg is lett a cucc. 

Külön érdekessége a projektnek, hogy nem csak azt teszi lehetővé, hogy egy előadás közönsége interaktív részese legyen egy prezentációnak, de egyben azt is, hogy a helyszínen jelen nem lévő, ám internet előtt ülő emberek is követhessék a prezentációt, és ők is részt vegyenek a valós idejű szavazásban, és ezzel alakítsák az előadó mondandóját is. 

A szavazásban mindenki részt tud venni, akinek netképes okostelefonja van. Mi androidos készülékeken, iPhone-on, sőt, Blackberryn is kipróbáltuk. Egyszerűen és korrektül működött. (Lásd a jobb oldali illusztráción.)

Annak ellenére, hogy a projektor vak volt, a közönségből 38-an szavaztak a mobiljuk segítségével az előadás alatt, összesen 111-szer.

Maga a megoldás egyébként egyben az előadás mondanivalóját is hivatott lett volna alátámasztani: nem kell mindenre natív alkalmazást fejleszteni. Ez például tipikusan az az ötlet, amire sem az időt sem az energiát nem lett volna érdemes rászánni arra, hogy natív androidos és iOS appot fejlesszünk.

Ráadásul egy előadás nem is alkalmas arra, hogy a közönség azzal bíbelődjön, hogy kikeressen az app store-okból a megfelelő alkalmazást, telepítse és az előadás végén törölje az appot. 

Web is king. Mezei Áronnak és Kökény Tamásnak (nws.hu) pedig köszönet az újabb fasza kivitelezésért. 

Végezetül egy kép a fenti videóban látható demóról: 

A befuccsolt projektor ellenére az előadás után többen is odajöttek hozzám azzal, hogy ők is szeretnének jövőbeni prezentációjukhoz ilyen real-time szavazósdit. Szóval amúgy a dolog szerintem működött, mint termék. Az emberek szeretnek látszódni, jelen lenni, aktivizálódni, ha egyszerű, könnyen használható eszközökkel tehetik ezt meg. És az eredmény is látványos.

Címkék: prezentáció előadás konferencia interaktív prezentáció készítés html5 prezi web app
2012.03.29. 19:33. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.