Google Glasses: ötletnek jó, terméknek nem biztos

Nyilván mindenki összefutott már a Google konceptvideójával, melyben a szemüveg üvegére vetített virtuális világot demózzák: 

Szép, szép. De mindannyian tudjuk, hogy a valóság sokkal inkább valami ilyesmi lesz: 

A felhasználói élmény pedig valami hasonló káoszba is torkollhat: 

És aztán persze majd jön a windowsos verziója is: 

Üdvözlendő, hogy a Google foglalkozik az augmented reality témakörrel. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy amit az utóbbi időkben hirdetés vonalon művelnek a YouTube-bal, vagy a Google keresőjének találati listáival, nem előremutató, ha innovációról beszélünk. 

A Google egyre inkább a monetizálásról, a pénzre váltásról szól, ami egyáltalán nem baj. Viszont a pénzkinyerés általában nehezen egyeztethető össze a törekvő ötletekkel. Nem véletlen, hogy a Google Plus esetében a jobbá, vonzóbbá tétel helyett újabban inkább a felhasználókra tukmálás, erőszakolás stratégiáját választották. 

A Google felett is be fog alkonyodni.

Címkék: google augmented reality google glasses
2012.04.09. 09:45. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az első gondolatom amikor végignéztem a videót, az volt hogy: "Ahogy moricka azt elképzeli"
jó dolog az augmented reality, de amit itt láttunk prezentációként azt egy távoli jövőben tartom csak elképzelhetőnek (ebben a rohanó világban ez 5-8évet jelent még).

Nem arról van szó h ne állna rendelkezésünkre a tudás ehhez, de az a tapasztalatom, hogy a technikai innovációknak sok idő kell, ahhoz h ilyen kiforottan mükődjenek.
Arról nem is beszélve, hogy nem vagyok meggyőzve a a glass szükségeségéről.
A szemüveg felületén nem lesznek reklámok, erre elég jó esély van. Az androidos telefonod GUI-ján sincs semmilyen adsense, pedig az is Google termék. Egy eszköz GUI-jára reklámot tenni butaság lenne. Ha lesz majd reklám benne, akkor az úgy fog festeni, hogy ha te külön kéred, hogy listázza a pizzériákat, akkor első helyen a közelben lévő fizetősöket fogja majd megjeleníteni.
Jól is meg lehet ezt csinálni és rengeteg lehetőség van benne. Akár a mobiltelefonról is lehetne ilyen antireklámot csinálni, ami alapján külső szemlélő azt mondaná az a világ legszarabb ötlete hogy bárhol, bármikor zavarhassanak, most még is mindenki használja.
Pl. nekem nagyon tetszene ha keresek egy könyvet és a nagy felbontású kamera azonnal elolvasná az összes könyv címet a polcon és pirossal bekeretezné a keresettet. Ugyanez igaz ha bármit bárhol keresek. Én úgy képzelem el az egészet mint a pilótáknál a hud. Az is remekül működik. Abból is kapható sisakdisplay. Ha zavaró vagy használhatatlan lenne akkor nem használnák harci gépeken.
Ezzel az a baj, hogy nem lehet kikapcsolni - pl. ha az utcán keresek hasonlót dolgokat a mobilomon, akkor ha valami történik, simán csak félrenézek. Ha ez a hemüveg meg rajtam van, simán nem látom pl. hogy egy autó felhajtott a járdára, vagy nekem akar jönni egy biciklis. Persze lekaphatnám a szemüvegem, de hármas-négyes dioptriával ugyanúgy nem látnék semmit, mint ha rajtam lenne. Van még mit fejleszteni rajta, na. Arra jó, hogy szabaddá teszi a kezet. Mondjuk jailbreak után nyilván lehetne rajta vezetés közben videót nézni, ami kifejezetten veszélyessé is teheti - már látom a rendőrt, ahogy a szemüvegem logját elemzi ellenőrzés során, hogy néztem-e rajta videót, és ha igen, akkor jól megbüntet :-). Egy kis transparency-t még rakhattak volna rá, és már jó lenne.
Szerintem 10-es dioptriával rendelkező gyalogost sem könnyebb elgázolni, mint egy sasszeműt.
A második videó a free verzió :D
Egyébként tényleg el tudom képzelni, hogy így lesz, egy pár éves bevezető szakasz, hogy a hardware elterjedjen, jó tapasztalatokat lehessen leszűrni, aztn egyszer csak "megváltoztatjuk a felhasználási feltételeket az alkalmazások egységesítése miatt" és tadaaamm, mehetnek a reklámok :D