Meggyilkoltam a mobilomon az értesítésküldést

mobil értesítések

Néhány nappal ezelőtt fogtam magam, és kikapcsoltam a telefonomon az alkalmazások szinte az összes értesítésküldő funkcióját. 

Búcsút intettem a Facebook, a Twitter, a Foursquare, az Instagram és az összes többi alkalmazás értesítéseinek is. A legnagyobb vállalás kétség kívül a Gmail értesítéseinek kikapcsolása volt. De ezt is bevállaltam. 

Három kivételt tettem csak: sms, GTalk és GCal. Ezek azok a csatornák, melyeknek megengedem, hogy továbbra is pingelgessenek a nap legváratlanabb pillanataiban. Sms-ben szinte sosem kommunikálok. Merthogy a GTalk az új sms. Így itt érkeznek az instant kapcsolatfelvételek az ismerősök részéről. A Google Calendar értesítései pedig az egyik legfontosabb támogatást jelentik a napi feladatok szervezésében. Úgyhogy ez is bent maradt. 

Az appok értesítéseinek kikapcsolása mellett nálam az az érv szólt, hogy valójában ezeken az alkalmazásokon keresztül nagyrészt spamek érkeznek be hozzám, és akasztanak meg a napi rendes rutinokban. 

notification overload

Valójában egyáltalán nem fontos azonnal értesülni arról, ha valaki bejelölt Facebookon vagy meginvitált egy eseményre. A Gmail értesítések sem fontosak. Mert egyrészt úgyis rendszeresen megnézem a mailboxomat, másrészt meg a Gmailbe érkező levelek jelentős része egyáltalán nem olyan fontos, hogy nekem azok tárgyáról azonnal értesülnöm kelljen. És persze ha egyszer megjelenik az értesítés sávban a Gmail ikonja, úgyis rá fogunk kattintani.

Nos, az első napok tapasztalata jobb, mint gondoltam. Persze így is megnézem a telefonomon a kedvenc vagy sokat használt appjaimat. Nem arról van szó, hogy ha nincs értesítés bekapcsolva, akkor leveleket sem néz az ember. 

Viszont sokkal kontrolláltabb az egész. Akkor nézek emailt, Instagramot vagy Twittert, amikor én akarok. És nem akkor, amikor az appok készítői szeretnék. Kevésbé van msot azt az érzésem, hogy hülyeségekkel bombáznak éjjel-nappal az összes csatornán. Sokkal inkább van az az érzésem, hogy a telefon csak egy eszköz, és nem egy virtuális hajcsár. És ez jó.

Címkék: notification smartphone okostelefonok értesítések
2012.04.19. 19:05. írta: hírbehozó

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

én már nagyon sok ideje egyetlen egy alkalmazásnak nem engedem, hogy értesítést küldjön, egyedül az iphone mail app küld értesítést email érkezésekor. más alkalmazás nem.
szó. Én is ugyanígy rég kikapcsoltam minden notificationt.
Lecserélted a Desiret, hogy megjelentek a virtuális gombok?
welcome to the real world:)

androidrol iphone-ra merge-eles utan az elso volt a push es a notifications kikapcsolasa; igy is a szemem sarkabol meg mindig latom, hogy a kanapera dobott ipaden felkapcsol a display, mert jott valami faszsag.... ki nem szarja le?:)
Örülök, hogy eljutottál erre a pontra. Nincs is rosszabb, mint az értelmetlenül elfolyó napok a sok apró teendővel miközben az ember azt hiheti, hogy jól halad a teendőkkel.
Egy szerencsejátékos az ilyen ingereket a nyerőgép folyamatos csilingeléséhez hasonlította :)
Érdekes lehetne, ha egy appban a user beállíthatná, hogy mikor küldjön értesítést a usernek az appban felhalmozódott értesítések számáról, pl. "You have 2 followers, and 4 messages" és ez naponta, hetente egyszer villanna egyet.
én évekkel ezelőtt falhoz csaptam a telefonomat.
azóta sem hiányzik.
szerintem egy-null ide :)
Ebben van okosság...nyilván életviteltől függően más-más appok azok, amikre mindenképp figyelni szeretnénk, de tény, hogy rengeteg olyan zajt lehet kiszűrni a felesleges értesítőkkel, amikre bőven elég napi egy alkalmat rászánni.

Neki is állok szelektálni :)
Én megtréningeztem a priority inboxot, és CSAK az oda érkezőkről kapok notificationt. Ezek mostanra 100% pontosak, úgyhogy tudom ajánlani a megoldást mint köztes utat. Talán labelre is lehet, akkor még inkább finomhangolható.

További aktívak:

* Pingdom - ha egy szerver leáll, azonnal tudnom kell
* Ebay - last minute licitálás, naná
* Facebook Messenger és GTalk - amit te is mondasz
* Twitter DM-ek és mentionök - nem olyan gyakori, hogy gondot okozzon

Maguk a Facebook cuccok tiltva vannak, mert az overkill lenne, de a fentiek vagy nagyon fontosak, vagy egyszerűen csak megkönnyítik az életemet.

Ez pont azt teszi lehetővé számomra, hogy MEREK résztvenni a real worldben, nem azt lesem, hogy mikor omlik össze valami például. :)
Engem nem szoktak zavarni az értesítések. Megnézni úgyis akkor szoktam, amikor van rá időm.
Ilyen szempontból jó lenne, ha kicsit átformálnák a mostani okostelefonok beállításait, hogy jobban állítható legyen mikor mi, és hogyan küldhet értesítést. Mondjuk 8-17-ig a Foursquare csak dob egy badge-t az ikonjára, vagy például Mailben a céges emailről jövő levelek hétvégén szintén csak bekerülnek az értesítési központba, de nem rezeg, nem zenél a telefon. szóval értitek. :)
valaki meg azért nem kapcsolja ki mert szeretné érezni h fontos..legalább az appoktól megkapja a folyamatos figyelmet.FOREVER ALONE !
Én a másik oldalon oldottam meg. Nincsenek már haverjaim így nem uzenget a kutya sem. :D